Mi a kriptopénztárca - Wallet?

Olvasási idő: 5 perc

A kriptotárca egy eszköz, amivel kapcsolódhatsz a blokklánchoz. Három fő csoportját különböztetjük meg, lehet szoftveres, hardveres és papír tárca. Működési módjától függően további két nagy csoportjuk van: forró, vagy hideg pénztárcának is nevezzük őket.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Hogyan működnek?

A közhiedelemmel ellentétben a kriptotárcák (wallet) nem tárolják a kriptovalutákat, ehelyett egyfajta átjáróként működnek, biztosítva a blokklánccal való kommunikációhoz szükséges módszereket. Más szóval ezek a pénztárcák képesek előállítani a kriptovaluták használatához szükséges összes információt.

Vegyünk egy egyszerű példát: képzeljük el, hogy Alíz egy új bitcoin pénztárcát akar létrehozni, hogy Bob kriptopénzt utalhasson neki. Ennek a legegyszerűbb módja egy kriptotárca program használata.

 

 Amikor Alíz, új pénztárcát hoz létre, a program több nyilvános kulcspárt generál, több blokklánc-címmel együtt, de az egyszerűség kedvért most, csak egy pár kulcsot és egyetlen címet veszünk figyelembe.
Először a program kulcspárokat generál: egy nyilvános és egy privát kulcsot. Ezután a nyilvános kulcsot használjuk az egyedi bicoin címünk létrehozására, ez az a cím, amelyet Alíz megad Bobnak. Ezután Bob Bitcoinokat küld Alíz pénztárcájába, itt megjegyezzük, hogy az érmék soha nem hagyják el a blokkláncot, csak egyik címről a másikra vándorolnak. Alíz számára biztonságos ha a Bitcoin címét megosztja  másokkal, de tilos a privát kulcsot bárkinek kiadni.

A privát kulcsot új tranzakciók aláírására használjuk, és hozzáférést biztosít a tőkéhez, így – ha Alíz elveszíti a számítógépét, vagy a mobilját – a privát kulcs segítségével hozzájuthat az érmékhez, bármelyik másik eszközén. Lehet, hogy másik tárcát is használ, de ez azt jelenti, hogy ha valaki megtudja Alíz privát kulcsát, akkor ellophatja a kripto pénzét.

 Alíz a privát kulcsát akár nyilvános kulcsának helyreállítására is használhatja a blokklánc címekhez. Alapvetően a privát kulcs összeköti az összes többi elemet, és ezért a gyakorlatban ez a kripto pénztárca legfontosabb eleme.

Mára a legtöbb modern pénztárca szóláncot (seed phrase) használ.

A szóláncokkal több privát kulcs is létrehozható, ezért a pénztárcában lévő minden egyes magánkulcs biztonsági másolatának elkészítése helyett, Alíznak csak a szóláncról kell biztonsági másolatot készítenie. Más szavakkal, a szólánc gyökér kulcsként működik. Hozzáférést biztosít az összes kulcshoz és címhez Alíz tárcájában.

 Wallet fajták
 

Most, hogy áttekintettük az alapokat, vizsgáljuk meg a kriptotárcák különböző típusait. Mint említettük, a kriptotárcák működési módjuk szerint hot forró, vagy cold hideg tárcaként definiálhatók.

Forró tárca, amely valamilyen módon csatlakozik az internethez, például amikor Alíz létrehoz egy számlát a Binancen és pénzt küld a tárcájába, akkor befizetést hajt végre a Binance forró, vagyis online pénztárcájába.

Az online pénztárcák kényelmesek a kereskedők és a gyakori felhasználók számára, mivel könnyen beállíthatók, és a pénzeszközök gyorsan hozzáférhetők.

Másrészt, a hideg tárca általában sokkal biztonságosabb alternatíva Alíz számára, hogy a Bitcoinját tárolja, mert nincsen kapcsolata az internettel.  Helyette fizikai adathordozót használ, hogy a kulcsokat offline állapotban tárolja, ami nagy biztonságot nyújt hacker támadásokkal szemben. Ez a módszer hideg tárolásként ismert, és különösen alkalmas hosszú távú befektetők számára.  

Ami a kriptotárcák három fő csoportját illeti, vannak szoftveres-, hardveres- és papír tárcák. A szoftveres pénztárcáknak legalább két típusuk van, melyek lehetnek webes-, asztali- és mobil pénztárcák. 

A webes pénztárca lehetővé teszi Alíz számára, hogy egy böngésző felületén keresztül kommunikáljon a blokklánccal, így nem kell semmit letöltenie, vagy telepítenie a számítógépére.

Ezzel szemben, az asztali pénztárca egy szoftver, amelyet le kell töltenie és helyben futtatni a számítógépén. Általában az asztali pénztárcák sokkal biztonságosabbak, mint webes társaik.

Végül vannak a  mobil tárcák, amelyek ugyanúgy működnek, mint az asztali pénztárcák, de kifejezetten mobilos felhasználásra vannak kialakítva. Ennek használatával Alíz az okostelefonján, kényelmesen hozzáfér a befektetéséhez.

Trust wallet

A Trust pénztárca a mobilos kriptotárcák kiemelkedő példája. Több ezer kriptovalutát támogat, és integrálva van a Binance decentralizált tőzsdéjével is. A legtöbb, szoftver pénztárca valahogy kapcsolódik az internethez, ezért forró pénztárcáknak is tekinthetők.

A hardver tárcák, olyan fizikai elektronikus eszközök, amelyek véletlenszám-generátort, RNG-t használnak nyilvános és privát kulcsok előállításához. A kulcsokat magában az eszközben tárolják, internet kapcsolat nélkül. Mivel az ilyen hardver pénztárcák biztonságos alternatívát jelentenek a hideg tárolásnál, különösen a hosszú távú befektetők körében kedvelt, cserében a hardver pénztárcákban tárolt pénzeszközök kevésbé hozzáférhetők, ami kissé kényelmetlenné teszi a kereskedők és a gyakori felhasználók számára.

A papír tárca

A papír tárca egy darab papír melyre a blokklánc címet és a privát kulcsot kinyomtatjuk, ezek legtöbbször QR kódok.

Ennek segítségével Alíz, előállíthat és kinyomtathat egy papír pénztárcát, majd a QR kódok beolvasásával pénzt küldhet rájuk. A papír pénztárcák azonban számos hibával rendelkeznek és használatuk már nem javasolt. A papír tárcák egyik fő hibája, hogy nem alkalmasak részleges küldésre, csak a teljes összeg egyszerre utalására. Ez a hiba sokszor okozott anyagi veszteséget a korai felhasználóknak.

Függetlenül attól, hogy melyiket választjuk, rendszeresen készítsünk biztonsági másolatot, mivel a kriptotárcákhoz való hozzáférés elvesztése meglehetősen költséges mulatság. Sok esetben ez,  a pénztárca adat fájljának és szóláncának egyszerű mentésével megoldható.

Összefoglaló

A kriptotárcák nagy többsége, szoftver alapú, ami jelentősen megkönnyíti használatukat hardveres társaikhoz képest, amelyek cserébe a legbiztonságosabb alternatívák. A papír tárcák mára elavultnak és megbízhatatlannak tekinthetők. A kriptopénztárcák szerves részét képezik a bitcoin és más kriptovaluták használatának.  

Minden pénztárca típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért alapvető fontosságú megérteni, hogyan működnek, mielőtt pénzt mozgatnánk rajtuk. Ügyeljünk arra, hogy olvassuk el a kriptopénztárcákról szóló teljes tájékoztatót és először inkább kis összegekkel próbálkozzunk a teljes veszteség elkerülése érdekében.

 Ajánlott kriptó váltók:

Binance: https://www.binance.com/en/register?ref=L6H5S0LJ
10% örök kedvezmény a díjjakból.

Coinbase: https://www.coinbase.com/join/kardos_qb
$100 érték történő vásárlás esetén 10%-ot BTC ben kapsz vissza.

Crypto.COM 10USD Cro-ban regisztrálásért referál kód: ukj4nu9ch9
https://crypto.com/exch/ukj4nu9ch9

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!