Mi a fork

Olvasási idő: 3 perc

Az olyan kriptovalutáknak, mint a Bitcoin és az Ethereum, decentralizált, nyílt forráskódú – blokkláncnak nevezett – szoftver az alapja. Elágazás (fork) történik, amikor egy közösség megváltoztatja a blokklánc protokollját, vagy alapvető szabályrendszerét.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

A kriptovaluták blokkláncának nyílt forráskódjához bárki hozzáférhet. A blokkláncok szó szerint olyan adatblokkokból állnak – egy igazán hosszú vonatot képeznek -, amelyek egészen a hálózat első tranzakciójáig vezethetők vissza. Mivel nyílt forráskódúak, a közösségeikre támaszkodnak az alapul szolgáló kód fenntartásában és fejlesztésében.

Elágazás történik, amikor egy közösség megváltoztatja a blokklánc protokollját vagy alapvető szabályrendszerét. Amikor ez megtörténik, a lánc szétválik – létrehozva egy második blokkláncot, amely teljes történelmét megosztja az eredetivel, de új irányba indul, mint például az Ethereum és Ethereum Classic.

Ez miért fontos?

A legtöbb digitális pénznemben vannak független fejlesztői csoportok, amelyek felelősek a hálózat változásáért és fejlesztéséért, ugyanúgy, ahogy az internetes protokollok változásai lehetővé teszik a webböngészés idővel történő javulását. Fork következtében előfordul, hogy biztonságosabbá teszi a kriptovalutát, vagy más funkciókat ad hozzá. Az is lehetséges, hogy egy új kriptovaluta fejlesztői fork-kal teljesen új érméket és ökoszisztémákat hozzanak létre.

Soft fork: – a blokklánc “szoftverfrissítése”. Mindaddig, amíg az összes felhasználó elfogadja, a pénznem új szabványkészletévé válik. A soft forkokat arra használták, hogy új jellemzőket vagy funkciókat hozzanak létre, általában programozási szinten, mind a Bitcoin, mind az Ethereum számára. Mivel a végeredmény egyetlen blokklánc, a változások visszafelé kompatibilisek az előre forkolt blokkokkal.

Hard fork: – A kemény fork akkor fordul elő, ha a kód annyira megváltozik, hogy az új verzió már nem kompatibilis a korábbi blokkokkal. Ebben a forgatókönyvben a blokklánc kettéválik: az eredeti blokklánc és az új szabályrendszert követő új verzió. Ez egy teljesen új kriptovalutát hoz létre – és számos jól ismert érme forrása. Az olyan kriptovaluták, mint a Bitcoin Cash és a Bitcoin Gold, az eredeti Bitcoin blokkláncból merített forkokkal váltak ki.

 

 

.

 

Miért fordulnak elő Forkok?

Mint minden szoftver, frissítésre szorulnak, a blokkláncok is, melyek okai:

  • A funkcionalitás hozzáadásához
  • A biztonsági kockázatok kezelése
  • A közösségen belüli nézeteltérés megoldása a kriptovaluta irányában

.

 

 

 

 

Hogyan változnak a forkok tovább a kriptográfia táján?

  • Az Ethereum blokkláncot „intelligens szerződések” futtatására tervezték, amelyek olyan kóddarabok, amelyek automatikusan végrehajtanak egy előre meghatározott műveletet, ha bizonyos feltételek teljesülnek. Az intelligens szerződéses alkalmazások a játéktól kezdve a logisztikai eszközökön át a DeFi dappokig mindent tartalmaznak.
  • Mint az összes ilyen alkalmazást futtató platform, gondold úgy, hogy az Ethereum blokklánc hasonló a számítógép operációs rendszeréhez. Ebben a hasonlatban a különféle Ethereum forkok – Ethereum, Ethereum Classic, Ethereum 2.0 – olyanok, mint egy operációs rendszer újabb verziói, amelyek olyan funkciókat vagy hatékonyságot adnak hozzá, amelyek a korábbi verziókból hiányozhattak.
  • Egy stabil régebbi fork, jól bevált platformként folytatódhat, míg egy újabb fork teljesen újszerű módszereket kínálhat a fejlesztőknek a vele való interakcióhoz. (Az idősebb és újabb verziók egyesülhetnek, vagy tovább fejlődhetnek egymástól függetlenül.)

Gondolj egy soft forkra, mint „szoftverfrissítésre” (például amikor a telefon kéri, hogy frissítse a legújabb operációs rendszerre), és egy hard forkra, mint egy teljesen új operációs rendszerre (például a Linux és a Mac OS a fél évszázados UNIX felület fejlesztései).

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!