Mi a Stabil coin (Stablecoin)?

Olvasási idő: 4 perc

A stablecoin (további nevei: stabil érme, stabil koin) egy olyan digitális pénz, melynek az értéke másik eszköz értékét követi, így garantálva a stabilitást. A legelterjedtebb stablecoinok az amerikai dollár árfolyamát imitálják, így egy egységnyi stablecoin $1.

A stablecoinok célja egy kevésbé volatilis digitális pénz létrehozása volt.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

A stablecoin nincs kitéve annak a hatalmas árfolyamingadozásnak, mint a többi kriptopénz. 2010 májusában egy magyar programozó, Hanyecz László a Bitcoin Talk fórumán ajánlott tízezer bitcoint annak, akik rendel neki két pizzát. A virtuális valuta árfolyama akkor még 25 dollár körül volt. Négy nappal Hanyecz ajánlata után az egyik felhasználó, élt az ajánlattal, és küldött két pizzát Hanyecznek. Nem sokkal később ez a két pizza 6 millió dollárt ért.

Ennek köszönhetően igen sokan szkeptikusan állnak a kriptopénzek bevezetéséhez és szélesebb körben való elfogadásához. A Microsoft és a Tesla 2014-ben elkezdte elfogadni a bitcoint mint fizetőeszközt, csak hogy stabilizálja egy kicsit az árfolyamokat. Nem sikerült. Más cégek is kezdik elfogadni fizetőeszközként a bitcoint – lásd Shopify és Overstock – de még félelmetesen messze van a széles körü elfogadástól.

 

A stablecoin viszont ügyesen kihasználja a kriptopénzek előnyeit – így a transzparenciát, a biztonságot, a digitális pénztárcákat, az azonnali fizetést, a gyors tranzakciókat, az alacsony díjakat és a magánélet védelmét. Mindezt úgy, hogy a stablecoin mögé teszi a fiat pénzek (euro, dollár) iránt érzett bizalmat és stabilitást.

Ezzel lehetőséget biztosít cégek és magánszemélyek számára, hogy gyorsan bonyolítsanak le nemzetközi fizetéseket. Kinek jó ez? Például azoknak a migránsoknak, akik minden hónapban szeretnének a családjuknak pénzt küldeni magas tranzakciós díjak és napokig tartó átfutási idő nélkül. Hatékony fizetési eszköz lehet azoknak a cégeknek is, akik a tengerentúlról rendelnek például árut, így azt olcsóbb és hatékonyabb módon tehetik meg.

Nem kell aggódnia egyik félnek sem, hogy mire odaér a pénze, addigra mondjuk elértéktelenedik. Hatékonyan tudják használni azokban az országokban, ahol fejletlen a bankrendszer, a kevésbé fejlett, a feltörekvő, vagy a fejlődő országok. Ez a technológia lehetővé teszi egy (vagy több) olyan globális valuta használatát, amelyet nem lehet alávetni helyi szabályozásoknak és törvényeknek.

A stablecoins jelentős előnyt jelent a pénzügyi szolgáltatások ökoszisztémájának egészében. A stabil és biztonságos decentralizált környezet lehetővé teszi a határokon átnyúló hitelezést és a pénzügyi tervezés kedvező feltételeit. Megbízható környezetet biztosít a P2P (peer-to-peer) tranzakciókhoz anélkül, hogy egy olyan volatilis kriptopénzt kelljen használni, mint például a bitcoin.

Általánosságban a stablecoin felhasználóbarát applikációk segítségével átalakíthatja az egész kriptopiacot mindazon szereplők számára is, akik kereskednek, befektetők, vagy valamilyen blokklánc alapú startup ötletén dolgoznak.

Egyfajta garanciát biztosítanak a kriptopénz felhasználóknak, hogy egy esetleges összeomlás esetén, pénzeiket át tudják váltani olyan fizetőeszközre, amely mögött fiat pénz van. Sok más lehetőség is rejlik a stablecoin-ban, de nézzük meg, hogy milyen típusai vannak.

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!