Az NFT-k megjelenítése fizikai kijelzőkön

A NFT-k csodálatos világa a művészek és a programozók számára egyaránt új dolog. A jelenlegi NFT piac még nagyon spekulatív és profit orientált. Ez azt jelenti, hogy nagyrészt azért vásárolnak NFT-ket a kereskedők, hogy azzal extra bevételhez jussanak. De mi van akkor, ha egy vásárló az NFT-t inkább művészi értéke és vizuális látványa miatt szeretné birtokolni?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Egy művészeti NFT többet érdemel!

Ezen digitális művek mára már több platformon is bemutathatóak. A monitorokról végre átköltöztethetjük a NFT-inket egy sokkal megbecsültebb helyre, a lakásunk falára, ahol aztán nap mint nap megcsodálhatjuk őket, hasonlóan ahhoz  ahogy azt a fizikai művészeti képekkel is tesszük. Továbbá nagy segítség lehet digitális galleriáknak ily módon bemutatni a művészek alkotásait. A jelenlegi piac még korai fázisban van ezért nagyon költséges ilyen NFT kijelzőket beszerezni. A felhasználók az NFT-ket jelenleg mobiltelefonjukon vagy TV-jükön tekintik meg időszakosan. A szoftveres megoldások gyorsan fejlődnek, a webes HTML5 segítségével már egy böngészőből 2D vagy 3D interaktív galériákat jeleníthetünk meg. A Metaverzum is próbál egy virtuális platformot nyújtani a művészek és a műkedvelők számára, hogy élvezetesebb legyen az alkotások megtekintése. De mi a helyzet a fizikai térrel?

Úgy érzem, ha a fizikai tárgyakat digitalizálhatjuk, akkor ez fordítva is igaz kell hogy legyen. Jelenleg az NFT-ket mobiltelefonon, laptopon, PC-n, vagy TV-n tekintjük csak meg. A hiányzó piaci szegmens, ami eddig még nem terjedt el, az nem más, mint a digitális képkeretek piaca. Több szakértő is azt jósolja, hogy a jövőben a televíziók digitális faliképek is lesznek egyben. Itt megemlíteném az LG Wallpaper és a Samsung Frame TV-ket. Ezek a készülékek inkább hasonlítanak már faliképre mint egy hagyományos TV-re. Abban egyetérthetünk, hogy a képernyő méretével párhuzamosan növekszik a vizuális élmény is. Az elmúlt 5 évben volt szerencsém részt venni egy egyetemi kutatásban, ahol modelleztük és tanulmányoztuk a képernyő méret, felbontás és távolság kapcsolatát vizuális élmény tekintetében.

A kijelző technológia:

Hogy megértsük, hogy a jelenlegi  kijelző technológiák miért képesek többet adni a klasszikus televíziós csatornákhoz, vagy játékokhoz képest, ahhoz meg kell vizsgálnunk a fejlődésüket.  Közel 25 éve, 1997-ben dobta piacra a Pioneer az első kereskedelmi forgalomban kapható plazma kijelzős televíziót, amitől mindenki elámult. Ezek már helytakarékosabbak és dekoratívabbak voltak a hagyományos katódcsöves változatoknál. Az elmúlt 20 évben óriási fejlődést láthattunk a digitális kijelzők piacán. A korszerű képmegjelenítő technológiák között megkülönböztethetjük a háttérfény alapú (LCD, LED) és az önvilágító (OLED) típusokat. Az LCD TV felépítéséből adódó sajátosság, hogy a működésükhöz szükség van háttérvilágításra, melyet kezdetekben (hidegkatódos fénycsöves) lámpákat használtak, egy adott képpont RGB (piros-zöld-kék) komponenséhez tartozó fényerő-szabályozást pedig LCD-kristályok segítségével oldották meg. A LED TV az LCD TV-k egy típusa, mely a fénycsövek helyett LED-diódákat alkalmaz az LCD-panelt megvilágító fényforrásként. 

Alacsony fogyasztás, Magas felbontás, Kiváló fényerő. Mi kell még?

A LED háttérvilágításnak köszönhetően magas a kontrasztarány és sokkal kevesebb energiát fogyasztanak. A LED fényforrásokat kétféleképpen rendezhetik el az LCD panel mögött: közvetlenül a képernyő mögé, vagy a panel szélein sorban egymás mellett. A Direkt LED módszer lehetővé teszi a lokális elsötétítést, amely az egymással közvetlenül szomszédos, világos és sötét területeket hatékonyabban jeleníti meg, így jelentősen javítja a kontrasztarányt és ezért a látvány is sokkal élethűbb lesz. Az Edge LED elrendezés jóval vékonyabb képernyő kialakítást tesz lehetővé, a kontrasztarány azonban elmarad a Direct LED megoldáshoz képest. Az egyik legújabb technológia a QLED volt ami a Samsung válasza volt az LG OLED TV-ire. Hangzásában hasonló, viszont a technológia működése teljesen más. A QLED lényege, hogy a tévé panel egy speciális quantum pontokból álló réteget kaptak, aminél minden egyes pixel egy különálló egységet képez. Ezen a rétegen halad keresztül a fény és alkot színeket. Ennek eredménye egy gazdag színmélységgel rendelkező, életteli és gyönyörű kép lesz. A hagyományos LED TV-khez képest sokkal szebb képet adnak.  Ami viszont mindenképpen a QLED mellett szól, hogy nem annyira drágák, mint az OLED televízió panelek, ezért aztán NFT kijelzőnek is sokan választják ezt a technológiát. Itt még megemlíteném, hogy ezek a TV-k jóval világosabbak, mint az OLED készülékek. Ez akkor fog számítani, ha a helyiségben nincs tökéletes sötétség. Egy napfényes szobában például élvezhetőbb lesz egy nagyobb saját fényerővel rendelkező televízió panel. Érdemes tudni, hogy a QLED tévék ugyanolyan háttérvilágítással rendelkeznek, mint a LED televíziók. Nem a QLED réteg alkotja a fényt, mint ahogy azt az OLED-nél láthattuk. A fény “átfolyása” más környező pixelekbe sokkal kevésbé zavaró, mint a hagyományos LED TV-nél.

A Digitális faliképek az NFT-k új otthona

Lassan 2 éve, hogy berobbant az NFT-k világa a köztudatba és a nagy gyártók hamar felismerték, hogy ezek a kijelző technológiák már kiválóan alkalmasak akár egy folyamatos kép megjelenítésére is a művészeti galériáknak vagy otthoni műkedvelőknek. Az alacsony fogyasztás mellett a kiváló betekintési szög és a fényerő egyaránt alkalmassá teszi őket erre a feladatra. Mára szinte elértük, hogy egy 4K felbontású 32 inches kijelző 240 hz képfrissítés mellet, 100 cm-es távolságból vizsgálva ugyanazt az látványt nyújtja, mint egy statikus, vászon alapú festmény.

Mik a jelenleg elérhető kijelzők az NFT piac számára?

A jövőben egyre több művész és művészi galléria fogja keresni a minőségi, alacsony energiafogyasztású, de emellett magas felbontású kijelzőket, hogy megfelelő minőségben tudják bemutatni a művészek digitális munkáit. Jelenleg még kevesen rendelkeznek otthonukban olyan kijelzővel, amit kizárólag digitális művek megjelenítésére használnak. Csináltam egy kisebb kutatást annak érdekében, hogy az NFT műkedvelők tájékozottabbak legyenek. Érdekes adat, hogy 2020-ban duplájára nőtt azon fejlesztő cégek száma, akik kizárólag digitális faliképeket kezdtek fejleszteni, reagálva a NFT piac drasztikus növekedésére. Tekintsünk meg párat belőlük:

Infinite Objects

Egy igazán kis méretű videó kijelző, ami inkább az asztali képkeretek piacát célozta meg. A készülék nagyon egyszerű, nincs rajta gomb vagy applikáció hozzá. A cég weboldalán keresztül kell feltölteni a videó tartalmat, amiből ki kell választanunk egy rövid részt, majd ezt konvertálják át NFT-re. Kiválasztott videónkat a képkeretre telepítik, majd a vevőnek postázzák azt. A kijelzőn egy QR kód is lesz, ami mint egy certifikáció a blokkláncra mutat. Minden képkeret csak egy NFT médiára használható fel és nem újraírható.

MyMoMint

A MyMomint egy alacsonyabb minőségi kategóriát képvisel az asztali tablet méretű NFT kijelzőjével. A platform lényegében egy videó részletet végtelenítve játszik folyamatosan, amíg bekapcsolt állapotban van. Ami említésre méltó, hogy lehet náluk rendelni vászonra nyomtatást és NFT képkeretezést is.

TokenCast

Másik kedvencem a Tokencast, mivel nyílt forráskódú így akár ti is készíthettek magatoknak NFT kijelzőt. Semmi nehézség sincs benne, ha valaki kicsit is jártas a Raspberry Pi használatában. A weboldalon részletes leírás van róla hogyan készítheted el és kötheted össze saját kijelződet az NFT-del. A projekt körülbelül 100 ezer forintból kihozható a kijelző méretétől függően. Érdemes kipróbálni.

Canvia

Egy kiváló platform digitális vagy akár fizikai művészeti képek bemutatására. A Canvia üzleti modellje nagyon ötletes. A művészek feltölthetik műveiket egy közös adatbázisba és így elérhetővé válnak a Canvia platform tulajdonosai számára. Ezen felül akár mobiltelefonunkkal készített fotóinkat is megoszthatjuk rajta. Ha promotálni szeretnéd NFT műveidet, akkor nyugodtan jelentkezz a Canvia oldalán!

Samsung Frame TV

A legjobban ismert márka. Ezek a televíziók arra lettek kifejlesztve, hogy többé ne kelljen a lakásunkban egy csúnya, fekete kijelzőt látnunk, mivel a TV éjjel-nappal bekapcsolva maradhat. Aktív módban televíziózásra, játékra, passzív módban pedig mint digitális falikép funkcionál. Külön választható hozzá képkeret több fa típusból. Előfizetés ellenében a legnagyobb művészek képeit jeleníthetjük meg a kijelzőn. A 2022-es modell egy új szolgáltatással jelent meg, ami az NFT piac kedvelőit szólítja meg. A modellek lehetőséget adnak NFT-k vásárlására és kereskedésre a TV szoftverén keresztül. A modellek a NEO QLED technológia mellé 8K felbontást is kaptak, ami az emberi szemnek már pixelmentes élményt nyújt akár közelről is. Az egyetlen gyengéje, a kép betekintési szöge, amivel erős fényerő csökkenést tapasztalhatunk oldalnézetből.

NFT Mentor Program Magyar Művészeknek

Varga Péter
CEO – Developer
Msc/Bsc in Creative media
kryptoda.com

Framed

Itt említeném meg egyik régi kedvencemet, amit még 2014-ben ismertem meg, amikor piackutatást végeztünk saját projektünkhöz. Akkor még az NFT-k a mai formában nem is léteztek. A project a Kickstarter segítségével indult Tokyobol még 2011-ben. Fejlesztői Yugo Nakamura és William Lai, akik függetlenül a jelenlegi NFT-ktől, szerettek volna egy új és forradalmi platformot létrehozni a digitális művészek számára. Ez a termék már drágább kategóriának számít a maga 700 dolláros árával. Egyetlen gyengéje, hogy csupán Full HD felbontásra képes. Legújabb modeljuk a Mono X7-es ami már 180 fokos betekintési szögre is képes.

Qonos

A következő projekt fejlesztés alatt áll mivel a framed nevű cég viszonteladói lesznek. Ez a videó képkeret már nagyobb 17 és 22 inch méretű kijelzőkkel érkezik egy magasabb felbontás mellett. Lehetőség van saját NFT-ink vagy válogatott művek megjelenítésére. Céljuk, hogy a saját szegmensükben olyan jelentős platform legyenek, mint a Spotify a zenei piacon. Ez a kijelző könnyen a falra helyezhető vízszintes vagy függőleges pozícióban is. Kedvünkre cserélgethetjük a különböző NFT-ket a hangulatunktól függően. Külön érdekesség, hogy a kijelző hangszóróval is rendelkezik és a szoftver egy okosszerződésen keresztül jogdíjat fizet a művésznek amikor annak műve megjelenítésre kerül a kijelzőn.

Meural

A Meural nagyon dekoratív és könnyen kezelhető digitális képkereteket és fali képeket készít, amiket okostelefonunkkal tudunk működésbe hozni. A képkeret jelenleg még nem NFT-re lett fejlesztve így bármilyen képet megoszthatunk az úgynevezett CAST vezeték nélküli funkcióval. Itt valójában csak az NFT-nk egy másolata kerül megjelenítésre. Az applikáció segítségével közel 30.000 művészeti alkotás közül válogathatunk. A kijelző egy nagyon praktikus, 90 fokkal elforgatható fali konzollal érkezik ami igazi portrait-kép élményt nyújt a nézőnek.

BlackDove

A Black Dove egy Samsung kijelzőből épített felhő alapú művészeti galéria platform. Sajnos a magas árképzés miatt inkább digitális galériák, éttermek, szállodák számára elérhető kijelző konstrukció. A Black Dove függetlenül az NFT piactól már 2016-ban elismert piaci szereplő volt a művészeti vezetők körében. A platform inkább mozgó animációs művekre fókuszál kivaló színhűség mellett. Érdemes kiemelni, hogy a szoftverük segítségével könnyen megjeleníthető a Superare, Foundation vagy az Opensea NFT adatbázisa.

Alibaba webáruház - ahol bármit megkaphatsz

Az utolsó a listán az Alibaba amit nem véletlen írtam a listába, igaz nem egy videó kijelző márka, inkább egy kínai piactér viszonteladók számára, ahol több száz különböző panel elérhető. Mivel az NFT-k nagyon népszerűek lettek 2021-ben, így mindenre ráhúzzák hogy NFT: gyorséttermi menük kijelzőjére de még a kültéri reklám TV-kre is. Ha valaki üzletet szeretne indítani az NFT kijelzők piacán, akkor érdemes felvenni egy pár gyártóval a kapcsolatot, mivel akár egyedi kijelzőket is tudnak készíteni. Ne feledjük, hogy a Shenzheni gyártó kapacitás még a covid ellenére is ontja magából a digitális kijelzőket, ezért ez is egy lehetőséges üzleti potenciál a 2022-es évre.

Milyen következtetést vonhatunk le?

Számomra a konkluzió, hogy az NFT-k felgyorsítják majd a digitális képkeretek elterjedését. Emlékszem, amikor 2013-ban kinevettek, amikor első digitális képkeretemet megépítettem, de mára már értelmet nyert minden eddigi munkám az NFT-knek köszönhetően. Ezek a kijelzők a blokklánccal összekötve valódi és méltó otthonuk lehet a művészek digitális alkotásainak. Ha tetszett ez a blog, akkor dobj egy lájkot és iratkozz fel youtube csatornánkra, mert a következő részben a 3D interaktív metaverse NFT galleriákat tekintjük majd át.

Tanulj Velünk

További hírek

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

A pénz jövője 20 jóslat – 2 rész

A pénz jövője: 20 jóslat 2. rész Folytatjuk a jövő fejtegetését melyben olyan nagy, a kritpto világában ismert emberek mondják el véleményüket mint Sam Bankman-Fried, Beryl Li, Dovey Wan, Haseeb Qureshi, Hasu,

A Pénz jövője 20 jóslat 1.rész

A pénz jövője: 20 jóslat – 1 rész Megöli a bitcoin az amerikai dollárt? A pénz tokenizált lesz? Hogyan használjuk fel a készpénzt? Mivel nincs kristálygömbünk, megkerestük a kriptotér legokosabb elméit, hogy

A Crypto történelmet írt 2021-ben

A Kripto történelmet írt 2021-ben: Öt eset amikor a kormányok felkarolták a digitális eszközöket Míg 2021-ben bizonyosan előfordult néhány szabályozási kudarc, egyes kormányok előremutató példát mutattak a kripto szabályozási gyakorlatról.Mivel a digitális

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!