A dinamikus NFT-k jövője

Az NFT-k csodálatos világa a szemünk előtt bontakozik ki. NFT-k milliói lepték el a piactereket. Vannak művészi és kevésbé művészi alkotások. Nagyon közkedvelt alkotási mód a generatív művészet. Ahol a végeredményt előre meghatározott rétegekből, vagy bizonyos szabályok szerint generálja le egy algoritmus. Itt mutatkoznak meg a dinamikus, más néven interaktív NFT-k előnyei. A kriptovaluták a mai forgalomban használt pénzekhez hasonlóan felcserélhetőek egymással. Különböző blokkláncok egyedi token szabvánnyal rendelkeznek. Példának említeném a BEP20/ Binance vagy a TRC20/Tron blokkláncon futó tokeneket. Ebben a bemutatóban az  ERC alapú vagyis az Ethereum blokkláncon futó NFT-ket tekintjük át. A dinamikus NFT-k megértéséhez szükséges tisztáznunk a NEM felcserélhető token típusok főbb jellemzőit.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Statikus NFT-k

 A klasszikus ERC-721-es tokeneket úgy ismertük meg mint statikus NFT-k melyek lényege, hogy limitáltak, egyediket és NEM megváltoztathatóak a feltöltés (mintelés) után. A média tartalom minteléskor teljesen, vagy részben a blokkláncon tárolódnak ami az okos szerződésben kódolt tulajdonjogot képviseli. A metaadatok pedig véglegesen a blokkláncra, vagy a IPFS-re lesznek feltöltve amik nem törölhetőek vagy módosíthatóak.  Ezzel a tulajdonjoggal különböző lehetőségek nyílhatnak meg a tulajdonos előtt. 

A gyűjthető NFT-ken túl!

 

A piac hamar ráébredt, hogy a statikus NFT-k nem használhatóak könnyen a Game-Fi iparban, mivel ha egy játék karakter megváltozik akkor új okos szerződésre és NFT mintelésre volt szükség a frissítéshez. Ezzel szemben a ERC-721 és 1155-s szabványból többet is kilehet hozni. Ezek a dinamikus vagy másnéven interaktív NFT-k amik tulajdonságaikban megváltoztathatóak ugyanazon okos szerződés alatt. Általában egy vagy több esemény hatására megváltozik az adatstruktúra. Képzeljünk el egy gyűjthető kosaras kártyát mint egy NFT-t aminek adatai folyamatosan megváltoznak miközben a játékos jobbnál jobb eredményeket ér el csapatával. A kártyák olyan  tulajdonságokkal és adatokkal rendelkeznek, amelyek külső befolyással folyamatosan változtathatók. Másik példa a Chainlink által bemutatott, az időjárási feltételekhez kötött dinamikus NFT, ami úgy változik ahogy az időjárás odakint. Az adatokat IoT szenzorokon valós időben kapja és dolgozza fel az okos szerződés.

Miért fontosak a dinamikus NFT-k?

Az ERC-721-es nem helyettesíthető tokeneket kiválóan alkalmasak művészeti tárgyak vagy digitális festmények tulajdonjogának rögzítésére mivel itt nem történik változás a műalkotásban. A NFT-k ennél többre képesek mivel kriptográfiailag biztonságos, decentralizált és csalásbiztos adatrögzítésre adnak lehetőséget. Az Oracle által támogatott dinamikus NFT-k kulcsszerepet játszanak majd a különböző decentralizált szoftverek működésében. Az ilyen dinamikus NFT-k egyik felhasználási területe lehet a valósidejű életbiztosítások kezelése. A dinamikus NFT-k több logikai szálon alakíthatók a külső tényezők alapján. A könnyebb megértés érdekében nézzünk az életbiztosítást, ahol automatizáljuk a folyamatokat. A dinamikus NFT képviseli a szerződő feleket és az egyezség tárgyát. Egy esetleges halálozás esetén a biztosító cég beavatkozás nélkül folyósítja a biztosítási összeget a kedvezményezettnek. Nézzünk még pár példát Dinamikus NFT-kre:

Játékipar: 

Természetesen az első a Game-Fi szektor ahol szinte az összes metaverzumos és Play and Earn játék dinamikus NFT-ket használ. Mivel játékmenet közben az avatarod folyamatosan változik fontos ez a megoldás.

Személyazonosság: 

Személyazonosságot hitelesítő adatok ellenőrzése esetén is dinamikus NFT-ket kell használni. Persze a születési időnk nem változik de az utazásaink regisztrálása és más adatok (például a Covid oltások igazolásai) mint a jelen esetben egy Covid oltásoknak frissíthetőeknek kell legyenek.

Iratok az oktatásban: 

Ahogy halad előre egy diák a tanulmányaival, az akadémikus NFT-je mint egy időbélyegző folyamatosan bővül,  így egy dokumentum alatt hitelesíthető lesz a vizsgái és diplomái eredménye.

Ellátási láncok

A dinamikus NFT-k segítségével nyomon követhetők a fizikai eszközök az ellátási láncban. Ez segíti a minőségellenőrzést és a hamisítás csökkentését.

Koncertek  és mozi jegyek: 

Dinamikus NFT-k itt is elengedhetetlenek, mivel az idő elteltével változnia kell az adatoknak. Például egy lejárati dátum. A használat után pedig meg kell hogy szűnjön az NFT érvényessége. A tulajdonjog átruházása esetén meg kell hogy változzanak a jegyen szereplő személyes adatok.

Hűség/Loyalty kártyák:

Az NFT hűségkártya hatékony módja a vásárlók hűségének és elégedettségének fokozására, mely megfelelő kedvezményekkel párosítva nagyszerű forgalom növelő eszköz is lehet. Emellett az NFT azonosítók segítségével ellátott és rendszerbe integrált hűségkártya segítségével további szolgáltatások elérhetők.

Ingatlan értékbecslés:  

Az NFT-k automatizálják és kiiktatják a ingatlanközvetítőket. A dinamikus NFT-k  egy okos szerződésben kezelni fogják az ingatlanunk a piaci értéket a fejlesztéseink és a piaci körülmények alapján. Képzeljük el, hogy egy medencét es garázst építettünk az ingatlanra mellé ami nem szerepelt az értékbecslésben a vásárláskor. Ezt a dinamikus NFT-k egy transcript formájában frissítik és a piaci értékét növeli az ingatlanunknak értékbecslés nélkül.

Mint látjuk a dinamikus NFT-k bizonyos szabályok szerint megírt okos szerződések alapján kerülnek feltöltésre melynek rétegei változtathatók és funkciókkal ruházhatóak fel. Remélem ezzel a rövid anyaggal tudtunk segíteni neked a NFT-k új világában. A következőkben az On-chain és Off-chain NFT-ket beszéljük át.

Tanulj Velünk

További hírek

A Pénz jövője 20 jóslat 1.rész

A pénz jövője: 20 jóslat – 1 rész Megöli a bitcoin az amerikai dollárt? A pénz tokenizált lesz? Hogyan használjuk fel a készpénzt? Mivel nincs kristálygömbünk, megkerestük a kriptotér legokosabb elméit, hogy

A Crypto történelmet írt 2021-ben

A Kripto történelmet írt 2021-ben: Öt eset amikor a kormányok felkarolták a digitális eszközöket Míg 2021-ben bizonyosan előfordult néhány szabályozási kudarc, egyes kormányok előremutató példát mutattak a kripto szabályozási gyakorlatról.Mivel a digitális

A 10 leghíresebb Bitcoin tulajdonos celeb

A 10 leghíresebb Bitcoin tulajdonos celeb Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Bitcoin korai éveiben a világ első kripto valutájának nagyon kevés „menő tényezője” volt, a közvéleményben pedig egy trükkös új technológiáról alkotott képként

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!