Spatial internet vagy metaverzum?

Most már lassan 2 éve, hogy írtam a metaverzumokról, ami egy a játékokhoz hasonló közösségi teret vázolt fel, ahol nem csak játszani, hanem akár dolgozni és értékesíteni is lehet. A Kryptoda Tanoda ezt leginkább a blokklánc és a Web 3.0 oldaláról közelítette meg, és próbált valódi felhasználási területeket bemutatni az ott zajló belső fizetési rendszerekre, amit a kriptovaluták segítségével valósítottak meg.  Nézzünk meg most egy hasonló koncepciót…..

Sokak számára a 2018-ban bemutatott ‘Ready Player One’ filmből ismerős lehetett a metaverzum kifejezés. Legyünk őszinték a film kiváló lett, de nem szívesen élnénk egy olyan világban, ahol a fizikai valóság teljesen hanyatlik, és csak mint egy drog menekülünk a metaverzumokba.  A film 2045-ben játszódik ami nagyon utópisztikus és hatásvesztett, viszont nem igazán magyarázza el a technológiai részleteket. A filmben az emberiség fele éhezik, nincsenek megfelelő lakhatási körülmények, a környezeti katasztrófák mindennaposak. És ebben a világban a nehezen megtermelt energia nem arra fordítódik, hogy ezen változtassanak, hanem arra, hogy egy a nyolcvanas évek popkultúráját szimuláló mátrixot fenntartsanak és versengjenek benne. Biztos vagyok benne, hogy ez a film inkább negatív reklám volt a virtuális alapú megoldásoknak, mint hogy valaki ezt magának kívánja. Akár milyen nagy játékos vagy, nem szeretnél ilyen világban élni. 

A metaverzum még várat magára.

Aki egy kicsit is ért a technológiához vagy már rendelkezik VR szemüveggel, az tudja, hogy a metaverzum nagyon megfoghatatlan koncepció, drága és még elég intuitív. Itt arra gondolok, hogy jelenleg talán az YZ generáció rendelkezik olyan informatikai háttérrel, hogy képes legyen használni egy VR szemüveget, de az idősebbeknek erre nem sok esélyük. Mielőtt belemennék a részletekbe, itt a PC VR-re gondolok. A virtuális valóság jelenleg csak zárt forráskódú 3D tervező programokban (például a Gravity Sketch) vagy centralizált videojátékok formájában létezik, mint például a Half-Life: Alyx. Az biztos, hogy én semmi esetre sem nevezném metaverzumnak őket. Vannak olyan technológiai megnevezések és trendek, amiket az óriási tech cégek felkapnak, majd eldobnak, ha nem jön be nekik a kívánt profit. A Facebook ezért át is nevezte magát META-ra, hogy megpróbálja a metaverzumot népszerűsíteni, mint egy párhuzamos világot a digitális térben. Mint tudjuk, ez nem sikerült, pedig milliárdokat költött rá. Ekkor nagy hype volt a Blokklánc alapú alkalmazások területén a metaverzum kifejezés is, amit természetesen a kriptós közösségek emeltek egy utópisztikus magasságba, majd magára hagyták azt. 

Már megint itt tartunk. Sok időt töltöttünk azzal, hogy megvitassuk, mi is az a metaverzum, és a lényeg helyett a definíciókról vitatkoztunk. De, mint tudjuk, ahogy a technológia változik, úgy értelmezzük újra a definíciókat is. Egyesek a blokklánc-alapú és a decentralizált jövőkép felé hajlanak, míg mások a térbeli (spatial) internetet tartják szem előtt, ahol a VR és AR együtt kap szerepet, hogy a távmunka produktivabb legyen . Ez a vita ismét fellángolt, amikor az Apple bemutatta az Apple Vision Pro-t, ami 3500 dollárba kerül, míg a versenytársak hasonló eszközöket 350 dollárért kínálnak. (megjegyzés: Ha így folytatjuk, akkor kizárólag a milliomosok játszadozhatnak majd a metaverzumban.) A vállalat inkább a térbeli számítástechnikára helyezte a hangsúlyt – és az egész bemutató során egyszer sem használta a metaverzum szót, nehogy valaki párhuzamot vonjon a Facebook metaverzumos kudarca után. Ne legyen félreértés: a Meta tulajdonában lévő Quest 2. a legsikeresebben értékesített VR szemüveg, ami a piac felét dominálja akik leginkább a játékosok.  Az én szememben a metaverzum egy ingyenes ,decentralizált, saját blokklánc alapú tokennel rendelkező, munkára és szabadidőre egyaránt használható globális virtuális tér, ami minden VR headsettel kompatibilis és egységesen fejleszthető, függetlenül a platformtól. Ha van ilyen, szóljatok :)”

De akkor miért bukott el a metaverzum mint koncepció?

Azért mert az emberek jelenleg nem közösségi interakcióra használják a VR technológiát, hanem játékra, és /vagy mérnöki tervezésre esetleg művészeti alkotásokra. A technológia egy esetleges alternatívát mutathat a fizikai (valós térben) jelenleg jól működő megoldásokra, de teljesen nem fogja leváltani azt.

 

Jajj! egy újabb fogalom a térbeli internet!

 

Amíg a metaverzum várat magára, itt van már sokak által használt térbeli internet, amit a digitális tervezők és tech cégek napi szinten használnak. A térbeli internet nagyon különböző megközelítést képvisel. Gondoljunk rá úgy, mintha bármilyen felületet életre keltenénk és információkat tudnánk kiolvasni belőle. Nem szükséges leülnünk a számítógépünk monitorja elé, hanem akár egy mobiltelefon segítségével bárhol és bármikor virtuális térbe léphetünk. A térbeli internet angolul “spatial internet”, leginkább a meglévő internet képességeinek a fizikai világra való kiterjesztéséről szól, helyalapú technológiák és kiterjesztett valóság segítségével. A fizikai világgal való interakciónk fokozására összpontosít azáltal, hogy digitális információkat helyezünk a valós térre. Ebben kap szerepet a AR(kiterjesztett valóság), ahol nem vagyunk elszigetelve a valóságtól, hanem éppen a valóság elemeket használjuk fel, hogy információs felületeket vetítsünk rá a mobilunk vagy okosszemüvegek segítségével.

Ezzel szemben a metaverzumot mint koncepciót gyakran úgy képzelik el, mint egy kollektív virtuális teret, amely teljesen el van zárva a valóságtól. A metaverzum a leginkább közösségi találkozókra jött létre, ahol a felhasználók kölcsönhatásba léphetnek egymással, digitális tárgyakkal és környezetekkel, mint a játékokban már megtapasztalhattuk. Csak éppen ezt egy VR szemüvegen keresztül tapasztalhatjuk meg, ahol akár haptikus 3D térérzetet is élhetünk át.

Mire lehet jó a térbeli internet?

A térbeli számítástechnika egy teljesen új fogalom, amelyhez több technológiai áttörésnek kellett bekövetkeznie. Ez a koncepció a fizikai terek 3D digitális reprezentációinak létrehozását jelenti, amelyekkel különböző módon lehet interakcióba lépni. Az olyan vállalatok, mint az Apple vagy a META, az elsők között mutattak érdeklődést a térbeli számítástechnika iránt. A jelek arra mutatnak, hogy a térbeli számítástechnika egy szélesebb koncepció része. A valódi térbeli internet korszaka még nem jött el. Ehhez legalább 5 év szükséges lesz, hogy a virtuális valóság szemüvegek legalább olyan népszerűek legyenek, mint most az okostelefonok. Térbeli adatok megjelenítésére rengeteg példát hozhatunk. Képzeljük el, hogy a valós idejű közlekedési adatokat a vezetők számára egy virtuális térképen látják. 3D domborzati térképeket, időjárási információkat, orvosi adatokat a testükre vetítve egy okosszemüvegen keresztül könnyebben értelmezhetjük. A jövőben az online vásárlási szokásaink is megváltoznak a 3D internet elterjedésével. A térbeli adatokat, modelleket a kezünk mozgatásával tudjuk majd prezentálni. Végtelen lehetőségeket adhat, ha a blokklánc technológiát és a mesterséges intelligenciát már a térbeli internetre fejlesztjük. A térbeliséghez természetesen szükségesek lesznek a már fent említett VR vagy AR szemüvegek. A Metaverzum és a hozzá kapcsolódó közösségi terek csak egy részét fogják képezni a valódi térbeli internetnek. A technológiai innovációk további bonyolultsági szinteket hozhatnak létre, amelyek új lehetőségeket nyújthatnak az üzleti, szórakoztató és társadalmi területeken egyaránt. A térbeli internet segítségével a képernyő előtt lévő dolgokat valódi térben láthatod és érezheted bárhol is vagy éppen. 

Mi az a Spatial.io?

A könnyebb megértés érdekében bemutatom nektek a Spatial nevű platformot, ahol betekintést nyerhettek a térbeli internet korai szakaszába. Igaz, hogy a META jelenleg leállt a metaverzumos projektekkel, és most a mesterséges intelligenciára fókuszál, de vannak, akik továbbra is hisznek a virtuális terekben és azok közösségépítő erejében. Az eredeti metaverzum koncepciót követve próbálják összehozni az embereket egy virtuális térben, ahol különböző tevékenységekre adnak lehetőséget. Képzeljük el, hogy van egy platform, ami mindenre jó. Egyesíti a Zoomot, a YouTube-ot, a játékplatformokat, a művészeti kiállítótereket, a koncert- vagy otthoni filmnézést. Saját kriptovaluta fizetési rendszerrel akár NFT kiállítást is indíthatunk. Ha rendelkezünk egy Meta Quest 2 VR szemüveggel, a metaverzumos élmény biztosan nem marad el. Nézzük meg, milyen lehetőségek érhetőek el jelenleg a Spatial.io webes platformján:

 • Játszhatunk 3D-ben másokkal közvetlenül a webböngészőnkből.
 • Indíthatunk videó közvetítéseket a követőink számára, hasonlóan a YouTube-hoz.
 • Céges videó meetingeket is szervezhetünk, mint a Zoomban, de ezt 3D térben prezentálva.
 • A 3D térérzet kiválóan alkalmas művészeti kiállítások vagy múzeumok digitális kiállításainak megtekintésére.
  Virtuális divatbemutatók és egyben webáruházak futtatására is alkalmas.
  Használhatjuk ismerkedésre , ahol 3D avatárok mellett akár saját arcunkat is elkészíthetjük.

A Spatial jelenleg a Meta Quest 2-t támogatja, amivel megtapasztalhatjuk, milyen egy korai metaverzum, bár ne várjunk “Ready Player One” grafikát. Bár első pillantásra úgy tűnhet, hogy a Spatial.io csak egy játékplatform, ha jobban megvizsgáljuk, inkább egy közösségi tér, amely globálisan összekapcsolja az embereket a weben, a PC képernyőjén és mobiltelefonon vagy VR-on keresztül. Célja, hogy forradalmasítsa az emberek közötti interakciót, a művészetet, a kultúrát és a kreativitást, így a modern hálózatépítés előterébe helyezze.

Metaverzum NFT kiállítás

Magyar művészekkel a digitális térben!

Most ti is kipróbálhatjátok, milyen egy Metaverzum alapú közösségi eseményen részt venni, ami a 3D térben zajlik. Szeptember 30-án megrendezésre kerül a második online NFT kiállítás, amit Ölyüs Viktória szervez magyar NFT művészek számára. Az esemény ingyenes lesz, így mindenki számára elérhető, hogy megismerje a magyar művészek alkotásait. Ha neked is vannak képeid, amiket szívesen kiállítanál NFT-ként, akkor jelentkezz Vikinél. Ahogyan tavaly, az élmény most is a valós NFT műtárgyakra épül, melyek elérhetőek a kereskedelmi platformokon. 

 

Ismét lehetőséged nyílik betekintést nyerni a magyar NFT alkotók legújabb munkáiba, stílusába és alkotásainak hangulatába. A kiállítás egy virtuális kiállítótérben, a Spatial.io platformon kerül megrendezésre. Három lehetséges módon lehet részt venni: 

 • Facebook Live-on keresztül, 
 • Youtube csatornán keresztül, 
 • vagy virtuális sétán keresztül a Spatial.io oldalán. 

 

A tavalyi év sikerén felbuzdulva arra törekszünk, hogy még többen részesüljenek az NFT művészetek varázslatában. Ahogyan azt láthattátok, a technológiai óriások is egyre inkább felismerik ezen iparág potenciálját. Itt egy kis kedvcsináló az eseményhez.

Tanulj Velünk

További hírek

polygon id mukodes

A Polygon ID Azonosítási Megoldás

A Polygon ID Azonosítási Megoldás Június 22-én, szerdán a decentralizált Ethereum skálázóplatform, a Polygon bejelentette, hogy „elindítja a Polygon ID -t – egy privát és önszuverén identitásmegoldást, amely nulla tudásalapú (ZK) titkosítással

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!