Bevezetés a decentralizált pénzügyek világába

Ennek a blognak a célja, hogy bemutassa az alapvető tudnivalókat a decentralizált finance-ról (DeFi) és ízelítőt adjon a binance okos láncon (BSC) futó Pankcakeswap tőzsdéről. Külön hangsúlyt fektetünk legfontosabb fogalmakat részletes, képekkel és videókkal illusztrált bemutatására, ami segít a Defi működését megérteni.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Mi a CEX és DEX különbsége?

Biztos sokat hallottad már, hogy a kriptovaluták decentralizáltak és nem szükséges egy bank közreműködése a küldés / fogadáshoz. Ez félig igaz csak, mert legtöbben a centralizált kriptovaluta váltókat használják (CEX)  mint például a Binance vagy a Coinbase. Ezek lényegében központi szerv által szabályozott pénzváltók, külön engedéllyel, székhellyel és munkatársakkal. Legismertebb centralizált tőzsdék a Binance és a Coinbase. Itt is, mint a tradicionális pénzügyi rendszerben, bizalmat adunk egy szervezetnek hogy szabályozzák a pénzváltás folyamatát és biztonságban tárolják kriptovalutáinkat. A jelenleg zajló pénzügyi átalakulás egyre több megoldást ad számunkra, hogy pénzügyeinket saját kezünkbe vegyük. A kripto piac legnagyobb sikere egyértelműen a DeFi  vagyis a decentralizált  pénzügyi alkalmazások indulása volt. A DeFi egy átfogó kifejezés a megbízható és átlátható protokollokra amelyek működéséhez nem szükséges harmadik fél tehát mindent az AMM okosszerződések végeznek el. 

A centralizált váltokkal ellentétben a decentralizált kripto tőzsdék lehetővé teszik az anonim tranzakciókat, ahol semmilyen személyes adat nem szükséges a tranzakció elvégzéséhez, bármekkora legyen is az, valamint a DEX-ek nagyobb biztonságot nyújtanak, mivel itt senki nem fér hozzá a felhasználók privát kulcsaihoz. Ezért a tapasztalt kripto kereskedők inkább  a decentralizált váltókat részesítik előnyben.

Kritériumok

CEX (Binance, Coinbase)

DEX (Uniswap, 1Inch, PancakeSwap)

Személyes adatok megosztása KYC

Legtöbbször szükséges

Nem szükséges

Likviditás (kis likvidítás = magasabb költségek)

Magas pénz tőke

Alacsonyabb pénz tőke a kisebb decentralizált váltókon

Biztosítás és Biztonság

Kötelező (a nagyobb szabályozott tőzsdéken)
Sajnos több hackertámadás is volt ahol kriptovalutát loptak el

Nincs biztosítási feltétel
Mivel teljesen decentralizált így nincs esélye a Hacker támadásnak

Cenzúra

A kormány szabályozza a tőzsdét és zárolhatja a felhasználók számláit

Nem lezárható, mert az interneten fut egy decentralizált blokkláncra építve

Tőkéhez való hozzáférés

A kriptovaluta váltó kezeli (csak rajtuk keresztül férünk a tőkénkhez) az ügyfélszolgálat segíthet!

Felhasználók kezelik (Senki más nem férhet a tőkénkhez) ha a kulcsunk elvész a tőke is, nincs ügyfélszolgálat!

Mik azok a dAppsok?


A DEX-ek motorja a dApps-ok -magyarul decentralizált applikációk- bárki által használhatóak, mindegy hogy a Föld mely részén él. Fontos jellemzőjük, hogy nem kell engedély a használatához, ezt angolul permissionless-nek hívjuk. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem kell engedélyt kérni senkitől, hogy interakcióba lépjen a blokkláncon futó okosszerzodéssekkel és segítségükkel kriptovalutát utalj bárhova, bárkinek, bármikor. Itt egy kis kitérővel nézzük meg a mi a különbség a decentralizált applikációk (dapps) és a okos szerződések között (smart contact)?

 • Az okos szerződések olyan felhasználó által láthatatlan program kódok, amelyek szabályok csoportját alkotják és emberi beavatkozás nélkül, automatizáltan végrehajtódnak, ha teljesül egy vagy több feltétel. Nézzünk egy valós példát: Tegyük fel, hogy van 2 ember akik meg akarnak egyezni valamiben és a kölcsönös bizalmukat nem egy ügyvédbe, hanem magába egy okosszerződésbe fektetik. Ami teljes mértékben a blokkláncon fut, így nem módosítható vagy törölhető.

 • A decentralizált  applikációk -ahogy a nevük is mutatja- nem egy központi szerveren, hanem a blokkláncon futó programok összessége. Ezek a programok futtatjak az okosszerződéseket és a platform a web böngésző segítségével felhasználóbarát megjelenést biztosít. Jó példa a dAppra a Uniswap és a Pancakeswap.

Mik azok a likviditási medencék?

Nézzük meg a likviditási medencéket, hogy minél érthetőbb legyen a dolog.  Az PancakeSwap decentralizált váltó ismertetőjéből idézek egy  sort: „A likviditási poolok az intelligens szerződésbe lezárt tokenek összességére vonatkoznak. Egy likviditási készlet általában 2 tokent tartalmaz és mindegyik pool új piacot hoz létre. A DAI / ETH a legegyszerűbb példa az PancakeSwap népszerű likviditási készletére. A likviditásszolgáltatókat arra ösztönzi a rendszer, hogy az összes jelző egyenértékű legyen, Az egyensúly fenntartásáról az automatizált piackészítő (AMM) gondoskodik.” A E-bookban elmagyarázzuk mi is pontosan az AMM. A liquidity pool-ok a DeFi fontos jellemzője, ezeken keresztül biztosíthatsz likviditást (például ETH-DAI, stb. párokon), tehát ezek biztosítják a kereskedések alapját. A működésüket okosszerződések szabályozzák, ahogyan a pool-ok egyensúlyban tartását is. A felhasználók, akik likviditást biztosítanak, gyakran jutalomban részesülnek – ez általában az adott platform díjainak egy kis százaléka az adott tokenben fizetve.

A Likviditás Pár (DAI)

B Likviditás Pár (ETH)

Iratkozz fel hamarosan megjelenő ingyenes PancakeSwap útmutatónkra!

A hamarosan megjelenő PDF E-bookunk bemutatja a kedvenc DEX váltónk a Pancakeswap-ot, ami a legköltséghatékonyabb decentralizált tőzsde a Binance okos blokkláncán. Ha szeretnél te is egy másolatot kapni csak iratkozz fel és küldjük neked a megjelenést követően! A könyv külön tárgyalja majd a DeFi likviditási medencék (poolok) működésének alapjait és a yield farming lehetőségeit passzív kereseti lehetőségként.

Kryptoda Tanoda fontosnak tartja hogy a kezdők is tisztában legyenek már az elején a decentralizált pénzügyekkel. A megfelelő technikai tudás révén miniumalizálhatjuk a kockázatot és a már meglévő kriptovalutáink egy részét pedig passzív jövedelem szerzésére használhatjuk fel.

A tartalomból : 

 • Az E-book célja
 • Okoszerzodések és dAppok bemutatása
 • Mi a CEX es DEX különbsége?
 • Mi az AMM ?
 • Mi a Uniswap?
 • Mi a Pancakeswap ?
 • De mi is az a Binance Smart Chain?
 • Mi a forró Metamask pénztárca?
 • Mi a safepal hideg pénztárca?
 • Mi a yield farming?
 • Mi a liquidity pool ?
 • A kockázatokról röviden

Iratkozz fel hamarosan megjelenő ingyenes PancakeSwap útmutatónkra!

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!