Négy jel, ami a medve piacra utal

Olvasási idő: 8 perc

Bár könnyű belépni a bitcoin parabolikus rallyjába, négy medve azaz eső (bearish) tényező befolyásolhatja az árakat az elkövetkező hónapokban. A Bitcoin 2021 folyamán hatványozott emelkedést mutatott, ami megduplázódott a tavalyi 29.112 dolláros csúcsához képest a jelenlegi mindenkori csúcsra, 58.332 dollárra. Ennek a növekedésnek az egyik vezető katalizátora az intézményi érdeklődés és befektetések figyelemre méltó növekedése volt, többek között a Tesla bejelentette, hogy több mint 1,5 milliárd dollár értékű bitcoint vásárolt az új befektetési politikájának részeként.

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Két Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) közelmúltbeli megjelenése szintén jelentős lendületet adott az általános hangulatnak, mivel több befektető lesz képes tulajdon jogot szerezni a vezető kriptoeszközben. Noha ezek az alapok hihetetlenül ígéretesek a bitcoin hosszú távú kilátásai szempontjából, számos mutató valószínűleg súlyozza a jelenlegi emelkedést. Ez nem jelenti azt, hogy az ár szükségszerűen csökkenni fog, de ezek arra utalnak, hogy csökken az emelkedés (növekvő trend).

1. Kimerülő bitcoin kereskedési volumen

A heti BTC / USD Coinbase grafikonon láthatjuk, hogy a kereskedés forgalma (volumene) csökkent egy korábbi, január 4-ei 42.000 dolláros árcsúcs óta, annak ellenére, hogy a bitcoin ára további 16.000 dollárral haladta meg az előző csúcsot. Ez az eltérés a mennyiség és az ár között volumen-eltérésként ismert. Általában azt jelzi, hogy a piacra belépő friss tőke elapad és a vásárlási lendület lecsökken. A mennyiségi eltérések néha azt jelentik, hogy a bikák (bulls) tartásba (hodler) váltanak, vagy nagyobb esésre várnak a piacon, mielőtt további bitcoinokat vásárolnak. Ezekben az esetekben az árak általában oldalaznak és az árfolyamváltozás (volatilitás) csökken.

 2. RSI eltérés (divergencia)

A volumen nem az egyetlen mutató, amely jelenleg erős eltéréseket mutat a bitcoin kereskedési grafikonján. Észrevehető eltérés mutatkozik a heti relatív erősségi index-en (RSI) is – ez az egyik legfontosabb lendület mutató, amely megmutatja, ha egy eszközt túlvásárolnak (valószínűleg összeomlik) és javarészt túladnak (valószínűleg emelkedni fog). Az indikátor vonal nullától százig ingadozik. Általános szabály, hogy az eszköz akkor tekinthető túlvásároltnak, amikor 70 fölött van; és túlértékesítettnek akkor, ha 30 alatt van. Jelenleg az indikátor sor 73-as értéket mutat a heti grafikonon, ami azt sugallja, hogy az eszköz túlvásárolt és korrekció (ellenmozgás) várható. Ismételten, bár az RSI-eltérések általában megbízhatóbbak, mint a mennyiségi eltérések a lehetséges trendfordulatok kiemelésére, néha tévednek – különösen a kapzsiság által vezérelt piacokon, amikor a befektetők őrült vásárlásba kezdenek.

3. 2740 dolláros bitcoin CME rés

A Bitcoin CME rések olyan ugrások, amelyek a CME bitcoin határidős charton (ticker: BTC1!) jelennek meg, valahányszor a hagyományos tőzsde piac bezár és újra megnyílik, a kriptopiacon tapasztalható magas piaci forgalom (volatilitás) mellett. A CME egy határidős és tőkeáttétes tőzsde, melyen óriás befektetők, intézmények kereskednek. Ez azért történik, mert a kriptopiacok a nap 24 órájában nyitva tartanak, míg az amerikai tőzsde a hétvégén bezár és délután 4 órakor beszünteti a kereskedést. Keleti idő szerint, hétfőtől-péntekig.

A CME bitcoin határidős diagram árai zárva tartási idő alatt vannak rögzítve, tehát ha a bitcoin ára 50.000 dollár a CME bezárásakor, akkor ott marad az ár, amíg a tőzsde újra nem nyit. Mivel azonban a bitcoin határidős szerződések nyomon követik a kriptotőzsdéken folyamatosan kereskedő bitcoin árát, az ár hirtelen utoléri a kriptovaluta piaci értékét, amikor a CME újra megnyílik. Ha az ár a hétvégén jelentősen megváltozott, akkor nagy rések keletkeznek a CME diagramban. 2020. december 25-én az amerikai tőzsde karácsonykor bezárt és december 28-án, következő hétfőn nyitotta meg kapuit. Ebben az ünnepi időszakban a bitcoin árfolyama 23.795 dollárról 26.353 dollárra emelkedett, ami 2740 dolláros rést eredményezett a CME bitcoin határidős grafikonjain. Eddig ezt a hiányt nem töltötték be. 

Miért olyan fontosak ezek a rések?

A CME hiányosságai bizonyított ok nélkül mágnesként hatnak az árképzésre, és statisztikailag nagy a kitöltési tendenciájuk – vagyis a piaci ár általában visszatér az eredeti ponthoz, ami ebben az esetben 23.795 dollár lenne. Egy 2019-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy a CME hiányosságai az idő 95% -át kitöltik. Bár ez azt sugallja, hogy az árak az alacsony 20.000 dollárra süllyedhetnek, érdemes megjegyezni, hogy a bitcoin diagramja alatt három további hiányosság van, amelyek még mindig nincsenek kitöltve, köztük egy 9.665 dollár.

4. Közeledik a március – többéves tendenciák?

Március következetesen a legrosszabbul teljesítő hónap volt a bitcoin esetében. Az átlagos veszteség 14,725% volt 2017 óta; amikor a piac megindult. Általában a második legrosszabb hónap a szeptember. Átlagosan 9,05%-os veszteséggel jár ugyanezen időkereten belül. Bár a múltbeli teljesítmény nem garantálja a jövőbeni eredményeket, a történelem határozottan azt sugallja, hogy szezonalitás mutatkozik a bitcoin piaci hangulatában. Ez a magatartás az Egyesült Államokban a közelgő, április 15-én esedékes adóévnek és az adózási számlák fedezésére bitcoint értékesítő kereskedőknek is tulajdonítható.

 

forrás: https://www.coindesk.com/4-bitcoin-bear-signals

támogatói linkek

Binance: https://www.binance.com/en/register?ref=L6H5S0LJ
10% örök kedvezmény a díjjakból.

Coinbase: https://www.coinbase.com/join/kardos_qb
$100 érték történő vásárlás esetén 10%-ot BTC ben kapsz vissza.

Crypto.COM 10USD Cro-ban regisztrálásért referál kód: ukj4nu9ch9
https://crypto.com/exch/ukj4nu9ch9

$30 BTC-ben, ha $200 értékben vásárolsz kriptot és 60 napig nem veszed ki
https://celsiusnetwork.app.link/1116260f35

 

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!