A pénz jövője: 20 jóslat - 1 rész

Megöli a bitcoin az amerikai dollárt? A pénz tokenizált lesz? Hogyan használjuk fel a készpénzt? Mivel nincs kristálygömbünk, megkerestük a kriptotér legokosabb elméit, hogy megosszák előrejelzéseiket „a pénz jövőjéről”. Ez egy halálosan egyszerű kérdés. A felszólítás nyílt végű volt, lehetővé téve számukra, hogy bármilyen módon értelmezzék a kérdést… és az eredmények lenyűgözőek.

Sam Bankman-Fried, Beryl Li, Dovey Wan, Haseeb Qureshi, Hasu, Balaji Srinivasan, Jeff Dormann, Brett Scott, Laura Shin és mások a következőket válaszolták.

Megöli a bitcoin az amerikai dollárt? A pénz tokenizált lesz? Hogyan használjuk fel a készpénzt?

Mivel nincs kristálygömbünk, megkerestük a kriptotér legokosabb elméit, hogy megosszák előrejelzéseiket „a pénz jövőjéről”. Ez egy halálosan egyszerű kérdés. A felszólítás nyílt végű volt, lehetővé téve számukra, hogy bármilyen módon értelmezzék a kérdést… és az eredmények lenyűgözőek.

Az ellentmondások bővelkednek. Vannak, akik bizakodóak, vannak, akik baljóslatúak, vannak, akik a kriptokkal kapcsolatban bullosak, vannak, akik szkeptikusak, és vannak, akik a maitól egészen más világot képzelnek el.

Csak egy tipp a lehetséges jövőre: Balaji Srinivasan egy „DeFi mátrixot” jósol, amely végső soron „a központi banki valuták erejének ellenőrzése lesz”.

Ez a cikk a Future of Money Week című sorozat része, a Coindesk angol nyelvű cikkének fordítása.

Mások egy teljesen tokenizált világot látnak, vagy ahogy az Arcatól Jeff Dorman jósolja, „a világ minden vállalatának lesz egy tokenje a tőke szerkezetében”. A bitcoin-maximalista Erik Voorhees azt gyanítja, hogy a fiat valuták „elégnek”. Marcelo Prates jegybankár “nyugisabb” víziójában pedig, egy jövőbeli valutát képzel el, amelyet „hat nagy technológiai cégből álló csoport bocsát ki a „hat testvér”, és ez a valuta felzabálja a világot.

Bármit tartogasson is a pénz jövője, nem lesz unalmas:

1. A stabil érmék felváltják a „dollárosítást”

A régi időkben azok az országok, amelyek valutái összeomlottak, dollárosítottak – dolláros bankjegyeket importáltak, és elkezdték pénzként használni. Tíz év múlva ez már csak emlék lesz. Az országok dollárosítják az engedély nélküli stabil érméket és a központi bankok végül az egész világon rettegni fognak a kripto-dollárosítástól, amely fedezete lesz az elszabadult inflációnak.

– Haseeb Qureshi – ügyvezető partner, Dragonfly Capital

2. A kriptográfia és a fiat együtt fognak létezni

A kriptográfia és a legjobb fiat valuták továbbra is együtt léteznek. A kisebb nemzeti valutákban konszolidációt láthatunk, mivel az emberek könnyebben hozzáférnek az USD-hez nyilvános blokkláncokon keresztül.

-Hasu – kutatási munkatárs, Paradigm

3. Mindenki programozóvá válik

A digitális objektumok olyan általánossá válnak, mint az e-mailek, a programozási ismeretek pedig az olvasási készségekhez hasonlítanak. Arra számítok, hogy az elkövetkező években több száz érmét (tokent) fognak létrehozni, amelyek mindegyike beárazódik, kereskedhető lesz és többféle pénzügyi tulajdonsággal rendelkezik.

Hasonlóképpen, az okos szerződések írása, olvasása és az azokkal való interakció olyan készség lesz, amellyel egyre több emberre lesz szükség a gazdaságban. Ez azt jelenti, hogy a pénz kevésbé lesz elvont – néhány szám a dobozban –, és sokkal inkább kötődik majd a digitális munkánkhoz és önkifejezésünkhöz.

– Lex Sokolin – vezető közgazdász és a DeFi/fintech, a Consensys társvezetője

4. A világ elfogadja a „DeFi mátrixot”

A DeFi mátrix olyan lehet a 2020-as években, mint a társadalmi grafikon a 2010-es években. Ha minden eszközt megjeleníthetünk egy digitális pénztárcában – igen, a bitcoint és az ethereumot, de mellettük a CBDC-ket (a központi bank digitális valutáit), a részvényeket, a kölcsönöket, a kötvényeket stb. is –, ez a sok milliárd eszköz minden másodpercben egymás ellen fog kereskedni minden nap szerte a világon.

Ezt a páronkénti kereskedési táblázatot én DeFi mátrixnak nevezem. A DeFi mátrix egyes cellái, például a BTC/USD, rendkívüli likviditást mutatnak számos ajánlati könyvben. Mások, például egy nemrégiben készült NFT (nem helyettesíthető token) vagy egy új token, csak annyival rendelkeznek, amit az AMM (Automated Market Maker) tud adni nekik. De minden pénzügyi piac levezethető a DeFi mátrix részmátrixaira. A hagyományos részvénypiac a CBDC-k kontra kriptorészvények lesz. A forex piac a CBDC kontra CBDC lesz. A fiat/crypto piacok pedig a BTC/USDC és hasonlók lesznek.

-Balaji Srinivasan – befektető, a Coinbase korábbi technológiai igazgatója és az a16z általános partnere

Srinivasan ezután kifejti a DeFi mátrix következményét, ami a következő jóslatunkhoz vezet:

5. A DeFi mátrix felpörgeti a versenyt, és a központi bankok ellenőrzőjévé válik

A DeFi mátrix a központi banki digitális valuták erejét fogja ellenőrizni. Ahogy a Google Hírek minden helyi újságot versenyeztet minden helyi újsággal, a digitális pénztárcák minden nemzeti digitális valutát versenyezni fognak minden más nemzeti digitális valutával – és minden egyéb eszközzel, legyen az állami és magán.

A nemzetek csak a határaikon belül írhatják elő a befogadást, és akkor is csak a felügyeleti valuta minimális egyenlegét tarthatják meg az emberek. A digitális pénztárcák segítségével olyan eszközöket választanak ki, amelyek programozhatóak, védettek, felfelé ívelhetnek és kiszámítható monetáris politikát kínálnak a zárolt eszközökkel szemben, amelyek nem ígérik e funkciók egyikét sem. Mint ilyen, a globális monetáris verseny korába lépünk.

-Balaji Srinivasan

Támogasd a Kryptodát! 

6. A Fiat összeomlik

Egy évtizeden belül a fiat valuták súlyos hanyatlásba fognak kerülni, amit saját önégetésük okoz, és ezt tovább gyorsítja a megbízható, piaci alapú alternatívák létezése.”

-Erik Voorhees, a ShapeShift alapítója

7. A készpénz megmarad

A jövőkutatók közt divatos megjósolni a fizikai készpénz megszűnését, de a digitális infrastruktúrák bizonytalanok egy olyan világban, amelyben az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb időjárási eseményeket hoz. Az a tény, hogy a „készpénz nem összeomlik”, azt jelenti, hogy sokkal ellenállóbb, mint a digitális pénz, és a jövőben még sokáig jelen lesz. A digitális masszívan túlértékelt.

– Brett Scott, a „The Heretic’s Guide to Global Finance: Hacking the Future of Money” című könyv szerzője.

És két ellentmondásos vélemény Scott fűszerezésében …

8. A kriptográfia nem tudja megkérdőjelezni a monetáris rendszert

Az olyan kripto tokenek, mint a bitcoin, alapvetően nem kihívást jelentenek a monetáris rendszerrel szemben, mivel a monetáris rendszertől függenek, hogy árat adjon nekik, de ez az ár lehetővé teszi számukra az ellenkereskedést (az egyik dolgot a másikra cserélik monetáris áruk révén ). Az ellenkereskedés új korszaka van kialakulóban, de a kripto-rajongók folyamatosan összetévesztik a pénz új korszakával.

– Brett Scott

9. Az „újhullámos IOU-k” fellendülése

Az új hullámú IOU* és a hullámzó kreditrendszerek kezdenek fellendülni. A kriptós fősodor az elmúlt 10 évben megőrizte a pénzzel kapcsolatos meglehetősen regresszív elképzeléseit azáltal, hogy az áruk paradigmájához ragadt, de a pénzzel kapcsolatos legérdekesebb új kísérletek az emberek közötti ígéretes IOU-k horizontális hálózatainak új utakat keresnek.

Hacking the Future of Money

– Brett Scott

* Az IOU, a „tartozom neked” szavak fonetikai rövidítése, egy olyan dokumentum, amely elismeri az adósság fennállását. Az IOU-t gyakran informális írásbeli megállapodásnak tekintik, nem pedig jogilag kötelező érvényű kötelezettségvállalásnak.

10. „A pénz jövője a bitcoin”

– Alex Gladstein, az Emberi Jogi Alapítvány stratégiai igazgatója

A Pénz jövője 20 jóslat - 2.rész

A Nagy Technológiai cégek mindenek felett 2031 van, és több mint 6 milliárd ember használ BTA-t napi tranzakciói során, egy digitális valutát, amelyet hat nagy technológiai cégből álló csoport bocsátott ki, „hat testvér”. A BTA-k nem támogatottak, és az akkori három legerősebb központi bank által 2024-ben kifejlesztett hálózaton keringenek világszerte. A BTA-k tömeges bevezetésével az egy évtizeddel korábban létező csaknem 200 szuverén valuta közül csak 21 maradt fenn. És ez a néhány nemzeti valuta még mindig nem azért létezik, mert túl nagyok voltak ahhoz, hogy lecseréljék, hanem mert túl kicsik. – Marcelo Prates, a CoinDesk rovatvezetője, jegybanki jogász

forrás: coindesk

Támogass minket az ajánló linkek használatával!

 
 
Ajánlói Linkek: https://linktr.ee/kryptoda
 
 
Ajánlott kriptó váltók:

Binance: https://www.binance.com/en/register?ref=L6H5S0LJ
10% örök kedvezmény a díjjakból.

Coinbase: https://www.coinbase.com/join/kardos_qb
$100 érték történő vásárlás esetén 10%-ot BTC ben kapsz vissza.

Crypto.COM: 10USD Cro-ban regisztrálásért referál kód: ukj4nu9ch9
https://crypto.com/exch/ukj4nu9ch9

Celsius: $30 BTC-ben, ha $200 értékben vásárolsz kriptot és 60 napig nem veszed ki
https://celsiusnetwork.app.link/1116260f35

MXC váltó: https://www.mxc.ai/auth/signup?inviteCode=15w1k

Maiar Tárca: https://get.maiar.com/referral/bqx6i53op9

 

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Tanulj Velünk

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!