Helium - Egy decentralizált UHF hálózat IoT készülékek számára

A Helium egy, a felhasználók által fizikai hotspotokon keresztül létrehozott, vezeték nélküli kommunikációs hálózaton dolgozik, ami okos készülékek és szenzorok számára lesz kiépítve. A Helium egy energiabarát megoldás, amely UHF rádiófrekvenciás technológiát használ,  ami a blokklánccal párosítva egy decentralizált hálózatot hoz létre.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Bevezetés

Jelenleg csupán a hálózat kiépítése zajlik, de nagyon ígéretes fejlesztések folynak és a közösség is dinamikusan nő napról napra. Ebben a feltörekvő új technológiában hatalmas lehetőségek vannak, mivel az IoT készülékek (leírás lentebb) száma folyamatosan bővül, így a kommunikációs hálózatok kiépítése alapvető fontosságú. A Hotspot nagyon kevés adatot használ. Ezek az adatcsomagok másnéven adatkreditek, 24 bájtosak csupán, összehasonlítva a többi hálózati megoldásokkal, amelyek havi 100 GB adatot is felhasználhatnak havonta. A hotspotunk az adatokat arra használja, hogy:

 • folyamatos kommunikációt tartson fenn a többi hotspottal és szükség esetén a megfelelő adatokat továbbítsa a többieken keresztül a célállomásra
 • adatokat továbbítson hatótávolságon belüli IoT érzékelők számára.


Mi az egyedi tulajdonsága?


A Helium egyedi értékesítési pontja a rendszer egy teljesen új megközelítésén alapszik. Ahelyett, hogy a telekom szolgáltatókra hagyatkozva, kiszolgáltatva magunkat a centralizált üzleti modellnek és tőlük függjön minden adatkommunikációnk, a Helium mindent szétoszt az önkéntes hálózat fenntartók között és így éri el a hálózati lefedettséget. Jelenleg túl körülményes és drága a kapcsolódás, mivel a telefon szolgáltatók adatcsomagját kell használni a kommunikációhoz, ami nagyon energia- és költségigényes. Amire szükségünk van, az egy új energiabarát hálózat, amellyel átírhatjuk a szabályokat.

A jutalom nem marad el

A hálózat kiépítését motiválja a HNT jutalom token, ami egy kriptovaluta a Helium blokkláncon. Ez a hálózat utat nyit a jövő decentralizált IOT hálózatának, ami segít, hogy részese lehess a hálózati lefedettség javításának, így több okoskészülék tud majd a jövőben kommunikálni egymással. Ez a rendszer hasonlít az airbnb-hez, ahol saját otthonunkat osztjuk meg olyanokkal, akik nem szeretnének hotelekbe menni. A Helium létrehozott egy kétoldalú piacot, ami a feje tetejére fogja állítani az monopol internetszolgáltatók  piaci modelljét. Mint mondtam, a Helium HNT token jutalmakkal ösztönzi a hotspot tulajdonosokat, hogy globális vezeték nélküli hálózatot építsenek ki. A keresleti oldalon pedig, így az IT vállalkozások és fejlesztők kedvezőbb áron vehetik használatba ezeket a hálózatokat a sajat készülékük működtetéséhez. 


Mi a Trend?


Az igények óriásiak az okoskészülékek és szenzorok iránt. A trend megállíthatatlan, várhatóan a következő 5 évben közel 75 milliárd okoskészülék fog kapcsolódni vezeték nélkül az internethez. Tudjuk, hogy sokak számára ismeretlen a IoT kifejezés, ezért következzen néhány példa, hogy megértsük a fontosságát:

Komplex rendszerek: 

 • Intelligens otthoni biztonsági rendszerek
 • Autonóm mezőgazdasági gépek
 • Viselhető egészségügyi monitorok
 • Intelligens gyári berendezések
 • Vezeték nélküli készletkövetők
 • Biometrikus kiberbiztonsági szkennerek
 • Szervizfigyelő

Szenzorok, modulok:

 • Hőmérséklet érzékelők
 • Páratartalom érzékelők
 • Nyomásérzékelők
 • Közelségi érzékelők
 • Szintérzékelők
 • Gyorsulásmérők
 • Giroszkóp
 • Gázérzékelők
 • Tűzjelzők

Amint látjuk, az életünket már körülvették a komplex intelligens rendszerek. Ez már az USA-ban egy több milliárd dolláros piac, de az európai országok is gyorsan zárkóznak felfelé.

Az összes HNT-t az  ősblokkból bányászták ki, ami a Helium blokklánc első blokkja. Jelenleg 5 millió HNT kerül kibányászásra havonta, és 50 évig fog tartani, amikor eléri a maximum 223 millió darabot. Ez úgy lehetséges, hogy évente feleződik a mennyiség a Bitcoinhoz hasonlóan. Az első ilyen fontos esemény 2021. augusztus 1-jén lesz, amikor a HNT-bányász jutalom havi 2,5 millió HNT-re csökken. Az  HNT tokenek kiosztása az idő folyamán változik. Jelenleg a hotspot tulajdonosok, mint korai befektetők, nagyobb hányadát kapják jutalomként, mivel ők építik ki a lefedettséget, de később a hálózat növekedésével többet lehet majd keresni az IoT-eszközök adatainak a hálózaton történő továbbításáért. Ez azt jelenti, hogy 20 év múlva az alapítók és a befektetők kevesebbet keresnek majd és inkább az aktiv adatovábbításért lehet több HNT jutalmat kapni. A HNT ára is szépen fog növekedni, ahogy fogy a kitermelhető hélium. Így az ára is megy felfelé, de ne felejtsük el a hálozat alapvető célját, ami az IOT készüléknek alacsony költségű, stabil, decentralizált lefedettsége.

 

A legnagyobb jutalom, ami 30% jelenleg, azért jár, ha a hélium hálózatán használt okos eszköz adatait továbbítja a készüléked. Ahhoz, hogy kimagasló bevételeket érjünk el következő években, annyi a teendő, hogy a már jelenleg is használt IoT eszközöket, amik futnak a hélium hálózatán fejlesszék, és szélesebb körben értékesítsék. Ez mindenképp be fog következni, de, ha sokat akartok keresni, nézzetek utána, miként lehet ilyen eszközöket használni, vagy akár értékesíteni! Meg fogtok lepődni, hogy milyen sok helyen vannak már most is használatban ilyen eszközök és nem is nehéz értékesíteni vagy akár fejleszteni őket!

 

A frekvenciákról

Nem Wifi, hanem LongFi! De mi is ez pontosan? Tisztázzuk a definíciókat a technológia terén is! A Helium saját technológiáját nevezi LongFi-nak, ami  teljes mértékben támogatja a LoRaWAN vezeték nélküli protokollt. Mi az a  LoRaWAN? A LoRaWANt leginkább vezeték nélküli szenzorok és más IoT-eszközök energiahatékony és nagy hatótávolságú kommunikációjára dolgozták ki. A LoRa szórt spektrumú rádiós technológia, amely egy szabadalmaztatott modulációs megoldásra épül. Az adatátvitel 125 kHz szélességű csatornán történik, Európában a 868 MHz-es, az Egyesült Államokban pedig a 910 MHz-es ISM-sávban. A maximális átviteli sebesség 50 kbit/s. Igen 50 kbit/s, de ez nem az, amire gondolsz!  Ez pont az, amire szánták.

Fontos megérteni, hogy a frekvenciák és az adatátviteli sebesség egyenesen arányos, de fordítottan arányos a hatótávolsággal. Egy példa a WiFi, ami altalaban  2.4 GHz-től 5 GHz-ig terjed és gyors sávszélességet biztosít, de sajnos messziről már nem fogható.

 

A gyakorlatban azonban ennél jóval alacsonyabb sebességek a jellemzőek. A LoRa-rádiót használó eszközök egy nagy kiterjedésű hálózatot alkotnak, amelynek működését a LoRaWAN protokoll írja le. A kommunikáció mindkét irányban, azaz az eszközöktől a LoRa-átjátszó irányába, illetve az átjátszótól az eszközök felé is biztosított, bár az energiahatékony működés biztosításának érdekében a downlink irányú kommunikációra használt időszeletek korlátozottak, és az uplink időszeletekhez kötöttek. Így elkerülhető az, hogy a LoRa-eszköznek folyamatosan figyelnie kelljen a rádiós csatornát az átjátszótól esetlegesen érkező üzenetek miatt.     

A Longfi (LoRaWAN) 200-szorosa a WI-FI tartományának távolság tekintetében. Amíg a Wifid 50 méternél már gyengélkedik, addig a LongFi 30 km-nél is fogható, mivel a frekvenciája lassabb, de a hullamok amplitúdója nagyobb, így távolabbra eljut. A következő képen mutatjuk ezt be:

A LoRaWAN-hálózatban a végberendezések átjárók segítségével kommunikálnak az interneten elérhető hálózati kiszolgálóval. A végberendezések LoRa-modulációt használó rádióval egyedi titkosítást használnak, és kétirányú kommunikációra képesek a hálózati szerverrel. Az üzenetek rövidek, néhány bájt vagy maximum párszor tíz bájt méretűek, az adatátviteli sebesség és az adóteljesítmény pedig a bázisállomásoktól való távolság függvényében optimalizálható. A kommunikációhoz szükséges idő pár tizedmásodperc vagy maximum pár másodperc. A végberendezések szimplex rádiói egy időben egyetlen frekvencián képesek adni vagy venni, miközben az átjárókban lévő adatkoncentrátorok nagy kapacitású rádiókat alkalmaznak, amelyek több csatornán képesek többféle LoRa-modulációt használó végberendezésekkel kétirányú kapcsolatot fenntartani, közel 50-nél is egyszerre.

Történhet-e interferencia más frekvenciákkal?


A válasz röviden nem, mert legközelebb a 470-700 MHz frekvenciasávban működő országos digitális televízió műsorszóró hálózat áll. De nem kell aggódni, nem lesz interferencia az országos földfelszíni digitális televízió hálózattal, mivel több, mint 100 MHz a frekvencia távolság közöttük.

A legfontosabb kérdések és válaszok az Heliumról

https://helium.place/

Ezzel a weblappal ellenőrizheted, hogy melyik hotspotok vannak hatótávolságon belül vagy a 300 méteres tiltott részen belül. Ne feledd el a jobb felső sarokban engedélyezni a hozzáférést a Gps helyadataidhoz.

https://explorer.helium.com/

A helium hivatalos lefedettségi térképe, ahol minden információt megtalálsz a jelenleg aktív és inaktív hotspotokról, legyenek azok kapcsolódási pontok vagy napi HNT bevétel.

https://hotspotrf.com/my-account/

A HotspotRF segít a hotspot elhelyezésének optimalizálásában a rádiófrekvenciás (RF) modellezés és a hélium hotspot adatokkal való átfedése révén. Segítünk kiválasztani az értékes hotspotok számára a legjobb helyeket mind a lefedettség, mind a $-HNT bevételi potenciál szempontjából! Hogy biztos légy abban, hogy a területen érdemes-e befektetni ilyen készülékre, mindenképp regisztrálj és csinálj egy szimulációt.

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!