Mi az okos szerződés lényege?

Olvasási idő: 3 perc

Az okos szerződés, mint minden szerződés, meghatározza a megállapodás feltételeit. De a hagyományos szerződéstől eltérően, az intelligens szerződés feltételeit kódok hajtják végre, amely az Ethereumhoz hasonló blokkláncon futnak.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

A blokklánc technológia esszenciális része minden kétséget kizáróan a decentralizált működés és a okos szerződés, amelynek révén kiküszöbölhetjük a közvetítő, azaz 3. fél szerept egy folyamat során. Az okos szerződés, mint minden szerződés, meghatározza a megállapodás feltételeit. De a hagyományos szerződéstől eltérően, az intelligens szerződés feltételeit kódok hajtják végre, amely az Ethereumhoz hasonló blokkláncon futnak.  Az intelligens szerződések lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat készítsenek, amelyek kihasználják a blokklánc biztonságát, megbízhatóságát és hozzáférhetőségét, miközben kifinomult peer-to-peer funkcionalitást kínálnak. Felhasznalasi terület lehet  a hitelkérelem   biztosítás és a logisztika is.

Hogyan működnek az okos szerződések?

A alapelv a   kávéautomaták működési elvéhez hasonlítható. Ahol csak az általunk megadott utasításokat hajtják végre. Először az eszközöket és a szerződési feltételeket kódolják fel és bekerülnek a blokkláncba. Ezt a szerződést többször elosztják és másolják a platform csomópontjai között. A trigger (feltétel) bekövetkezése után a szerződés a szerződéses feltételeknek megfelelően végrehajtásra kerül automatikusan anélkül hogy bárki interakcióba lépne. 

Nézzük ezt konyhanyelven. Ha a felhasználó kiválasztja a kávéját és emellett teljesül a kávé árának kiegyenlítése akkor a gép azonnal lefőzi a kávét és pohárba tölti. Az intelligens szerződések kibővítik a Bitcoin koncepcióját  mint  – pénzküldést és -fogadást „megbízható közvetítő” nélkül, es teljesen törli a bankok szerepét  -, hogy lehetővé tegyék gyakorlatilag bármilyen ügylet vagy tranzakció biztonságos automatizálását és decentralizálását, bármilyen bonyolult is legyen. 

Nézzük ezt gyakorlatban hogy hogyan használhatod ezeket az intelligens szerződéseket a tőzsdéken

Képzelje el, hogy rendelkezik valamennyi Ethereummal, amelyet váltani akar egy stabil coinra, mint az USDC vagy USDT.

Tehat egy kis Ethereumot beutal az Uniswap-ba, amely intelligens szerződéssel automatikusan megtalálja a legjobb árfolyamot, elvégzi a kereskedést és elküldi az USDC-t. Ezután felveheti USDC-jének egy részét a Compound-ba, hogy hitelt adjon másoknak, és algoritmikusan meghatározott kamatlábat tarsít mellé – mindezt bank vagy más pénzügyi intézmény használata nélkül. 

Mik az okos szerződés hátrányai?

Emberi tényező

A kódot az emberek írják, és hibákat követhetnek el. Ha az intelligens szerződés a Blockchain-ban található, akkor nem lehetett megváltoztatni. Az emberi hibának jó példája a DAO. A fejlesztők hibái a kódban költségesek voltak a felhasználók és a vállalat számára – egyes hackerek kihasználták a hibákat és elloptak mintegy 60 millió dollárt.

Bizonytalan jogállás

Jelenleg az okos szerződéseket egyetlen kormány sem szabályozza. Tehát az még kérdéses, hogy mi történik akkor, ha a kormányzati intézmények úgy döntenek, hogy szabályozzák a smart contractokat.

Tranzakciós költségek

Az okos szerződések nem hozhatók létre programozás nélkül. Elengedhetetlen, hogy egy tapasztalt kódolót alkalmazzunk, hogy hibamentes okos szerződéseket hozzon létre és lefordítsa a cég működését és a megrendelői elvárásokat a blockchain technológia számára. Továbbá fontos a bizalom  kódoló felé mivel lehet olyan kódot ír meg amivel saját számlájára utal 1%-ot minden tranzakció után. 

Tanulj Velünk

További hírek

nft gamefi griffin art

NFT és GameFi: A két legnagyobb dolog a kriptoban

NFT és GameFi: A két legnagyobb dolog a kriptoban A kriptovaluták világában a GameFi és az NFT-k tovább borzolják a kedélyeket. Kétségtelen, hogy a nem felcserélhető érmék (NFT) hosszú utat jártak be

Cardano tárterület, a fejlesztők dApp-jaiknak

Cardano dApp áruház, a fejlesztőknek Plutus dAppStore (Alkalmazás Áruház) érkezik Cardano-ra. Mivel a Cardano blokklánc mostantól támogatja az okos szerződéseket, a fejlesztők hamarosan feltölthetik decentralizált alkalmazásaikat (DApp) és elérhetővé tehetik azokat mások számára

nft tabla kornyezeti katasztrofa

NFTk menthetik meg a környezetet

NFT-k menthetik meg a környezetet Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb figyelem terelődött a fenntarthatóság fontosságára, mind helyi mind globális szinten. A technológiai fejlődés tette lehetővé hogy többet tegyünk kevesebből, ami még tovább

Matic Unbound együttműködés keresztlánc stabil érme​

Matic Unbound együttműködés keresztlánc stabil érme​ A Unbound Finance és a Polygon elindítja az első keresztlánc-stabilcoin-t az AMM-ek (automated market maker) likviditásának növelése érdekében. Az Unbound felhasználók így a már meglévő likviditási

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!