Az okos városok jövője

Az első okos városok már léteznek. Nem is gondolnánk hogy mennyire komplex rendszerek futnak a színfalak mögött.  Hamarosan a nagyobb városok teljesen átalakulnak egy intelligens automatizált infrastukrutává ahol az IoT készülékek irányíthatnak mindent. Életünk teljesen megváltozik, egy új modern kor veszi kezdetét. Kényelmesebb és olcsóbb tömegközlekedés. Gyorsabb és interaktívabb vásárlási élmények jönnek. De ami a legfontosabb hogy alacsony lesz a bűnözési ráta és a közlekedési balesetek száma a jövőben.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

A blokklánc alapú adatgyűjtés

A meglévő intelligens városok koncepciója magukban foglalja az adatok gyűjtésére szolgáló érzékelőkkel ellátott (IoT) készülékeket. Ez lehet járművezető nélküli tömegközlekedés, okos drónok az áruszállításhoz, kamerák a városi megfigyeléshez vagy a blokklánc alapú fizetési rendszerek. Minden kapcsolódik majd egymással. Ezek mind elkerülhetetlenné teszik a személyes adatok gyűjtését, ezért meg kell akadályozni, hogy ezekhez az adatokhoz nem kívánt harmadik fél hozzáférését. Továbbá a blokklánc megnyitja a lehetőséget hogy gyorsabb és biztonságosabb szerződéseket kössünk harmadik fél jóváhagyása nélkül. A személyes adatok gyűjtése és tárolása nagy felelősséggel jár. Az intelligens városok vezetőinek átlátható szabályozást kell kidolgozniuk és a fejlesztőknek szintén átlátható módon kell érvénybe léptetni az okos szerződéseken keresztül a felhasználók számára.


Okos városok a blokkláncon


Itt jön képbe a blokklánc technológia. Az ilyen folyamat valamennyi résztvevője számára a lehetőséget ad, hogy magas szintű megbízhatósággal és biztonsággal gyűjtsék és cseréljék adataikat egyetlen központi adminisztrátor vagy közvetítő szerv bevonása nélkül. Több kutatás felhívja a figyelmet a városfejlesztéssel foglalkozók számára, hogy a smart city már ismert megoldásai mellett, a blokklánc-technológiának köszönhetően kibontakozóban vannak új alkalmazások is. A technológia előnyeinek-hátrányainak ismertetése után példákat mutatok be, hogy a városok fejlődésében milyen új irányokat kezdeményezhet az új digitális eszköz használata. Fontos azonban látni, hogy blokklánc technológián alapuló megoldásokból jelenleg még kevés van, több projekt induló fázisban van, még szélesebb körben nem tesztelték a módszereket. Az az általános szakmai vélemény, hogy ígéretes és korszakalkotó megoldások születhetnek-e technológia segítségével. Szerencsére Magyarországon is egyre több a blokklánc témához kiválóan értő szakember áll rendelkezésre, akik segítséget tudnak nyújtani a fejlesztések megvalósítása kapcsán. A következő kis videó angol nyelven mutatja be a lehetőségeket:

A blokklánc megoldások esetleges veszélyei:

A technológia kapcsán felmerülő problémákra tobben beszelnek, melyből kiemelünk pár tényezőt.

 

  • Első a technológia megértése. A végfelhasználók nehezen értékelik az előnyeit bármennyire is szeretnénk reklámozni a rendszerünket, a technológia csak háttérműködést biztosít ezért láthatatlan a hétköznapi ember számára. Egy átlagos felhasználó nem tudja értékelni és megérteni, hogy ő blokklánc technológiát használ. Ezért fontos az emberek edukációja.
  • Második a programkódban rejlő veszélyek. Ez a emberi tényező: Annak ellenére, hogy a blokklánc technológia sok területen paradigmaváltás, nem szabad elfelejtenünk, hogy bár a blokkláncban lévő adatot nem lehet megmásítani de mégis ember alkotta meg igy lehetnek benne hibák és kiskapuk.
  • Harmadik a személyes adatok kezelése: A blokklánc esetében a személyes adatokkal kapcsolatban az a legfőbb probléma, hogy a blokkláncban tárolt adatokat nem lehet visszamenőlegesen törölni: ha belekerül egy személyes információ, az ott is marad – se a felhasználó, se a fejlesztésért felelős nem tudja törölni. 
  • Energiafogyasztás: Rengeteg kritikát kap manapság hogy egyes blokklánc technológiák túl energia igényesek. Az áramfogyasztás a Proof of work esetén is lehet platformfüggő. Az adott feladat elvégzésére rosszul választott megoldás esetén ezekkel a problémákkal lehet szembesülni. Meg kell próbálnunk megújuló energiákat használni a jövőben és átállni a POS konszenzus alapú platformokra.

Csak okosan!

Számos olyan megoldás létezik, amely a blokklánc technológiát használja a jövő városai számára. Talán a legtöbbször említett okos szerződések kapcsán. Ezek a megállapodások önállóan is végrehajthatók, ember és gép vagy más intelligens rendszerekkel rendelkező gép közötti előre meghatározott feltételek teljesülnek egy adott időben. A fizetési rendszerek teljes papírpénz mentesek lesznek és utána lassan a bankártyák is eltűnnek a forgalomból. A következő 20 évben csak a mobilunkkal és biometrikus azonosítónkkal  fogunk fizetési tranzakciókat intézni.

Az adatok egy decentralizált interneten lesznek teljesen titkosítva, legyen az pénz, szerződések, média tartalom vagy személyes adataink. A kérdés, hogy ez mindenki számára előnyös lesz?

Rengeteg az lehetőség a blokklánc technológia alkalmazásához az okos városokban. Ez a technológia lehetővé teszi a különböző internet alapú robotikai szolgáltatások kombinációját. kiküszöböli a biztonsági jogsértések lehetőségét, és garantálja a megszakítás nélküli tranzakciók folyamatát bárhol és bármikor. Az intelligens városok megoldásainak fejlesztői gyakran ütköznek etikai kérdésekben, a technológiák integrálásának nehézségeivel, jogi korlátozásokkal. Ezért az ilyen technológiák meglehetősen lassú ütemben fejlődnek. Ne feledd a jövőt te is alakítod. Keresd a Kryptodat ötleteddel (kryptotanoda@gmail.com) és indítsunk együtt egy blokklánc projektet a jövő nemzedéke számára.

 

Kérjük támogasd munkánk a patreonon: 

Tanulj Velünk

További hírek

Helium blokklánc leállás

Helium blokklánca sem tökéletes… Igen, a hír sajnos igaz. A Hélium blokklánca sem tökéletes és a tegnapi napon (November 15-én) leállt. Már az elmúlt 2 hétben is tapasztalhatunk kisebb lassulást, mivel az

shiba mosolyog fent bitcoin vízben süllyed lent

A Bitcoin 60 000 alá szakadt a Shiba +20% ment

A Bitcoin 60 000 dollár alá süllyedt: a Shiba Inu (SHIB) napi 20%-os növekedésben A kriptovaluta piaci kapitalizációja közel 200 milliárd dollárral esett egy nap alatt, ahogy a bitcoin 58 000 dollárra

moneygram stellar circle együttműködés

MoneyGram partnerség a Stellar (XML) és Circle-lel

MoneyGram partnerség a Stellar (XML) és Circle között Szerdán (október 6-án) a MoneyGram International, Inc. (NASDAQ: MGI), a világ egyik legnagyobb pénzutalási társasága bejelentette partnerségét a Stellar Development Foundation nevű non-profit szervezettel,

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!