Mi a piac kapitalizáció vagyis a market cap?

Olvasási idő: 4 perc

Az ár csak egy módszer a kriptopénz értékének mérésére. A befektetők a market cap-et használják, hogy a teljes képet lássák és összemérjék más kriptovalutákkal. Ez egy kulcsfontosságú statisztikai adat ami jelezheti a kriptovaluta növekedési potenciálját és azt, hogy biztonságos-e vásárolni, összehasonlítva más piac résztvevőkkel.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Nézzük hogy miért is fontos megérteni a piaci kapitalizáció fogalmát. Lényegében a piaci kapitalizáció egy pénzügyi mutató. A laikus számára megmondja, mennyit ér a cég, projekt és mennyire kockázatos befektetés egy kriptovaluta, ám egy szakértő azonnal további következtetéseket vonhat le belőle. Egy fundamentális elemző, aki a vállalatok mutatóit, gazdasági környezetét, növekedési lehetőségeit vizsgálja, nem tévesztheti szem elől ezt a mutatót sem. Minél nagyobb egy részvénytársaság piaci kapitalizációja, annál kevésbé manipulálható a részvényárfolyama. A kriptovaluta esetében, mint a Bitcoin, a piaci kapitalizáció (vagy angolul market cap ) az összes kibányászott érme összértéke. Ezt úgy számítják ki, hogy a forgalomban lévő kriptopénz számát megszorozzuk az kripto aktuális piaci árával, megkapjuk annak összértékét. A kriptovaluták rangsorolását a piaci részesedésük alapján coinmarketcap.com oldalon lehet megnézni. A Bitcoin például jelenleg 37000 dollárba kerül és a forgalomban lévő coinok mennyisége 18 millió  darab. A Piaci részesedése így $660 milliárd  dollár. Mint tudjuk nem csak bitcoin létezik ezért fontos az altcoinok piaci kapitalizációját is figyelni ami fontos lehet a befektetési stratégiához.

 

 

Miért fontos a kapitalizáció vagyis a market cap?

 

Az ár csak egy módszer a kriptopénz értékének mérésére. A befektetők a market cap-et használják, hogy a teljes képet lássák és összemérjék más kriptovalutákkal. Ez egy kulcsfontosságú statisztikai adat ami jelezheti a kriptovaluta növekedési potenciálját és azt, hogy biztonságos-e vásárolni, összehasonlítva más piac résztvevőkkel.

 

Ennek bemutatásához hasonlítsuk össze két kitalált kriptovaluta piaci kapitalizációt:

 

  • Ha az (A) kriptovalutának 400 000 érméje van forgalomban, és minden érme értéke 1 dollár, akkor a kapitalizáció 400 000 dollár.
  • Ha a (B) kriptovalutának 100 000 érméje van forgalomban, és mindegyik érme értéke 2 dollár, akkor a kapitalizáció 200 000 dollár.

Annak ellenére, hogy a (B) kriptovaluta ára magasabb, mint az (A) kriptovaluta, az (A) kriptovaluta összértéke duplája a B kriptovaluta értékének. Ez szimpla matek.

 

Fontos megjegyezni, hogy sok kriptovaluta kapitalizációja  drámaian ingadozhat a volatilitása miatt. Köztudott, hogy a kripto tőzsdén is a piaci kapitalizáció fordítottan korrelál a volatilitással. Ugyanakkor a múltbeli megfigyelések és a gyakorlat az mutatja hogy a nagy kapitalizációval rendelkező koinok jobban ellenállnak a piacmozgató híreknek. Másodszor, kevésbé hajlamosak irracionális spekulációkra, mivel kereskedési volumenüket meglehetősen kifinomult befektetők uralják. 

 

A market cap lehetővé teszi a kriptovaluták teljes értékének összehasonlítását a másikkal, így megalapozottabb befektetési döntéseket hozhatunk. A kriptovalutákat piaci kapitalizáció szerint három kategóriába sorolják:

 

  • A nagy kapitalizációjú kriptovaluták, mint a Bitcoin és az Ethereum, piaci kapitalizációja együtt  meghaladja  800 milliárd dollárt. A befektetők alacsonyabb kockázatú befektetéseknek tartják őket, mert bizonyított növekedési indexel rendelkeznek, és gyakran magasabb a likviditásuk – ez azt jelenti, hogy képesek ellenállni annak, hogy nagyobb számú ember vonjon ki pénzt a piacról anélkül, hogy az ár drámai hatással lenne.
  • A közepes kapitalizációjú kriptovaluták piaci mérete 1 és 10 milliárd dollár között vannak – általában úgy gondolják, hogy több kiaknázatlan potenciállal rendelkeznek növekedés terén, ugyanakkor magasabb kockázuk is van.
  • A közepes kapitalizációjú kriptovaluták piaci mérete kevesebb, mint 1 milliárd dollár, és a leginkább érzékenyek a piaci hangulaton alapuló drámai ingadozásokra.

A market cap (piaci kapitalizáció)  hasznos mutató a kriptovaluták összértékének összehasonlításához, de a piaci trendeket, a kriptovaluta stabilitását és a saját pénzügyi helyzetét mind figyelembe kell venni befektetési kockázat elemzésekor.

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!