Az IOT vagyis az okos készülékek hálozata

Olvasási idő: 5 perc

Mai blogunkban röviden bemutatjuk az internet of thing, vagyis az okos készülékek internetes hálózatának alapjait. Röviden csak IoT-nek nevezett hálózatát különböző technológiák összefonódása alkotja mint a rádiófrekvenciás érzékelők ,NFC és MCU wifi  chipek amiket már rengeteg készülékben megtalálhatunk.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Az elterjedését segítette az olcsó előállítási költség és az mára elérhető gyors internet kapcsolat. Így alakult ki ez a új fogalom amit IoT-nek hívunk. Ez a okos hálózat az internet új lehetőségeit nyitja meg ahol nem csak számítógépek csatlakozhatnak az internethez hanem olyan készülékek is mint a termosztát, szívmonitor, tűzjelző vagy biztonsági kamerák. Ezen beépített érzékelők lehetővé teszik a távfelügyeletet, irányítást és az eszközök állapotának ellenőrzését.

 

Nézzük röviden a fejlődését. Az IoT első ismert felhasználása az MIT egyetemen volt, ahol a hallgatók olcsó szenzorokat használva megfigyeltek és irányítottak egy kóla automatát az internetről. A fejlődését segítette egy 1994-ben Raja Reza által publikált tudományos folyóirat ahol leírja hogy kis adatcsomagokkal akár otthonokat es gyárakat is automatizálhatunk az internet keresztül. Alig egy év múlva  a Microsoft, a Novell és más nagy IT cégek hasonló ötleteket kezdtek kidolgozni. 14 évvel később a IOT fejlődése felgyorsult , jelenleg több okos készülék csatlakozik az internethez mint ember.

 

Hogyan is működik az IOT ?  

 

Az IOT rendszerét számos elektronikai készülék alkotja amely a felhőn keresztül az saját érzékelőjükön kommunikálnak egymással. Miután az adatok  beérkeznek a felhőkbe az feldolgozásra kerül és döntést hoznak a műveletek végrehajtásáról emberi beavatkozás nélkül ami lehet egy értesítés vagy automatikus beállítás is. Ha viszont felhasználói beavatkozás szükséges akkor egy vizuális felület (digitális kijelző) erre lehetőséget ad ami a felhőbe kerülve továbbítja a kérést a készülékhez. Az IoT rendszerek lehetővé teszik az automatizálást, szabályozást az okos  készülékek  széles piacán. Lényegében nincs olyan készülék amit ne lehetne vezérelni. Sejthetjük mar hogy a kriptovaluták  kétségtelenül a IoT szerves részeként működhetnek különösen mikor mikrotranzakciók fizetésével automatizálás végezhetünk egy készülékben. 

Az IoTA project és más blokklánc projektek azzal a céllal jöttek létre hogy a mozgatórugója legyen a IoT készülékeknek. Ha többet szeretnél tudni a IoT és a kriptovaluták kapcsolatáról akkor olvass tovább..

 

Nézzük hogyan hat az IoT a kriptovalutákra és fordítva?

 

Az RFID vagyis a Radio Frequency IDentification automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID chipek segítségével. Az RFID-címke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy beépíthető az azonosítani kívánt készülékbe. Ez a készülék lehet egy árucikk, vagy alkatrész, illetve élőlény, így akár ember is. A való életben ezekkel a megoldásokkal rengeteg pénzt, időt és energiát takaríthatunk meg, az életünk pedig kényelmesebbé és egyszerűbbé válik. Tehát igen, nyugodtan mondhatjuk, hogy az IoT megoldások alapvetően hasznosak lehetnek a blokklánc alapú integrációval, ami a fizetési tranzakciokat automatizálhatja a jövőben.

Úgy hiszem hogy az IOT befolyásolni fogja a kriptovaluták felhasználási szokásait, így a jövőben szorosabban összefonódik a két növekvő technológia. Nos, itt a legfontosabb megjegyezni, hogy mint minden pénzügyi tranzakciót így a folyamatot is biztonságban kell lebonyolítani. Az értékesítési pontokat folyamatosan fenn kell tartani, és optimalizálni kell a vásárlási és kereskedési folyamatot, főként az eladóval, hogy a lehető legfolyékonyabb és a lehető leginnovatívabb legyen. Minél többen tudják igénybe venni a szolgáltatásokat, annál fenntarthatóbban nőhet az adott digitális pénznem forgalma. Az IoT-eszközök már egyes helyeken felhasználhatóak vásárlásokra, Vegyünk egy példát amikor egy hűtőszekrényben elfogyik egy adott termék akkor automatikusan újrarendelés történik, és ezekhez a tranzakciókhoz nem szükséges fizikai pénznem mert blokklánc alapú mikro tranzakciókkal működtetjük azt.

Ha érdekel a téma akkor itt  egy lista az IoT kripto projektekről: https://cryptoslate.com/cryptos/iot/

Tudtad hogy a NFC okos pólóink csak nálunk elérhetők ? Látogasd meg boltunk és válassz magadnak.

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!