Kóstoljuk meg a kriptovilág ízletes palacsintáját!

Ahogy igértük ma bemutatjuk az alapvető tudnivalókat a decentralizált finance-ról (DeFi) és ízelítőt adunk a binance okos láncon (BSC) futó Pankcakeswap tőzsdéről. Külön hangsúlyt fektetünk a legfontosabb fogalmak részletes, képekkel illusztrált bemutatására, ami segít a DeFi működését megérteni.

 A decentralizált pénzügyek (DeFi) iránt egyre többen érdeklődnek. A tavalyi évben látható volt egy Defi robbanás amikor a Uniswap sikerét látva többen is próbáltak a piac ezen részéből szakítani maguknak. Az Ethereum blokkláncon futó váltók mellett megjelent Binance Smart Chain használó Pancakeswap és a szintén vicces nevű Sushiswap váltó is, ami mostmár a Polygon (Matic) hálózatát használja.  Ma irásunkba nézzük a Pancakeswapet!

Kezdjük az elején mi az AMM ?

Az Automated Market Maker röviden AMM egy automatizalt piaci tranzakció kezelő protokoll, mely a decentralizált tőzsde motorja. Képzeljétek el úgy, mint több okos algoritmus okos szerződésbe építve, melyek a dAppokon (Uniswap,Pancakeswap) keresztül a webes felhasználói felülettel mint a BRAVE vannak összekötve a felhasználóval. Ezek nem megbízási könyvek, hanem  automatizált, intelligens szerződések, amelyek likviditáskészletet hoznak létre az tokenekből, amelyekkel az algoritmus automatikusan kereskedik. Ezek a liquidity pool-ok amin keresztül biztosíthatsz likviditást (például BNB-CAKE, stb. párokon), tehát ezek biztosítják a kereskedések alapját.A működésüket okosszerződések szabályozzák, ahogyan a pool-ok egyensúlyban tartását is.A felhasználók, akik likviditást biztosítanak, gyakran jutalomban részesülnek – ez általában az adott platform díjainak egy kis százaléka (az adott tokenben fizetve).

Ez gyakorlatilag felváltja a hagyományos limit megbízási könyvet egy olyan rendszerrel, ahol az eszközöket automatikusan fel lehet cserélni a poolban található tokenekkel. Ezt az alapot az ügyfelek töltik fel a saját tőkéjükkel, cserébe kapnak a platform LP (liquidity provider) tokenjéből, amivel aztán visszavehetik a mozgósított tőkéjüket, plusz egy részt a DEX kereskedési díjából. Végső soron tehát kereskedhetsz a platformon, vagy jutalmakat kaphatsz a kereskedés likviditásához való hozzájárulásért. Nagy előnyük, hogy automatizált és emellett biztonságos váltást biztosít, ezt nevezzük Swapnak. A egyik esetében sincs szükség KYC (Know Your Customer) és AML (Anti Money Laundering) hitelesítésekre, sőt még jelszóra sem. Akár egy tetszőleges hardveres kriptotárcával lehet csatlakozni a decentralizált váltókhoz. Mi külön ajánljuk a Metamaskot és a Safepalt a tranzakciók elvégzéséhez. Külön kiemelném hogy itt, ha megtörténik egy Swap vagyis váltás, akkor a folyamat már visszafordíthatatlan.

Mi azok az okosszerződések?

Az okosszerződések olyan felhasználó által láthatatlan program kódok, amelyek szabályok csoportját alkotják és emberi beavatkozás nélkül, automatizáltan végrehajtódnak, ha teljesül egy vagy több feltétel. Nézzünk egy valós példát: Tegyük fel, hogy van 2 ember akik meg akarnak egyezni valamiben és a kölcsönös bizalmukat nem egy ügyvédbe, hanem magába egy okosszerződésbe fektetik be. Az okosszerződés teljes mértékben a blokkláncon fut, így nem módosítható vagy törölhető.

Mi azok Dappsok?

Egy jó példa lehet ha filmmániás vagy és már kalózkodtál a bittorrent kliens szoftverével. Mivel a decentralizált  applikációk -ahogy a nevük is mutatja- nem egy központi szerveren, hanem a blokkláncon futó programok összessége. Ezek a programok futtatják az okosszerződéseket és a platform a web böngésző segítségével felhasználóbarát megjelenést biztosít. Jó példa a dAppra a Uniswap és a Pancakeswap.

Mi a Uniswap?

A Uniswap-et 2018 novemberében indította el Hayden Adams. Kevesen tudják de a Uniswap egy mellékprojektként indult, de hamar óriási project alakult ki belőle és lett a decentralizált  finance(DeFi) egyik úttörő platformja. A DeFi lázat többek között a Uniswap V2-ben levő lehetőségek “robbantották” ki, ugyanis a második verzió legnagyobb újítása az volt, hogy bármilyen tetszőleges ERC-20 tokenpárral lehet már önálló poolokat létrehozni. 

Mi a Pancakeswap?

A 2020. szeptember 20-án indult PancakeSwap egy meglehetősen új decentralizált tőzsde (DEX), amelyet a Binance Smart Chain (BSC) rendszerén hoztak létre hogy versenybe szálljon a Uniswap manapság elég költséges tranzakcióival. Az automatizált AMM model alapján számos innovatív megoldás lett elérhető, mint például a yield farming és a liquidity mining. A PancakeSwap tokenje a CAKE. Jelenleg a decentralizált pénzügyi térben igéretes projektként tartják számon, s immáron a Binance Smart Chain első egymilliárd dollár értékű projektje.

Mi a Metamask pénztárca?

A MetaMask egy szoftveres kriptovaluta (forró) pénztárca, amelyet több blokklánccal is használhatunk. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy böngésző bővítménnyel vagy mobilalkalmazással hozzáférjenek a kriptopénzeikhez. Nagyon közkedvelt megoldás a  decentralizált alkalmazások használatakor. A MetaMask bővítmény telepítése nagyon egyszerű, ezért érdemes használni. A MetaMask-ot minden elterjedtebb web böngésző támogatja, legyen az Chrome, Firefox vagy Opera, de mi a Brave böngészőt ajánljuk mert reklámmentes és persze jóval biztonságosabb is. A telepítés után egy róka szimbólum fog megjelenni a böngésző jobb felső sarkában. A gyakorlati videót itt nézheted meg:

Mi a yield farming?

A yield farming magyarul hozam gazdálkodás. A hozamgazdálkodás az üzemanyaga az egész DeFi szektornak. A legfontosabb feladata a likviditás fenn és egyensúlyban tartása. A résztvevők (más néven hozam gazdálkodók) biztosítják a pénzügyi kripto tokeneket. A kripto eszközöket lényegében bezárják egy közös tőkébe, amit likviditas medencének hívunk és ebből történnek a pénzügyi tranzakciók. Hasonlót láthatunk a hagyományos bankoknál, amikor likviditást kapnak a központi banktól, hogy képesek legyenek pénzügyi tranzakciókat biztosítani. Ugyanúgy a DeFi-ben a likviditási résztvevők kripto eszközeiket biztosítják a működéshez, cserébe pedig jutalmat kapnak. Ahogy említettem, egy projekt számára ideiglenesen kölcsönadjuk kriptopénzeinket, ezért viszont némi kriptopénzt kapunk cserében, így többel szállunk ki, mint amennyivel beszálltunk. Számos DeFi startupnak van szüksége kriptopénzekre az üzemeléshez, éppen ezért fontos számukra, hogy az emberek adjanak nekik némi tőkét, amit később persze a korábban említett módon meg is hálálnak.Ha össze akarjuk foglalni akkor azt mondhatjuk, hogy a yield farming lényege, hogy a kriptopénzeinkkel kriptopénzt csinálunk. Okosszerződéseken keresztül kölcsönadjuk tokeneinket másoknak, majd ezért részesülünk jutalékban. A bemutató videónk hamarosan érkezik…………

Cake staking a Poolban

CAKE Staking pool lényegében használható minden olyan coinra ami a POS konszenzus alapján működik.  Alapvetően egy nagy mennyiségű tokennel rendelkező csomópont kap elsőbbséget és jutalmat a blokkellenőrzésért. Ezt kiosztják azoknak, akik érméiket a medencében tárolták. Tehát minél többet stakingelsz annál több a jutalmad is. Ne feledd a százalékos jutalom változhat attól függően hányan vesznek részt a stakingbe. Nézzük meg hogy helyezhető be a CAKE tokened a Poolba: 

Tanulj Velünk

További hírek

nft gamefi griffin art

NFT és GameFi: A két legnagyobb dolog a kriptoban

NFT és GameFi: A két legnagyobb dolog a kriptoban A kriptovaluták világában a GameFi és az NFT-k tovább borzolják a kedélyeket. Kétségtelen, hogy a nem felcserélhető érmék (NFT) hosszú utat jártak be

Cardano tárterület, a fejlesztők dApp-jaiknak

Cardano dApp áruház, a fejlesztőknek Plutus dAppStore (Alkalmazás Áruház) érkezik Cardano-ra. Mivel a Cardano blokklánc mostantól támogatja az okos szerződéseket, a fejlesztők hamarosan feltölthetik decentralizált alkalmazásaikat (DApp) és elérhetővé tehetik azokat mások számára

nft tabla kornyezeti katasztrofa

NFTk menthetik meg a környezetet

NFT-k menthetik meg a környezetet Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb figyelem terelődött a fenntarthatóság fontosságára, mind helyi mind globális szinten. A technológiai fejlődés tette lehetővé hogy többet tegyünk kevesebből, ami még tovább

Matic Unbound együttműködés keresztlánc stabil érme​

Matic Unbound együttműködés keresztlánc stabil érme​ A Unbound Finance és a Polygon elindítja az első keresztlánc-stabilcoin-t az AMM-ek (automated market maker) likviditásának növelése érdekében. Az Unbound felhasználók így a már meglévő likviditási

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!