A nagy összeomlás okai

A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot elősegítette a lassan kibontakozó gazdasági világválság és a magas infláció.

A Medve Piac Megérkezett!

Akik régebben foglalkoznak kriptovalutákkal, azok már láttak hasonló zuhanást a piacon, de most még az öregek is fogják a fejüket az árfolyamok láttán. Ami most történik az több dolog együttese. Különböző kedvezőtlen hatások egyidőben érték  a piacot és ezzel párhuzamosan a befektetési kedv is nagyon lecsökkent. Fontos kiemelni, hogy a Wall Street  is már hónapok óta gyengélkedik. A nagyobb tech cégek a mindenkori árfolyam csúcsukhoz képest (ATH) 40-70% mínuszban vannak. Ne feledjük, hogy a kriptovaluta piac -bár sokszor hallani az ellenkezőjét- erős összefonódásban van a technológiai szektorral is. Az S&P 500 chartot itt tekinthetitek meg:

Mint látjuk a tech cégeket sem kímélte az árfolyamzuhanás. PayPal: -72%, Netflix: -72%, Meta: -53%, Tesla: -45%. Apple: -22%, Amazon: -46% Google: -30%

Csúnya dolog a spekuláció

Ha még ez sem lenne elég, akkor most kapaszkodjon mindenki! Erős piaci pánikot keltett a napokban az egyik legnagyobb piaci kapitalizációval bíró kriptovaluta, a Terra bezuhanása is. A Terra (LUNA) árfolyama szinte megsemmisült és egy hét alatt, 99,99%-ot esett a token árfolyama. A háttérben valószínű egy előre megtervezett shortolás áll a CITADEL (hedge fund) befektetési alapkezelő cég részéről. Ezt a szörnyű mészárlást látva a piac szereplői úgy döntöttek, hogy a portfóliójuk egy részét vagy egészét eladják, ezzel kimenekítve a tőkét valamilyen stabilkriptóba. Ez természetesen pánikot és további eladási lavinát indított el és a többi altcoin is mínusz  30-40%-ba zuhant csupán néhány óra alatt. Ez már a medve piac!

Egy érdekes tény a google keresésekre:  Mások is a medve piacot valószínűsítik:

Most légy okos, Domokos

Azoknak a kezdő befektetők, akik először 2020-ban vásárolták be magukat kriptóba, (amíg otthon ültek unalmukban a Covid járvány alatt), most próbára lettek téve, mivel nagy részük ezekben a percekben valószínüleg nagy mínuszban van. Meggyőződésem, hogy ebben az időszakban nem célszerű spekulálni. Bár jó ötletnek tűnhet, hogy eladjuk a befektetéseinket, majd kicsit később, olcsóbban visszavásároljuk őket, amikor már vége az esésnek. De legyünk óvatosak, mert könnyen lehet, hogy fordítva fog elsülni a tervünk! A kripto-piac volatilis és sokszor kiszámíthatatlan. Aki most beragadt, az maradjon higgadt és kicsit élvezze a nyarat! Már amennyire lehet, ebben a magas inflációs helyzetben. 

Mi Jöhet Még?..... infláció

Ennyire már régen volt aktuális a pénzromlás témája, mint 2022-es évben. Miért meghatározó tényező az infláció és miért fontos megérteni a hatásait és kiváltó okait? A jelenlegi éves infláció 8-10% között mozog a szakemberek szerint, de mi, egyszerű emberek mégis többnek érezzük, az átlag emberek visszajelzéseit elemző felmérés szerint 22%-os infláció tapasztalható, ez pedig nincs jó hatással a befektetési kedvünkre sem.
Az USA-ban 1980 óta nem volt ilyen magas infláció és tudjuk, hogy ezzel egyenesen arányos a pénz vásárlóerejének romlása is. Tehát a megtakarított pénzünk kevesebbet ér majd.  De miért van ez kihatással a kirptopiacra és a befektetésekre?
Általában a magánbefektetők illetve a nagyvállalati szféra akkor tud és szeret befektetni digitális részvényekbe, ha van elegendő mennyiségű megtakarításuk és extra profitjuk. Viszont a jelenlegi gazdasági helyzet és pénzromlás miatt sokaknak hozzá kellett nyúlni a befektetéseikhez, hogy a megélhetésüket tudják finanszírozni. Az már most látszik és tényszerűen kijelenthető, hogy évtizedek óta nem volt ilyen rossz helyzetben a világgazdaság. Sok jel arra mutat, hogy a történelem újra megismétlődhet és a 2008-hoz hasonlóan egy pénzügyi válsághoz vagyunk most nagyon közel, amely annak idején az egész világon éreztette hatását.
Én magam úgy gondolom, hogy a jelenlegi pánikhangulat pár hónapon belül elmúlik, majd a vásárlóerő és tőke újbóli beáramlása ismét visszahúzza az árfolyamokat. Viszont ne legyünk túlzottan optimisták, hogy majd egyből  50.000 dollárra emelkedik a Bitcoin árfolyama, mivel a piac jelenlegi állapota, illetve a trendek elemzése azt mutatja, hogy már erősen egy medvepiac szakaszban vagyunk. 

Ahhoz, hogy újra szárnyaljon a kriptovaluta piac, bizonyos gazdaságot hátráltató tényezők nagy részének meg kell szűnnie. A gazdasági recesszió, a jelenlegi háborús helyzet és a szankciók negatív hatásai, kamatemelés, áruhiány, poszt-Covid, túlzott pénznyomtatás, magas ingatlanárak és persze a tőzsdei pánikhangulat. A 2022-es évben ezek a dolgok határozzák meg a mindennapjainkat és ezek a dolgok határozzák meg a befektetési kedvünket is. Amint a világban az enyhülés jelei mutatkoznak, az értéktőzsdékre, kriptopiacokra és úgy általában véve a befektetések világába is vissza fog térni az élet.

Ui: A Péntek 13-i világpiaci erősödés ennek jó jele lehet, ha folytatódik a következő héten is.

További hírek

polygon id mukodes

A Polygon ID Azonosítási Megoldás

A Polygon ID Azonosítási Megoldás Június 22-én, szerdán a decentralizált Ethereum skálázóplatform, a Polygon bejelentette, hogy „elindítja a Polygon ID -t – egy privát és önszuverén identitásmegoldást, amely nulla tudásalapú (ZK) titkosítással

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

Tanulj Velünk

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!