1. rész - NFT fejlesztés programozás nélkül.

Gondolkodtál már azon, hogy elkészíted saját NFT-det az általad feltöltött okoszerződésen keresztül? Ha, igen akkor ez a leírás segít elkezdeni a fejlesztői felület összeállítását.

A blokklánc mindenek felett!

A Web3.0 környezet kicsit más mint a jelenlegi Web2.0, ahol is centralizált szerverre töltjük fel a weboldalunk kódjait és média tartalmát. Bár az esetek többségében már tartalomkezelő szolgáltatásokkal fejlesztenek ahol szintén nem szükséges a kódolás. Az NFT piactereket is sokan integrálják WordPress, Wix, vagy a Shopify-val.

Mi az a Matemask és miért használják annyian? 

 

A blokkláncot képzeljük el mint egy új réteg az jelenlegi internet felett. A mi esetünkbe ha módosítást akarunk végezni a blokkláncon akkor csatlakoznunk kell egy átjáróval. Erre szükségünk lesz egy web 3.0-as blokklánccal kompatibilis kriptovaluta pénztárcára, mint a Metamask. A Metamask egy webes, böngészőbe integrált megoldás ami EVM, vagyis Ethereum alapú hálózathoz tud csatlakozni. Itt a kulcs az Ethereum!  A jelenlegi blokklánc ökoszisztéma nagy részben Ethereumra épül ezért sokan fejlesztenek applikációkat rá vagy az olcsóbb Layer 2-es megoldásokra, mint a Polygon is. Bővebb infó a könyvemben.  https://kryptoda.com/nft_piacter/

  Jelenleg az NFT művészek nagy része más meglévő piactereken keresztül publikálják a digitális alkotásaik bízva abba, hogy a platformon több látogatóhoz jutnak el. Sajnos ez nem így van mivel, hogy látható légy egy platformon ott nem elég a feltöltés. Oda kell az erős közösségi marketing és a belső érték letisztult megfogalmazása a weboldalon.

Kevesen tudják azt is, hogy itt platform díjat kell fizetni az értékesítések után.  Az Opensea esetén ez 2.5% ami nem vészes de miért nem a saját weboldalon értékesítesz és marketingezed azt?  Ja, hogy túl komplex és nem vagy Te programozó….  Mondanád. 

Nem is kell, hogy az légy.  Minden solidity kód letölthető manapság a Githubról és az OpenZeppelin oldaláról ingyen! Nézzük a listát mit kell beszerezned, hogy elkezdhesd a gyakorlást. Ha kész töltsd le a dinamikus NFT könyvem vagy írj ránk és segítünk a folytatásban. Valamint a Csekitaut csatorna közreműködésével hamarosan oktató videókat fogunk megosztani a youtubon. Maradj velünk.

Mi az a Solidity?

A blokkláncok létrehozásával egy új világ nyílt ki a fejlesztők számára. Fontos elmondanom, hogy a blokkláncok nem csak tranzakciók lebonyolítását tehetik lehetővé, hanem használatával alkalmazásokat és (intelligens) Okosszerződéseket is létrehozhatunk és futtathatunk rajtuk. A Solidity egy speciálisan az Etherumra (EVM) kifejlesztett okosszerződéseket támogató, imperatív, objektumorientált programnyelv. Elsősorban az Ethereumon és az Ethereumra épülő egyéb Layer 2 blokkláncok használják. A nyelvhez tartozik a solc (Solidity Compiler) fordító, mely az Ethereum Virtual Machine-nal kompatibilis bájtkódot állít elő a Solidity kódból.

Mi az OpenZeppelin?

A decentralizált alkalmazások (dApps) minden eddiginél keresettebbek. A dAppok azonban még mindig ki vannak téve bizonyos biztonsági résnek, ezért nem mindegy milyen helyről szerezzük be őket. Az OpenZeppelin célja, hogy összegyűjtse a legtöbbször használt solidity okosszerződéseket amiket jó kiindulási pontként lehet használni egy új projekthez. A platform természetesen ingyenes és nyílt forráskódú. Képzeljük el úgy, mint a Wikipédiát, amit a közösség formál csak ez, kifejezetten a blokklánc fejlesztőknek készült. Ez azért előnyös, mert a fejlesztők jelzik és javítják, ha egy programkódba biztonsági rést észlelnek. A keretrendszer biztosítja a szükséges eszközöket a Web3 alkalmazások létrehozásához és automatizálásához. Bárki ingyen igénybe veheti az OpenZeppelin adatbázisát és biztos lehet benne, hogy az ott található kód részletek már auditálva lettek a közösség által. Az OpenZeppelin lenyűgöző méretű adatbázist épített fel az okosszerződések fejlesztésére, amely jelenleg több mint 3000 nyilvános projektet tárol. Mint tudjuk ebben a feltörekvő technológiai iparágban a kódok megbízhatósága az első és legfontosabb mivel értéket tárolnak, küldenek és fogadnak emberi beavatkozás nélkül. A mi demó NFT projektünk is a OpenZeppelin segítségével jöhetett létre.

Mi az a REMIX?

A Remix IDE egy nyílt forráskódú asztali webes alkalmazás. Az IDE rövidítés az Integrated Development Environment-ből származik. Tudom, az angol szavak és rövidítések sokszor megőrjítik a kezdőket, de gondoljunk rá úgy, mint egy integrált fejlesztési környezet, amihez csak a webböngészőket kell megnyitni. Elősegíti a gyors fejlesztési ciklust, és intuitív grafikus felhasználói felülettel és bővítményekkel tesztelni is tudunk. A Remixet a Solidity nyelvvel történő szerződés fejlesztésekre használják. A REMIX-en keresztül tudjuk feltölteni az OpenZeppelinről előzőleg letöltött kód részleteket majd egy gyors Metamask kapcsolódással máris tölthetjük fel a blokkláncra az okosszerződésünket.

Metamask előkészítése a projektekhez

 Mint mondtam a MetaMask egy Ethereum kompatibilis webes kriptovaluta pénztárca, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a Web 3.0 decentralizált alkalmazásokhoz vagyis a Dappokhoz. Ezek a Dappok ugyanúgy néznek ki a felhasználó számára, mint bármely weboldal, de a háttérben egy okosszerződés irányítja a folyamatokat. Kevesen tudják, de a Metamask speciálisan az Ethereum Virtual Machine vagyis az EVM ökoszisztémájához lett fejlesztve tehát több száz kriptovalutát és blokkláncot támogat. A Metamask a Chrome, Firefox és Brave böngészőben használható egy böngészőbővítményen keresztül. A Metamask egy hídként működik a webböngészők és a blokkláncon futó okosszerződések között. A MetaMask használata nem olyan bonyolult, mint sokak számára elsőre tűnik. Létrehozhatunk korlátlan felhasználói fiókot ami teljesen független pénztárcaként használható, tehát akár saját magunknak is küldhetünk kriptovalutát ugyanazon a Metamask regisztrációval. A Demo projekt keretén belül elkészítünk egy test fiókot amire beállítjuk a szükséges blokklánc kapcsolatokat és teszt tokeneket. Figyelem: a Metamask minden fiókhoz új publikus címet generál, de egy regisztráció alatt minden blokklánchoz ugyanazt a címet használja. Tehát a Test Mumbai hálózat címe ugyanaz mint a Ethereum fő hálózaté.

Mi az a Chainlist?

 

A metamask többre képes mint hogy csak az alapértelmezett Ethereum hálózatán tudjuk használni. A Chainlist.org egy nagy segítség a fejlesztőknek és a végfelhasználóknak egyaránt. A Chainlist több száz EVM alapú fő és test hálózatot listázz úgy, hogy közvetlen metamask integrációt is biztosít. Az oldalon keresztül 2 kattintással beimportálhatjuk a kívánt hálózatot és csatlakozhatunk hozzájuk. Ez biztonsági okokból is fontos mivel sokan a Google-t használják, ha egy kívánt blokkláncot vagy token akarnak hozzáadni a pénztárcájukhoz. A Chainlist segítségével nem kell manuálisan beírni az adott blokklánc azonosítóját többé. A Demo projekt keretén belül bemutatjuk az egyszerű használatát. Addig is rakd be a könyvjelzők közé a webcímet. https://chainlist.org/ Jó alternatíva lehet a RPC.info oldala is, ahol szintén rengeteg blokklánc adatai vannak listázva. https://rpc.info/

Teszt tokenek hozzáadása a Metamaskhoz.

 

Elsőnek is tisztázzuk mi az a teszt token más néven Faucet. A teszt token lényegében egy az előre beállított teszt blokklánc hálózatán futó token típus, amit a fejlesztések és demó projektek tesztelésére használunk. A mi esetünkbe ez a Polygon (MATIC) és a Chainlink (LINK) tokenje lesz. Erre azért van szükség, mert a Metamaskhoz alapértelmezett módban csak az Ether (ETH) van hozzárendelve ezért, ha szeretnénk látni a Metamaskra érkezett tokeneket akkor hozzá kell adnunk a pénztárcánkhoz. A demó projekthez szükségünk lesz, hogy a Metamask pénztárcánk a MUMBAI teszt hálózatra legyen állítva. Ha ezzel a lépéssel megvagyunk akkor jöhet a teszt tokenekek importálása és kikérése amit a következő részben videóval is bemutatok.

Hamarosan folytatjuk……

Tanulj Velünk

További hírek

polygon id mukodes

A Polygon ID Azonosítási Megoldás

A Polygon ID Azonosítási Megoldás Június 22-én, szerdán a decentralizált Ethereum skálázóplatform, a Polygon bejelentette, hogy „elindítja a Polygon ID -t – egy privát és önszuverén identitásmegoldást, amely nulla tudásalapú (ZK) titkosítással

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!