Mi az okos szerződés lényege?

Olvasási idő: 3 perc

Az okos szerződés, mint minden szerződés, meghatározza a megállapodás feltételeit. De a hagyományos szerződéstől eltérően, az intelligens szerződés feltételeit kódok hajtják végre, amely az Ethereumhoz hasonló blokkláncon futnak.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

A blokklánc technológia esszenciális része minden kétséget kizáróan a decentralizált működés és a okos szerződés, amelynek révén kiküszöbölhetjük a közvetítő, azaz 3. fél szerept egy folyamat során. Az okos szerződés, mint minden szerződés, meghatározza a megállapodás feltételeit. De a hagyományos szerződéstől eltérően, az intelligens szerződés feltételeit kódok hajtják végre, amely az Ethereumhoz hasonló blokkláncon futnak.  Az intelligens szerződések lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat készítsenek, amelyek kihasználják a blokklánc biztonságát, megbízhatóságát és hozzáférhetőségét, miközben kifinomult peer-to-peer funkcionalitást kínálnak. Felhasznalasi terület lehet  a hitelkérelem   biztosítás és a logisztika is.

Hogyan működnek az okos szerződések?

A alapelv a   kávéautomaták működési elvéhez hasonlítható. Ahol csak az általunk megadott utasításokat hajtják végre. Először az eszközöket és a szerződési feltételeket kódolják fel és bekerülnek a blokkláncba. Ezt a szerződést többször elosztják és másolják a platform csomópontjai között. A trigger (feltétel) bekövetkezése után a szerződés a szerződéses feltételeknek megfelelően végrehajtásra kerül automatikusan anélkül hogy bárki interakcióba lépne. 

Nézzük ezt konyhanyelven. Ha a felhasználó kiválasztja a kávéját és emellett teljesül a kávé árának kiegyenlítése akkor a gép azonnal lefőzi a kávét és pohárba tölti. Az intelligens szerződések kibővítik a Bitcoin koncepcióját  mint  – pénzküldést és -fogadást „megbízható közvetítő” nélkül, es teljesen törli a bankok szerepét  -, hogy lehetővé tegyék gyakorlatilag bármilyen ügylet vagy tranzakció biztonságos automatizálását és decentralizálását, bármilyen bonyolult is legyen. 

Nézzük ezt gyakorlatban hogy hogyan használhatod ezeket az intelligens szerződéseket a tőzsdéken

Képzelje el, hogy rendelkezik valamennyi Ethereummal, amelyet váltani akar egy stabil coinra, mint az USDC vagy USDT.

Tehat egy kis Ethereumot beutal az Uniswap-ba, amely intelligens szerződéssel automatikusan megtalálja a legjobb árfolyamot, elvégzi a kereskedést és elküldi az USDC-t. Ezután felveheti USDC-jének egy részét a Compound-ba, hogy hitelt adjon másoknak, és algoritmikusan meghatározott kamatlábat tarsít mellé – mindezt bank vagy más pénzügyi intézmény használata nélkül. 

Mik az okos szerződés hátrányai?

Emberi tényező

A kódot az emberek írják, és hibákat követhetnek el. Ha az intelligens szerződés a Blockchain-ban található, akkor nem lehetett megváltoztatni. Az emberi hibának jó példája a DAO. A fejlesztők hibái a kódban költségesek voltak a felhasználók és a vállalat számára – egyes hackerek kihasználták a hibákat és elloptak mintegy 60 millió dollárt.

Bizonytalan jogállás

Jelenleg az okos szerződéseket egyetlen kormány sem szabályozza. Tehát az még kérdéses, hogy mi történik akkor, ha a kormányzati intézmények úgy döntenek, hogy szabályozzák a smart contractokat.

Tranzakciós költségek

Az okos szerződések nem hozhatók létre programozás nélkül. Elengedhetetlen, hogy egy tapasztalt kódolót alkalmazzunk, hogy hibamentes okos szerződéseket hozzon létre és lefordítsa a cég működését és a megrendelői elvárásokat a blockchain technológia számára. Továbbá fontos a bizalom  kódoló felé mivel lehet olyan kódot ír meg amivel saját számlájára utal 1%-ot minden tranzakció után. 

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!