Mi a különbség az ICO, IEO és a IDO között?

Előző cikkünk folytatásaként, ahol ígértük, hogy írunk a további tőke gyűjtési fajtákról a kriptovilágban mivel ha indulótőke gyűjtésről van szó, több módszer is létezik a most népszerű IGO mellett.  Tudjuk most mindenki a GameFi-ról beszél, ahol  sikeresen alkalmazzák az Initial Game Offering vagyis a kezdeti játéktoken kibocsátást. Bővebb infó itt: IGO-k

A bizalom fontos szempont!

Most beszéljünk kicsit a további lehetőségekről. A legnépszerűbbek között vannak az Initial Coin Offering (ICO), Initial Exchange Offering (IEO) és az Initial DEX Offering (IDO) is. Ezek a tőkegyűjtés szempontjából nagyon hasonlóak ugyan, mégis a működésük eltér egymástól.

Az Initial Coin Offering, vagyis kezdeti coin kibocsátás volt a legelső tőke gyűjtési eljárás a kriptovilágban. Ez a módszer lehetővé tette, hogy a blokkláncon futó projektek fejlesztői tőkét szerezzenek a kriptovaluták használata által. 

Ugyanezt használta annak idején, 2014-ben az Ethereum is. Az ICO-k népszerűsége pedig egészen 2018-ig töretlen volt amíg sokan vissza nem éltek a bizalommal.
Egy-egy kezdeti coin kibocsájtás igen hatékony mód arra, hogy az épp induló, korai fejlesztési fázisban lévő projektek anyagi támogatáshoz jussanak. Egyetlen probléma van ezekkel a kezdeti coin kibocsátás módszerrel, hogy szinte bárki  tudott a közösségi médián keresztül nagyot ígérni anélkül, hogy szakmai auditon mentek volna keresztül a projekt fundamentális célkitűzései . Sajnos több esetben megtörtént, hogy a csapat egész egyszerűen lelépett a begyűjtött tőkével.

Mi az az Initial Exchange Offering (IEO)?

 

Initial Exchange Offering, vagyis kezdeti tőzsdei kibocsájtás.

A legfőbb különbség egy IEO és más kezdeti kibocsájtások között az, hogy itt a project mögött álló csapat közvetve vesz csak részt az eladásokban, a közvetítő fél pedig egy kriptovaluta tőzsde.
Partneri kapcsolat egy megbízható kriptotőzsdével előnyös lehet mind a projectnek mind pedig a vásárlóknak.  A legtöbb esetben az adott projectnek keresztül kell mennie egy szigorú vizsgálaton, mielőtt kikerülne a tőzsdére, viszont az adott váltó felhasználói bázisa jelentősen növelheti a potenciális befektetők számát. Jelen pillanatban Binance Launchpad egy nagyon népszerű IEO platform a piacon.

 

Mi az az Initial Dex Offering (IDO)?

 

Az Initial Dex Offering valójában nem más, mint egy ICO, amit decentralizált tőzsdéken (DEX) indítanak.

Az IDO-kat azért hozták létre, hogy kiküszöbölje az ICO, illetve IEO modellek hiányosságait. Például, ha egy új project tokenje először egy decentralizált váltón kerül eladásra, akkor ez egy IEO listázással összehasonlítva, általában sokkal kisebb költséggel jár a token kibocsátójának. Emellett pedig egy IDO szinte azonnal likviditást biztosít az adott tokennek, mivel az szinte azonnal listázni tudják. 

Fontos megjegyezni, hogy a decentralizált váltókon indított projektek nem feltétlenül mennek keresztül komoly ellenőrzésen ez pedig potenciális veszélyforrás lehet. Egy-egy ilyen token könnyen lehete alacsony kidolgozottságú, biztonsági réseket is tartalmazhat, vagy a befektetők könnyen válhatnak egy rug pull áldozatává. Hogy mi az a rug pull, arról ebben a cikkünkben tudsz többet olvasni.

 

Kryptoda tanács: 

Mint minden befektetésnél a kezdeti token/coin kibocsátásoknál sincs semmi garancia arra, hogy a pénzünk később megtérül. Mivel éppen csak most induló projektekről van szó, a kockázat itt még magasabb. Mielőtt bármilyen kezdeti kibocsátásban részt veszünk fontos, hogy előtte részletes kutatást végezzünk arról hogy pontosan kinek és mire adjuk a pénzünket.

 

Tanulj Velünk

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!