A Kripto történelmet írt 2021-ben: Öt eset amikor a kormányok felkarolták a digitális eszközöket

Míg 2021-ben bizonyosan előfordult néhány szabályozási kudarc, egyes kormányok előremutató példát mutattak a kripto szabályozási gyakorlatról.
Mivel a digitális eszközök ára 2021-ben új történelmi csúcsokat ért el, sok joghatóság egyre inkább alkalmazza a kriptovalutákat, például a Bitcoint (BTC) és más kriptoalapú eszközöket.
Amellett, hogy a Bitcoin a kezdetek óta először lépte át a 68 000 dollárt, a 2021-es év a Bitcoin történelmi jelentőségű fizetőeszközként való elfogadásáról lesz emlékezetes El Salvadorban. 2021-ben felavatták a világ első bitcoin tőzsdén kereskedett alapját (ETF), több pozitív szabályozási fejleménnyel együtt szerte a világon.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

1. El Salvador: törvényes fizetés Bitcoinnal

Az első ország a világon, amely törvényes fizetőeszközként fogadta el a Bitcoint.
Az El Salvadori Köztársaság, Közép-Amerika legkisebb nemzete 2021. szeptember 7-én hivatalosan is törvényes fizetőeszközzé tette a Bitcoint, így a világ első kriptos országa lett. A Bitcoin 47 000 dollár körüli áron forgott a Bitcoin hivatalos bevezetésének napján.
El Salvador merész bitcoin-lépésének megvalósulása több hónapig tartott, mivel Nayib Bukele elnök először vezette be a „Bitcoin-törvényt”, amely 2021 júniusában megalapozta a BTC hivatalos fizetési eszközként való használatát az Egyesült Államok dollárja mellett. A salvadori törvényhozó gyűlés ezt követően elfogadta a törvényt, amely 84 szavazatból 62-vel szupertöbbséget szerzett.
A „vulkánok földjeként” ismert El Salvador legújabb célként a vulkáni tevékenység Bitcoin bányászatra való  használatát tűzte ki. Szeptemberben Bukele elnök bemutatott egy 100%-ban vulkáni geotermikus energiával hajtott bitcoin bányászati üzemet, ami a BTC széndioxid lábnyomának csökkentését jelentette. Nem sokkal ezután Bukele még tovább növelte a tétet, amikor bejelentette, hogy egy egész Bitcoin várost alapít, amelyet BTC kötvények finanszíroznak.

Míg a kripto kommunikáció ünnepelte Salvador a Bitcoin bevezetését, a globális pénzügyi hatóságok, például a Nemzetközi Valutaalap szkepticizmusát fejezték ki a kormány kriptográfiai átállásával kapcsolatban.
Néhány ember Salvadorban szintén elégedetlen volt a Bitcoin-törvénnyel, néhányan pedig tiltakoztak a Bitcoin bevezetése ellen a bizonytalan ára miatti aggodalmak miatt. A tiltakozások egy része még Bitcoin ATM-ek megsemmisüléséhez is vezetett.

2. Egyesült Arab Emírségek: CZ új hazája

Az Egyesült Arab Emírségek 2021-ben az egyik leginkább kriptobarát országgá vált, mivel fővárosa, Dubai hatóságai fokozták erőfeszítéseiket a kriptoipar fejlődésének lehetővé tétele érdekében.
Januárban a Dubai Financial Services Authority (DFSA) bejelentette, hogy a 2021-es üzleti terv részeként átfogó kritpo szabályozási keretet kíván létrehozni. A DFSA ezt követően több hatósági engedélyt adott ki, köztük egyet egy nagy kanadai befektetési termékre, a Bitcoin Fundra, októberben. A DFSA emellett olyan befektetési eszközökre vonatkozó szabályozáson is dolgozik, mint a biztonsági és származékos tokenek.
Az Egyesült Arab Emírségek szabályozó hatóságai emellett többféle megállapodást is kidolgoztak, hogy hivatalosan is engedélyezzék és támogassák a kritpo kereskedést Dubai számos szabadgazdasági övezetében. Az ország a nem helyettesíthető tokenek (NFT) elterjedése terén is lépéseket tett, mivel postai szolgáltatója novemberben NFT-ket bocsátott ki a szövetség 50. nemzeti ünnepe alkalmából.
2021 végén a Dubai World Trade Center Authority bejelentette, hogy a kriptovaluták, termékek, szolgáltatók és tőzsdék átfogó övezetévé és szabályozójává válik.

CZ Tweet 🙂

Az Egyesült Arab Emírségek vonzó célponttá vált a világ néhány legnagyobb kriptovaluta társasága és iparági szereplője számára. A hírek szerint októberben a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao megvásárolta első otthonát a „nagyon kritpot támogató” Dubaiban. A kínai-kanadai cégvezető korábban azt állította, hogy 2021 áprilisában még nem volt ingatlan tulajdonosa.

3. Kanada: A globális Bitcoin ETF-verseny leverése

Kanada abban a pillanatban szerzett helyet 2021 legkriptobarátabb országainak listáján, amikor fő értékpapír-szabályozó hatósága az év elején engedélyezte a világ első fizikailag elszámolt Bitcoin ETF-jének indulását.
A Purpose Investments kanadai befektetési cég által február közepén elindított Purpose Bitcoin ETF robbanásszerűen debütált 564 millió dolláros kezelt vagyonnal mindössze öt nappal a kereskedés megkezdése után.
Kanada továbbra is vezette a globális Bitcoin ETF-versenyt, amikor a Fidelity Canada elindította Fidelity Advantage Bitcoin ETF-jét és a névadó Bitcoin ETF alapot decemberben.
A kanadai Bitcoin ETF-ek nemcsak lakossági befektetők számára érhetők el, hanem jelentős előnyökkel járnak azok számára is, akik államilag bejegyzett befektetési számlákat nyitnak, például adómentes megtakarítási számlát.

A kripto ETF dominanciája mellett Kanada az elmúlt években azon dolgozott, hogy egyértelműbbé tegye kripto szabályozását, és 2020-ban hivatalosan is elismerte a kriptográfiai cégeket pénzszolgáltató üzletágként. 2021 végén a kanadai pénzügyi tranzakciók és jelentések elemzési központja regisztrálta a Binance helyi leányvállalatát, a Binance Canada Capital Market-et.
A cambridge-i Bitcoin villamosenergia-fogyasztási index adatai szerint Kanada a negyedik legnagyobb ország a Bitcoin bányászati teljesítményét tekintve, és a teljes globális hash arány 9,6%-át teszi ki.

4. Szingapúr, szerint a kripto: „beruházás egy leendő jövőbe”

Szingapúr 2021-ben is a kriptovaluta-tőzsdék és a blokklánc-vállalkozások egyik legnagyobb központja volt a világon, mivel az ország szabályozói sokat tettek az iparág támogatásáért.
Novemberben Szingapúr két új intézményi besorolású Bitcoin-alapot fogadott el, amelyet a Fintonia Group indított és a Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) által szabályozott. Korábban a MAS hivatalosan engedélyezte olyan cégeknek, mint az ausztrál Independent Reserve kriptotőzsde és a DBS Bank bróker ága, a DBS Vickers, hogy digitális fizetési token szolgáltatásokat nyújtsanak az országban.
A DBS Bank, Szingapúr legnagyobb lakossági és kereskedelmi bankja, az egyik legnagyobb helyi vállalat, amely az elmúlt évben belépett a kriptoiparba. A cég tízszeres kripto forgalom növekedést ért el 2021 első negyedévében, miután 2020 végén elindította kriptokereskedési platformját, a DBS Digital Exchange-t.
A szingapúri kormánnyal szoros kapcsolatban álló egyes vállalatok állítólag nagy rajongói az olyan kriptovalutáknak, mint a Bitcoin. Robert Gutmann, a New York Digital Investment Group vezérigazgatója márciusban azt állította, hogy a szingapúri kormány által támogatott Temasek holding jelentős Bitcoin-befektető.
Szingapúr a kiskereskedelmi kritpo átvétel tekintetében is a világ vezető országai közé tartozik
, mivel egy felmérés szerint a szingapúriak 43%-a rendelkezik kriptoval.
Annak ellenére, hogy a helyi hatóságok üdvözölték a kripto ipar fejlesztését, a kritpo vállalkozások nagy része láthatóan nem kapott engedélyt a 2021-es szingapúri működéshez.

5. Gibraltár: Új célpont a Huobi-váltó számára a kínai fellépés után

Gibraltár, a brit tengerentúli terület és a világ egyik legkisebb országa 2021-ben a kripto vonzó helyszínévé vált.
Novemberben Gibraltár üdvözölte a Bullish nevű új kriptovaluta tőzsdét, amelyet az EOS.IO protokollfejlesztő, a Block.one indított el. A cég helyi fiókja korábban elosztott főkönyvi technológiai licencet kapott a Gibraltar Financial Services Commission-tól (GFSC).
Szeptemberben a GFSC jóváhagyta a Zubr Exchange Limited működését is, amely egy új helyi kripto váltó és amit Sam Bankman-Fried FTX kripto óriása indított el.
Gibraltár kormánya erősíti kapcsolatait a globális blokklánc- és kriptoipar szereplőivel. Márciusban Gibraltár digitális és pénzügyi szolgáltatásokért felelős minisztere, Albert Isola a Global Blockchain Business Council, egy jelentős iparági szövetség nagykövete lett.

A világ legnagyobb kripto tőzsdéi közül néhány 2021-ben belépett Gibraltárra, a szabályozók növekvő támogatása közepette.

A GFSC jóváhagyását követően a Huobi kripto tőzsde kereskedési tevékenységét a gibraltári leányvállalatához helyezi át a kínai kripto valuta elleni fellépést követően. A cég szerint a kínai műveletek a tilalom előtti teljes kereskedelmi forgalmának és bevételének legalább 30%-át tették ki.

Kriptobarát joghatóságok 2021-ben: tiszteletbeli elismerések

El Salvador, az Egyesült Arab Emírségek, Kanada, Szingapúr és Gibraltár természetesen nem az egyetlen olyan ország, amely 2021-ben a jóindulatú kriptoszabályozás példáját szolgálta.
Az egyre inkább kripto-barát joghatóságok közé tartozik Ausztrália, amely aktívan igyekszik új kripto szabályozást elfogadni, és ebben az évben a kripto ETF-listák egyik fő helyszínévé vált.
A PwC jelentése szerint a világ egy főre jutó leggazdagabb országa, Liechtenstein volt a legátfogóbb kriptovaluta-adópolitikával rendelkező ország 2021-ben. A második helyen Ausztrália és Málta végzett, majd Németország következik.

Támogass minket az ajánló linkek használatával!

 
 
Ajánlói Linkek: https://linktr.ee/kryptoda
 
 
Ajánlott kriptó váltók:

Binance: https://www.binance.com/en/register?ref=L6H5S0LJ
10% örök kedvezmény a díjjakból.

Coinbase: https://www.coinbase.com/join/kardos_qb
$100 érték történő vásárlás esetén 10%-ot BTC ben kapsz vissza.

Crypto.COM: 10USD Cro-ban regisztrálásért referál kód: ukj4nu9ch9
https://crypto.com/exch/ukj4nu9ch9

Celsius: $30 BTC-ben, ha $200 értékben vásárolsz kriptot és 60 napig nem veszed ki
https://celsiusnetwork.app.link/1116260f35

MXC váltó: https://www.mxc.ai/auth/signup?inviteCode=15w1k

Maiar Tárca: https://get.maiar.com/referral/bqx6i53op9

 

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!