Miért van értéke a bitcoinnak az arany mellett?

Olvasási idő: 6 perc

Az arany és a bitcoin két olyan önmagában értéket hordozó eszköz, amely rengeteg heves vitát váltott ki az „igazi kriptohívők” és a törvényhozók között. Mindkettőjüknek vannak komoly érvei és ellenérvei is. Vannak akik azt mondják, hogy a bitcoin a technológia miatt jó értékálló. Mások szerint egyáltalán nem jó befektetés, mert csak a digitális térben létezik, így csak az internetre épülve működőképes. Ettől függetlenül a bitcoint a blokklánc aranyának is hívják. Ami ebből következően felveti a kérdést, hogy mennyire hasonlíthatnak befektetés tekintetében?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Az Egyesült Államok Kongresszusa 1792. április 2.-án fogadta el azt a  pénzverdei törvényt, amivel létrehozta az amerikai dollárt. Ennek értéke és nemesfém tartalma megegyezett a spanyol dollárral. Így az újonnan forgalomba kerülő amerikai érmék felcserélhetőek voltak a már használatban lévő spanyol érmékkel. Ez a kettő párhuzamosan létezett és a spanyol dollár is törvényes fizetőeszköz maradt egészen 1857-ig. John M. Keynes, az modern közgazdasági iskola egyik meghatározó atyja Az ,, már 1923-ban úgy vélte, hogy a világnak ideje lenne változtatnia az irányban  hogy  pénzügyi rendszert lényegében csak az aranyra alapozva működtesse. Keynes az aranyközpontú gondolkodást idejemúltnak és sok szempontból az államok pénzügyi mozgásterét inkább már korlátozónak, mintsem azt kiterjesztőnek tartotta.. Függetlenül attól, hogy az aranynak a pénz szempontjából kedvező kémiai és fizikai tulajdonságai vannak, bármeddig is csűrjük-csavarjuk, az arany eredetileg nem más, mint árupénz, amely érték megőrző szerepet töltött be. Van ugyan belső értéke, hiszen emiatt kötötték még a XX. század elején is országok valutájukat áttételesen az aranyhoz. A mai modern pénz ezzel szemben belső érték nélküli pénz (mögötte tehát nem áll ott az arany, azaz nincs aranyfedezete).

Hogy jön képbe a bitcoin és arany kapcsolata?

Amikor az arany szóba kerül egy beszélgetésnél, akkor általában a legtöbbünknek az arany drágasága, valamint az értékőrzése az, ami a eszünkbe  jut. De vajon miért is vannak az aranynak ilyen tulajdonságai? Miért értékesebb, mint mondjuk az ezüst? 

Az arany és a bitcoin két olyan önmagában értéket hordozó eszköz, amely rengeteg heves vitát váltott ki az „igazi kriptohívők” és a törvényhozók között. Mindkettőjüknek vannak komoly érvei és ellenérvei is. Vannak akik azt mondják, hogy a bitcoin a technológia miatt jó értékálló. Mások szerint egyáltalán nem jó befektetés, mert csak a digitális térben létezik, így csak az internetre épülve működőképes. Ettől függetlenül a bitcoint a blokklánc aranyának is hívják. Ami ebből következően felveti a kérdést, hogy mennyire hasonlíthatnak befektetés tekintetében?

Ezen két értékeszköz között sokkal több különbség van, mint hasonlóság. Elég furcsa dolognak tűnhet, hogy egy kriptográfiai algoritmus össze van hasonlítva egy nemesfémmel. Az arany története több, mint tízezer évre nyúlik vissza. Míg a bitcoin alig több, mint egy évtizede létezik. Az előbbi egy fizikai objektum, amelyet sokféle formára és méretre lehet megmunkálni, míg a bitcoin csak a digitális térben létezik. Talán a legnagyobb különbség a kockázat. Míg az arany gyakran az egyik legbiztonságosabb befektetés, addig a bitcoin, – bár széles körben a vezető kriptográfiai befektetésnek számít – még így is kockázatos befektetésnek számít.

Limitált mennyiség

Amiből kevés van az sokat ér; legyen az nemesfém, drágakő vagy veterán autó. Ezért a másik fontos hasonlóság, hogy a bitcoin készlete az aranyéhoz hasonlóan szintén limitált. Ezt a limitációt digitális aranynál maga a bitcoin kódja, míg a fizikai aranynál a természeti adottságok biztosítják. Azonban az még önmagában nem tesz semmit értékállóvá, hogy limitált a készlete. Gyakorlatilag az a kritikus feltétel, hogy mekkora az alapkészlet / éves kitermelési mutató.

Mitől lesz egyáltalán valami értékes?

Az egyik legrégebbi problémái közé tartozik az értékek elmélete és az árak alakulása a. A korai elméletek úgy próbálták a jelenséget megragadni, hogy a munkából származtatták az érték kialakulását. Úgy tartották, hogy a befektetett munka lehet a legfontosabb meghatározója egy állat vagy tárgy  értékének. Hiszen logikusan hangzik, hogy minél többet kell valamiért dolgozni, az annál értékesebb kell, hogy legyen.

Hogyan lehet a bitcoin értékéről nyilatkozni, ha az csak a digitális térben létezik?

Előállítási költség

Itt két fontos dolgot kell tisztázni: egyrészt, hogy mind a munkaérték-elmélet szerint, mind annak a teljes költség elmélettel való kiegészítése szerint van értéke a bitcoinnak. A belső értéket a legtöbben a gyártási folyamatból (bányászat) és a felmerülő költségekből próbálják megbecsülni. Ez az elemzés a bitcoin esetében is elvégezhető. Nem biztos, hogy értelmes ez alapján értéket becsülni. Annyi kijelenthető, hogy ilyen megközelítés szerint igenis létezik belső értéke a bitcoinnak. A bitcoin előállítási költsége szintúgy mérhetőek, mint az aranyé, a fizikai arany bányászata esetén.

 

A kereslet kínálat mértéke:

A Fiat-valuták (dollár, euró, jen stb.) korlátlan kínálatot nyújtanak, azaz a központi bankok annyit bocsáthatnak ki, amennyit csak akarnak. Így manipulálhatják a valutájuk értékét más országokhoz viszonyítva, aminek a valuta tulajdonosai (és különösen a kevés alternatívával rendelkező polgárok) isszák meg a levét. 

A bitcoin esetében a bányászatból és felezésből  kifolyólag folyamatos a piacra bocsátás, ami maximum 21 millió lehet. Ez a algoritmus nem engedi hogy azonnal a piacra kerüljön az összes bitcoin mert akkor nagy lenne a kínálat és elértéktelenedne.

 

Ez vonzóbbá teszi a bitcoint, mint eszközt.  – Általában mint minden áru eszköznél, ha növekszik a kereslet és a kínálat változatlan marad, akkor az érték növekszik. A másik fontos észrevételünk, hogy az értékelméletből kiindulva is hasonló következtetésre juthatunk. Ebben az esetben az adhat a bitcoinnak értéket, hogy egy vagy több gazdasági szereplő  azt fontosnak tartja a saját érdekei eléréséhez. Másrészt Azt is fontos kiemelni, hogy a bitcoint nem a nagyvállalatok vagy politikusok, hanem hétköznapi programozók és fejlesztők kezdték el egymás között terjeszteni. Így terjedt el a köztudatban, amely egyre nagyobb és nagyobb keresletet generált az korai felhasználók körében.

Ezt összefoglalva tehát, a közgazdaságtudomány egymástól igen különböző elméletéből sem következik, hogy a bitcoinnak ne lenne értéke. Ezt a megbélyegzést feltehetően csak azért kapja a közbeszédben olyan gyakran, mert sokak számára nehezen érthető a technológiai működése, kizárólag a virtuális térben létezik és ezen felül még az ára is jelentősen ingadozik. . Csakhogy , sem a virtuális formából, sem a bizonytalan árból nem következik az, hogy valaminek ne lehetne akár komoly értéke.

A következő táblázatban láthatod a bitcoin és az arany előnyeit / hátrányait befektetés szempontjából.

Bitcoin Előnyei

 • Nem inflálódik el, mint a pénz, mert limitált.
 • Potenciálisan magasabb a profit.
 • Könnyen tárolható.A tranzakciók gyorsabbak, mivel az interneten történik a fiatpénzre váltása.
 • Nehezebb ellopni, mivel többszörös jelszóval védett.
 • Felhasználói anonimitása miatt nem szükséges kiadni a szemelyazonosságot, hogy vásárolni lehessen vele.

Bitcoin Hátrányai:

 • Nagyon volatilis, vagyis az értéke gyorsan változhat.
 • Ismeretlen technológiai kockázatok.
 • Lecserélhető egy másik, jobb, gyorsabb kripovalutára.
 • Digitális térben létezik csak, vagyis megfoghatatlan.
 • Hosszabb távon nem igazolt értékállósága.

Arany Előnyei :

 • Kevesebb a volatilitása, így az árfolyama kisebb mértékben ingadozik.
 • A történelemben bizonyított az értékállósága.
 • Nagyobb piaci kapitalizáció.
 • Tárgyi érték eszköz.
 • Inflációs fedezeti eszköz.

Arany Hátrányai:

 • Alacsonyabb profitpotenciál
 • Könnyebb ellopni és hamisítani.
 • Nehezen tárolható.
 • Nagyobb mennyiségben nehéz küldeni és fogadni.
 • A piac manipulálható általa.

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!