On-chain és off-chain NFT-k

Gondolkodtál már azon, hogy hol tárolódnak az NFT-k valójában? Sokaknak most egy világ omlik össze ha megtudják, hogy csak egy kis része az NFT-nek tárolódik igazán a blokkláncon. Az On-chain (blokkláncon) és Off-Chain(blokkláncon kivüli) NFT-ket fontos megértenünk, hogy miért is alkalmazzuk. Mint tudjuk az Ethereum hálózatára a mintelés(magyarul feltöltés) elég költséges. A fejlesztői közösség hamar rájött, hogy a nagyobb képek, videók tárolása nagyon megterhelő és költséges az Ethereumon hálózatának.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Mi az a  IPFS?  

 Ha egy 16 x 16 pixeles képet szeretnénk tárolni, akkor ennyi adat tárolása már meglehetősen drága és a kép sem élvezhető. Ha megfelelő felbontású képet szeretnénk felmintelni, akkor szinte megfizethetetlen. Az adattárolás költsége körülbelül 640 000 gázdij/kilóbájt. A jelenlegi gázár körülbelül 50 Gwei (0,000000050 ETH), ami a jelenlegi 1 ETH (4000 USD-os) árfolyam mellett 240 USD-t lenne a költségünk. A jelenlegi árak mellett kizárólag a metaadatokat szokták tárolni. Ami lehet az NFT neve, a leírása és más szöveges információk. Sokan vektorgrafikusan vagyis SVG formátumba töltik fel mivel így kevesebbet foglal. Másik megoldás az Off-chain (blokkláncon kivüli tárolás) ahol hiperhivatkozások angolul TokenURI mutatnak médiafájlokra. Ezek lehetnek centralizált vagy decentralizált módon tárolva. Centralizált megoldásnak egyike az Amazon felhő szolgáltatás, decentralizáltra pedig a IPFS.  

De mi az IPFS? Az IPFS az InterPlanetary File System rövidítése, ami egy közvetlen blokklánc alapú szétosztott fájl adatbázis, amelyet arra terveztek, hogy gyorsabbá, biztonságosabbá és nyitottabbá tegye a Web 3.0-át. Egyik legismertebb ilyen szolgáltatás a Pinata.cloudon keresztül történik.  

Egy másik megoldás a lazy mintelés.

Másik megoldás a felesleges költségek csökkentésére a Lazy minting. A Lazy mintelés megoldást jelent azoknak akik szeretnék továbbra is az Ethereum hálózatát használni de nem szeretnének addig díjat fizetni amíg nem történik értékesítés. Egy hétköznapi példával élve csak akkor fizetsz listázási díjat az oldalon ha a NFT-d sikerült eladni. Az NFT elkészítse anélkül történik, hogy előzetes gázdíjat kellene fizetnünk. Ehhez szükséges egy okos szerződésre ami csak akkor tölti fel a valóban a főhálózatra az NFT-t amikor a fizetési tranzakció elindult. A Lazy minting szolgáltatás elérhető több platformon is mint például a Rarible vagy az Opensea.

 

Összegzés:

 

  • On-chain NFT-k röviden olyan NFT-ket jelent amik teljes egészében a blokkláncon vannak tárolva. 
  • Az Off-chain NFT-k kizárólag a meta adatokat tárolják a blokkláncon. A meta adatok hiperhivatkozás keresztül kapcsolódnak médiatartalomhoz amik külső tárhelyen vannak tárolva mint az IPFS.

Tanulj Velünk

További hírek

A Pénz jövője 20 jóslat 1.rész

A pénz jövője: 20 jóslat – 1 rész Megöli a bitcoin az amerikai dollárt? A pénz tokenizált lesz? Hogyan használjuk fel a készpénzt? Mivel nincs kristálygömbünk, megkerestük a kriptotér legokosabb elméit, hogy

A Crypto történelmet írt 2021-ben

A Kripto történelmet írt 2021-ben: Öt eset amikor a kormányok felkarolták a digitális eszközöket Míg 2021-ben bizonyosan előfordult néhány szabályozási kudarc, egyes kormányok előremutató példát mutattak a kripto szabályozási gyakorlatról.Mivel a digitális

A 10 leghíresebb Bitcoin tulajdonos celeb

A 10 leghíresebb Bitcoin tulajdonos celeb Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Bitcoin korai éveiben a világ első kripto valutájának nagyon kevés „menő tényezője” volt, a közvéleményben pedig egy trükkös új technológiáról alkotott képként

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!