EIP-1559 bemutató

Mindenki most az Ethereumról beszél. Ha egy kicsit is benne vagy a kripto világban az tudhatod már hogy a második legnagyobb kriptovaluta egy fontos frissítésen esett át. Sikeresen aktiválták az EIP-1559 londoni hard forkját. Ez az esemény és az ezt követő pozitív hangulat erősen látszik a jelenlegi árfolyamon. Elmondhatjuk hogy az EIP-1559 az egyik legfontosabb frissítés az Ethereum történelmében.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Mi a Hard fork?

A blokklánc technológián alapú peer-to-peer fizetési hálózatok esetében különbséget teszünk hardfork és softfork között. A hardfork során az eredeti fizetési hálózatnak mint az például Ethereum egy olyan változata alakul ki, amelyet az eredetivel már nem lehet egyesíteni, azaz a leágazás egy új paraméterekkel rendelkező, új szabályok szerint működő fizetési hálózat lesz. A hardfork nemcsak új paraméterekkel rendelkező fizetési hálózat létrehozására használható, hanem valamely múltbeli hiba, visszaélés kijavítására is. Ez  a mi esetünkben az EIP 1559-es Gás Díjakkal kapcsolatos új elosztási algoritmus javitása volt.

Ez a cél nem más mint, hogy javítsa a felhasználói élményt azáltal, hogy sokkal kiszámíthatóbbá teszi a tranzakciós díjakat és hogy javítsa a hálózat terhelési reakcióját. Az EIP-1559-es (Ethereum Improvement Protocol) implementációjával egy olyan mechanizmus is beépült, mely elégeti a gáz díjak egy részét. Az indulást követő 24 órában több, mint 10 millió dollár értékű ETH-t égettek el. Ami közel 4000 Ethereumot jelent. A jelenlegi égetési ráta 2,5 ETH percenként, naponta kb 3.600 tokent éget el a rendszer. Ez folyamatosan növekszik a hálózat terhelésével arányosan. Soknak tűnhet, de még ígyis infláció jellemzi az Ethereumot de nem sokáig mert jön a deflációs időszak.


Mi a Defláció?


A defláció az infláció ellentéte, azaz az árszínvonal folyamatos csökkenése. A defláció tehát az Ethereum esetében annyit jelent hogy az alap tranzakciós díjak elégetése után bizonyos mértékben csökken a körforgásban lévő Etherek száma. Igy a defláció következtében növekszik az Ethereum vásárlóereje, valamint a likviditásigény. A deflációt rendszerint a piacon elérhető ether csokkenese váltja ki. A következőkben bemutatom az Ethereum új EIP -1559 hard fork működésének lényegét. Mivel a jelenlegi tranzakció díjak legfőbb problémája a magas gázdíj ingadozás és a indokolatlan túlfizetés volt. Nézzétek ezt a rövid videót itt :

A türelmetlenek versengése

A Mempool az a hely ahol az összes tranzakció várakozik az elbírálás előtt. Itt az a tranzakció kerül teljesítésre és épül be a blokkba előbb  aki a legtöbb gázdíjat fizeti a bányászoknak. Az alapdíjas tranzakciók akár hosszú várakozás után teljesülnek csak. Eddig a gázdíjak és a blokk jutalom teljes egészében a bányászt illette. A főbb probléma hogy a gázdíjak gyorsan változtak ami bizonytalanságot okozott a felhasználókban. A problémát orvosolni kellett egy fejlesztéssel ami az Ethereum improvement proposal, röviden EIP-1559 nevét kapta.  Az alapvető lényege hogy a gázdíjat 2 részre bontották. Ez az alapdíj és a bányász borravaló díja, angolul Miner tips. Az alapdíjat mindig a blokklánc határozza ami maximum 12.5%-ot emelkedett, így a nagy gázdíj volatilitás stabilizálható lesz. A másik fele a gázdíjnak a Miner tip ami beállítható igény szerint. Ez fogja később eldönteni a tranzakciók elbírálásának sebességét. Elmondhatjuk hogy a 1559-es hard forkja után egy igazságosabb hálozatot hozott létre az Etehereum project mert itt a felhasználó dönti el mennyi borravalót ad. Igy tranzakció sorrendet a bányász borravaló nagysága és a időbeli beérkezés dönti el. 

Minden elbirált tranzakció beépül a soron következő blokkba, amiért a bányászok a blokk jutalmát és a (miner tip) borravalót, de fontos újra kiemelnem hogy az alap gázdíj elégetésre kerül. Ez azt jelenti hogy teljes mértékbe megsemmisül így kikerül a körforgásból. Ez azt eredményezi hogy a gázdíj kiszámíthatóbb és alacsonyabb lesz hosszabb távon így az Ether egyben deflációs kriptovalutává válhat. Kiváncsian figyeljük az Ethereum project következő fejlesztéseit.


Tanulj Velünk

További hírek

A Pénz jövője 20 jóslat 1.rész

A pénz jövője: 20 jóslat – 1 rész Megöli a bitcoin az amerikai dollárt? A pénz tokenizált lesz? Hogyan használjuk fel a készpénzt? Mivel nincs kristálygömbünk, megkerestük a kriptotér legokosabb elméit, hogy

A Crypto történelmet írt 2021-ben

A Kripto történelmet írt 2021-ben: Öt eset amikor a kormányok felkarolták a digitális eszközöket Míg 2021-ben bizonyosan előfordult néhány szabályozási kudarc, egyes kormányok előremutató példát mutattak a kripto szabályozási gyakorlatról.Mivel a digitális

A 10 leghíresebb Bitcoin tulajdonos celeb

A 10 leghíresebb Bitcoin tulajdonos celeb Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Bitcoin korai éveiben a világ első kripto valutájának nagyon kevés „menő tényezője” volt, a közvéleményben pedig egy trükkös új technológiáról alkotott képként

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!