A HNT bányászatnak tényleg vége? Jön az 5G, megy az IoT?

Már bizonyára sokan tudjátok, hogy valami történik a Helium háza táján. Amir Haleem a Helium vezérigazgatója és alapítója a következő ígéretes bevezetővel kezdte a Május 27-én publikált módosításokat a Helium 5G-vel kapcsolatban. A Blog megjelenését követően a közösség azonnal elégedetlenségét fejezte ki. A fórumokon sokan azzal fenyegetőztek, hogy kikapcsolják a Helium hotspotokat, ha tovább esik a bányászati jutalom. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Első és legfontosabb a küldetés! ….vagy a profit?

A Helium küldetése mindig is az volt, hogy egy gyorsan fejlődő nyílt és megfizethető  biztonságos vezeték nélküli hálózatot építsen ki, amely az emberek tulajdonában van és üzemeltetik azt. Biztos emlékeztek még a szlogenjükre. –  Helium – Introducing The People’s Network-  A beszámolót olvasva Ő mindenképp úgy érzi, hogy sikerrel jártak ebben a küldetésben. Szerinte a csatlakoztatott alkalmazások egy új és izgalmas jövőt nyitottak meg az eddig elképzelhetetlen felhasználási területeknek.  Jelenleg több mint 850 000 Hotspotot telepítettek és  még sokan meg se kapták az előrendelésüket.  Havonta 5000 várost adnak hozzá a hálózathoz, és a független fejlesztőktől a  Fortune 500-as cégekig mindenki napi szinten használja a Hélium adat krediteket, állítják ők. Az mindenesetre biztos, hogy a kripto térben a Helium az első számú IoT alapú blokklánc projekt, de sajnos nem mindent lehet tökéletesnek mondani ahogy Ő teszi most. A Hélium blokkláncán is voltak kisebb leállások a fejlesztőknek  jelentős kihívásokkal kellett szembenézniük. Azt már sokan tudomásul vették, hogy ahogy nőnek az aktív hotspotok száma azzal fordított arányosan csökken a HNT bányászati jutalom is.

De miért lehetetlenítik el a LORAWAN készülék tulajdonosok bevételeit?

A 2019-ben indított  projekt felforgatta az (IoT) készülékek teljes piacát és ezzel együtt a távközlési iparágba is betette a lábát aminek a telekommunikációs cégek nem igazán örültek. Az új kripto jutalmazási rendszerek óriási ösztönző erőt mutattak. A vízió gyorsan valósággá vált, mivel a hélium robbanásszerűen növekedett az elmúlt években. 

A Helium cég ettől függetlenül nem érezte, hogy az IoT piac elég profitábilis ezért idő előtt új vizekre evezett. A fő probléma, ami a felháborodást  eredményezte, hogy sokan még alig érték el a 400 dolláros bevételt ami a készülék  árát  kitermelné , de ahogy a térképet  megnéztem sokan alig 200 dollárt gyűjtöttek be eddig a jelenlegi arfolyamon nézve. Nem beszélve a sok rászánt időt és antennára szánt pénzt. Tavaly ilyenkor még javában a Hélium bányászattól voltak hangosak a kriptós fórumok, főleg azok akik kedvelték az   IoT alapú blokklánc megoldásokat. A Kryptoda csapata is beruházott pár készülékbe amit a youtubon be is mutattunk. A projekt koncepció továbbra is kiváló és nem szeretném leírni a Helium ecosystemet, de sajnos a HIP-51 sajnos kezdi megölni az egész rendszert és akik most bizalmukat vesztik azok tutti nem fognak 1500 dollárért uj 5G modult vásárolni.  Sokan már visszamondták a előrendeléseket, de tudok olyanról is aki eladta a gépét emiatt. A fórumokon mindenki csalódott mivel a jelenlegi pár dollár napi hozam szinte nullára fog leesni hamarosan, ami a ROI =  a készülék megtérülési árát szinte lehetetlenné teszi majd. 

De mi is az a HIP-51?

A cég vezetősége arra a következtetésre jutott, hogy a piaci potencial jóval nagyobb az 5G alapú mobilhálózatokon ezért arra kezd el fókuszálni. A probléma csak az ,hogy sok országban nem lehet csak úgy 5G jeladókat kihelyezni ingatlanokra, valamint a IOT hálózatokat sem építették ki még teljesen.  A HIP-51 szerint a jelenlegi LPWAN alapú IoT készülékek 1.2% piaci potenciállal bírnak csak ezzel szemben a (nagy tortából) 89% jut  majd a 5G hálózatát biztosítóknak. Sok youtuber ezt úgy értelmezte, hogy 1.2 % lesz a HNT jutalmi rész. A twitteren ezért Amir Haleem gyorsan korrigálta a félreértést és több véleményvezér Youtubernek ajánlott személyes interjút, hogy mindent tisztázni tudjon.

A személyes véleményem az, hogy a chart tényleg félreérthető és pontatlan is. Az IoT piac jelenleg nagyobb mint az 5G. Ha pedig a potenciál nézzük akkor a két technológia fej fej mellett fog haladni mivel mindkettőnek teljesen eltérő előnyei vannak. Kicsit szemétség szerintem, hogy ilyen hamar lerázzák magukról az új belépőket akik még csak most lettek boldog Helium felhasználók. Az új elosztási rendszer nem titkolja, hogy inkább a 5G hálózatokra fókuszál majd minden fejlesztést. A pletykák szerint a Helium DAO-t is elcsalták, ami egy szavazási rendszere a Heliumnak. Az ilyen jellegű változtatásokról mindig megkérdezik a hálózat tagjait. A probléma, hogy azok hatnak jobban a szavazás végeredményére akik nagyobb számú HNT tokennel rendelkeznek. Nah és kik ők ?  Persze,hogy a tulajdonosi kör az…. blaaa

A HIP-51 egy indítvány vagy másnéven technikai proposal ami előterjeszti az új elosztási rendszer alapjait. Ismerteti az új token rendszereket, úgy mint a 5G hálózatnak az MOBILE tokent vagy a Lorawan hálózatnak az IOT tokent amit az appon keresztül lehet majd HNT-re váltani. 

Hova sietnek és mitől félnek?

Míg víziójuk az IoT-vel kezdődött, a növekvő piaci kereslet bizonyította, hogy az 5G-ben nagyobb az üzlet 🤔, A Héliumot az IoT-eszközökhöz és a LoRaWAN vezeték nélküli protokollhoz tervezték. Az 5G több mint egy évvel ezelőtti közösségi jóváhagyással és az azt követő folyamatos fejlesztési munkákkal nyilvánvalóvá vált, hogy minden hálózati protokoll más tervezést igényel, ahol működni tudnak, a Proof-of-overage rendszerekig, adatátvitelig és a token jutalmakig. Annak érdekében, hogy új hálózati protokoll csatlakozhasson a Héliumhoz, a közösség egy innovatív megoldást javasolt: a HIP 51-et. Az fentebb említett a szavazás eredményét itt lehet megtekinteni.

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajcsa?

 

Tisztázzuk mi is ez a 5G mivel sokan keverik a 5GHz Wifivel. Mindkét technológiai szabvány jelen van a vezeték nélküli kapcsolatok világában, azonban ezen felül semmi más közös nincs bennük. Aki 5G Wifi-re utal az az 5GHz-es Wifi-re utal, melynek semmi köze nincs az 5G-hez, mely a mobiltelefonok elkövetkező sztenderdje és a mobilinternetet képviseli. Az 5G tehát a mobilinternet, míg az 5GHz egy Wifi kommunikációs frekvenciasáv. Az 5G, avagy ötödik generáció, hamarosan vilagszerte elterjedt lesz telefon szolgaltatoknal ami lenyegeben 4G LTE utódjaként ismert. Az 5G alapvetően gyorsabbra lett tervezve, mint a 4G és a késleltetés is alacsonyabb. Az első 5G kompatibilis okostelefonok már a piacon vannak ezért is érezte fontosnak a Helium hogy ebbe a piacba is minel elöbb beszálljon. Ez a Helium esetében meg rejtélyes ,hogy mit jelent de várjuk a fejleményeket. A következő képen látható az átlagos letöltési sebesség a jelenlegi  4G hálózathoz képest.

Zárásként mindenkinek azt javaslom, hogy ne rendeljen már IoT vagy 5G-s készüléket amíg nem tisztázódik a helyzet.  Mint tudjuk az 5G hálózat már elég komoly szabályozás alá esik az európai unióba.  Amúgy is a  jelenleg elérhető modellek a FreedomFi és a Bobcat miner 500 nem egy olcsó készülék és az Antennáról nem is beszélnék. A HNT token árfolyama ezektől a hirektől függetlenül jól tartja magát. Szerintem a piac már beárazta előre tehát ez még azt is jelentheti, hogy az eddigi stakelt HNT tokenünk pár hónap múlva visszanyeri az mindenkori legmagasabb (ATH) árát. Pánik eladásra a készülék vagy HNT token tekintetében semmi szükség, de akinek van előrendelése a Lorawan készülékekre az jobb ha visszamondja.

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!