METAVERZUMOK - A fizikai világon túl?

Kicsit beszéljünk a metaverzumokról. A szó jelentése valamin túl mutató, a verzum pedig a univerzumra utal vagyis a jövő univerzuma. Abban már az elején egyetérthetünk, hogy az internet megváltoztatott mindent. Az internet ebben az értelemben egy átfedése a fizikai világunknak. A látványt a hangokat és a szövegeket most két dimenzióban jelenítjük meg monitorunkon keresztül. Ez hamarosan megváltozik, mivel minden technológia készen áll arra, hogy 3D-s virtuális világok jöjjenek létre, ami fizikai világunkat modellezük le.

A fizika törvényei megszűnnek

A különbség, hogy itt a fizikai törvények máshogy érvényesülhetnek, és mi döntjük el hogyan is változtatjuk meg őket. A lehetőségek így határtalanok. A teleportálás itt a metaverzumba lehetséges lesz hasonlóan, mint amikor egyik weblapról a másikra ugrunk. 

Képzeljük el, hogy egy szemüveg és fejhallgató felhelyezésével azonnal a virtuális térbe ugorhatunk. Gyakorlatilag bármilyen térrel körül vehetjük magunkat a térlátás és térhallás mellett. Ennek a világnak nincsenek fizikai határai nem úgy, mint a valódinak. Hasonlóan működik majd, mint manapság az E-book vásárlás csak 3D modelleket veszünk és illesztünk be a virtuális térbe majd használjuk őket, mint most a fizikai tárgyakat. Az alkotók így gyorsabban tudnak új dolgokat alkotni, mint a fizikaiban.

Milyen értéket teremthetünk?

 Lesznek alkotók, akik játékokat vagy szórakoztató médiát készítenek majd. De lesznek tudósok és mérnökök, akik itt modelleznek le valósághűen valódi természeti jelenségeket, vagy fizikai tárgyak prototípusát. Az egyik ilyen centralizált metaverzumot jelenleg a Facebook építi. Állításuk szerint a következő 5-10 évben populáris felhasználási platform lesz, ahol alkotnak, játszanak vagy éppen dolgoznak a felhasználok.

A kérdés, hogy mikor történhet egy technológiai áttörés?

Mint minden új technológia esetében 3 dolognak kell érvényesülni egyidőben. Első az igény, más néven kereslet. Második a felhasználóbarát szoftver és harmadik a megfelelő hardverre mind gyorsaság és design szempontjából. Ez a 3 együtt lehet a kulcs, hogy új trend legyen egy technológiai innovációból. 

A Metaversum esetében a kereslet lényegében már megvan, ha azt nézzük, hogy 95-ben csupán 14 millió ember volt online, ez mára, ha csak a játékosokat nézzük 2.5 milliárd és ez napról napra növekszik. Ha a játékipart akarjuk összehasonlítani akkor, ez 150 milliárd dollár a 41 milliárd dolláros filmiparhoz képest. Másik tény, hogy a League of legend championship döntőjét 44 millióan nézték ezzel szemben, az NBA kosárlabda döntőt csupán 8 millióan. Ezek a számok talán hihetetlenek tűnnek, de igazak. 

 A metaverzumot képzeld el úgy, mint az internetezést, ahol benne lehetsz az online térben és nem kívülről szemléled egy kijelzőn keresztül. Más szóval a Metaversum egy kereszteződése különböző technológiáknak, ami nem létezhetne a másik nélkül. Az Internet, a szoftverek, hardverek és a kereslet alakítja a trendet.

A TED-en nemrégiben egy érdekes előadást tartott Arthur Sychoz, ahol Ő saját maga is egy VR headsettel és hektikus ruházattal kapcsolódott egyidőben a fizikai és a metaverzumban lévő közönséghez. Az előadásban elemezte, hogy a VR technológia fejlődése mennyire fontos a Metaverzumok elterjedésében.  

A magas felbontású 3D tér képzés és a tökéletes 3D hanghatások elengedhetetlen részei a Metaverzumnak. Másik fontos az Avatarok megfelelő térbeli követése és kapcsolódása a 3D tárgyakkal. Ezek együtt megfelelő térbeli hatást tudnak adni, ami az agyunkat szinte becsapja és valódinak hiszi. 

Továbbá kitért, hogy miért is fontos a decentralizált tulajdonjog fenntartása, és egyben bírált minden centralizált kezdeményezést, ahol az emberek szokásait monitorozni tudják, mint a Facebook új brandja a Meta. A jövőben rengeteg olyan audiovizuális tartalom és esemény lesz, amit úgy élhetünk át, mint a való életben.  Legyen az egy koncert, csoportos játékok, művészeti galéria, bemutatók vagy sportmérkőzések. A technológia elérhető már most, mi döntjük el mire használjuk és mennyit.

Oké, eleget fényeztük a Metaverzumot! 

A technológia szuper, és potenciálisan hasznos az emberiségnek. De térjünk rá az árny oldalára is. Amekkora Hype lett 2021-ben a Metaversum, pont akkora felháborodást okozott több szakértőnél is. Sajnos az emberek hamar rászoknak a könnyen elérhető élvezetekre, ami eltorzítja a valódi életüket. 

 Ne feledjük, hogy az fizikai világ az első, mivel mi magunk is biológiai lények vagyunk, és nem digitálisak. Ezek a szenzorok nem adják vissza a szaglás és tapintás valódi élményét. Nem képesek pótolni a sportolást és a szociális élet igazi valóját. 

Ha a biológiai hatásait tovább elemezzük akkor az is igaz, hogy izmaink és a szemeink a fizikai létre fejlődtek ki az evolúció során. Kutatások kimutatták, hogy ha sok időt töltünk VR headsettel a fejünkön, akkor a szem fényérzékenysége és fókuszpontja eltorzul. Izmaink elsorvadnak, és elhízás következhet be. Nem hangzik valami jól mi?

Másrészt a technológia még két pontban elvérzik, ez pedig a blokklánc alapú decentralizált adattárolás, valamint a VR headsetek jelenlegi alacsony akkumulátor üzemideje, és a kijelző felbontása. A technológia gyorsabban fejlődik, mint mi biológiailag alkalmazkodhatnánk. Száz szónak is egy a vége, tehát amikor választunk majd a Metaversum, és a valódi élet között, akkor vegyük figyelembe testi és lelki egészségünket is.

Tanulj Velünk

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!