A TechEx beszámoló és 2024-es trendek.

A Kryptoda Tanoda idén is részt vett a két napos londoni TechEx Tech expon és konferencián . Ahol a blokklánc technológia mellett a kiberbiztonság, az IoT és a mesterséges intelligencia képviselői is jelen voltak. Az első tapasztalat az volt, hogy míg tavaly a Metaverse nagy marketing buzzword volt, idén egyértelműen az MI, vagyis a Mesterséges Intelligencia került a panelbeszélgetések középpontjába és a marketing poszterekre, függetlenül attól, hogy a web 2.0 vagy a web 3.0 témáiról volt szó.

A Metaverzumok után az MI dominál az Expokon.

A TechEx-en a panelbeszélgetésekből kiderült, hogy az iparági szakértők felismerték, hogy a közös szabványok kialakítása az első, és emellett a jogi alapokat is biztosítani kell, hogy a vállalkozások a blokklánc technológiát sikeresen integrálják. Nem lehet ennyi blokklánc-megoldást teljesen átjárhatóvá tenni úgy, hogy biztonsági rések ne legyenek a hálózaton. Ha sikerült az elmúlt évtizedekben az internetet és vezeték nélküli kommunikációt, mint például a LoRaWan vagy a Wifi-t szabványosítani, akkor a blokklánc technológiákkal is sikerülni fog.

A Blokklánc és MI kapcsolata

Az tény, hogy a mesterséges intelligencia és a blokklánc technológia az elmúlt évtized két legnagyobb innovációjaként tekinthető, amelyek teljesen felforgatták a pénzügyi szektort. Ezért ésszerű feltételezni, hogy a két technológia kombinálása még további lehetőségeket nyithat meg a cégek és magánemberek számára. Az egyik terület, ahol az MI alkalmazása hasznos lehet, egyértelműen a blokklánc tranzakciók biztonsága. Az MI algoritmusokat használhatjuk tranzakciós mintázatok és adatok elemzésére, lehetővé téve a csalások észlelését és megelőzését, mielőtt azok bekövetkeznének. Az MI alkalmazása a kriptóiparban még csak az első lépéseket teszi meg és sajnos sok a scam projekt akik megakarják lovagolni ezt a trendet is. Ettől eltekintve láthatjuk, hogy ígéretes módon valósulhat meg a technológiák együttes használata a jövőben. Egyik konkrét példa a decentralizált pénzügyekben lesz, mivel a mesterséges intelligencia hatalmas fejlődést mutatott idén. Nézzünk néhány példát, amit kiemelhetünk mint felhasználási megoldás:

🟢 Kockázatkezelés és Csalásfelismerés: Az MI algoritmusok képesek elemezni hatalmas adatmennyiséget és azonosítani a mintákat a gyanús pénzügyi tranzakciókban. Ez elengedhetetlen a csalások felismeréséhez a DeFi protokollokban, növelve a biztonságot és minimalizálva a pénzügyi veszteségek kockázatát.

🟢 Hitelminősítés: Az MI által vezérelt hitelminősítési modellek pontosabban képesek értékelni a kölcsönfelvevők hitelképességét, szélesebb körű adatpontok figyelembevételével. Ez javíthatja a hitelbírálati döntéseket a DeFi platformokon.

🟢 Piaci trendek előrejelzése: Az MI elemzi a múltbeli piaci adatokat és egyéb releváns piaci tényezőket, hogy előrejelzéseket készítsen a jövőbeni trendekről. A DeFi résztvevői kihasználhatják ezt az információt az informált befektetési döntéseket hozhatnak a kockázatok minimalizálása mellett.

🟢 Személyre Szabott Pénzügyi Szolgáltatások: Az MI elemzi a felhasználói viselkedést, preferenciákat és tranzakciós történetet, hogy személyre szabott pénzügyi szolgáltatásokat kínáljon. A DeFi területén ez magába foglalhatja az egyedi befektetési stratégiákat, a kockázatkezelési tanácsokat és a személyre szabott pénzügyi termékeket, javítva ezzel a felhasználói élményt és elkötelezettséget.


A kriptovalutákon túlmenően az MI és a blokklánc együttes használata jelentős mértékben fokozhatja az adatbiztonságot és a felhasználói élményt az ellátási láncok, egészségügy, oktatás, vagy akár az energia szektorban is. Mint láthatjuk, a technológiák együttes használata lesz a megoldás, hogy a digitalizáció egy következő szintre lépjen. Személyes véleményem, hogy az IoT és a Spatial Web is hamarosan egybefonódik a blokklánc és az MI technológiákkal. Ha ez megtörténik, akkor mondhatjuk majd, hogy elértük a szemantikus internetet, vagyis a Web 3.0 új korszakát.

A Web3-as decentralizált autonóm szervezetek vagyis a jövő cégirányítási formája:

Érdekes volt látni a TechExen egy olyan prezentációt, amely bemutatta a blokkláncon alapuló vállalati irányítási lehetőségeket a blokkláncon. Jelenleg kevesen ismerik és még kevesebben használják valódi vállalati döntéshozatalokhoz a DAO-kat. A Web3Budapest csapatával tervezzük, hogy 2024-ben próbaüzembe állítunk egy jól működő DAO-t a jelenlegi hazai jogi szabályozások mellett.

De mi ez a DAO pontosan?

A blokklánc technológia teljesen új típusú szervezeti struktúrákat hozott létre, amelyek autonóm módon, központi koordináció nélkül működhetnek. A decentralizált autonóm szervezetek (DAO-k) olyan elosztott entitások, ahol a közösség tagjai részt vehetnek a szervezet irányításában és a döntéshozatalban. A DAO-ban nincs központi hatóság. A hatalom a tokentulajdonosok között oszlik meg, akik szavazás útján közösen határozzák meg a legjobb eljárást. Egy DAO-ban minden tevékenység és szavazat látható a blokkláncban, így minden tranzakció publikus. A DAO-k számos célt szolgálhatnak, a tagok pénzeszközeinek kockázati befektetésekhez való összegyűjtésétől kezdve a láncon kívüli adatok valódiságának ellenőrzéséig. A bitcoint sokan az eredeti decentralizált autonóm szervezetnek tekintik. A kriptorajongók által népszerűsített DAO-k decentralizált irányítási folyamat révén demokratizálják a szervezeti döntéshozatalt. Azáltal, hogy minden tagnak beleszólása van a szervezet irányításába, a DAO felhatalmazhatja tagjait arra, hogy közösen határozzák meg a szervezet jövőjét. Ez a megközelítés nagyban különbözik a hagyományos vállalati szervezetektől, ahol a vezetők és a jelentős részesedéssel rendelkező befektetők gyakorolják a többségi ellenőrzést.

Az ERC-4337-es szabvány, vagyis a felhasználói élmény javítása az EvM blokkláncokon.

A TechExen több Web 3.0 startup reklámozta úgy magát, hogy már rendelkeznek az új ERC-4337 -es szabvánnyal. De mit jelent ez pontosan?

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az új felhasználók számára ijesztő lehet az olyan új kifejezésekkel való találkozás, mint a privát kulcs, nyilvános kulcs vagy a seed phrase. Egy másik aggasztó tényező lehet, ha valaki felelőtlenül kezeli ezeket, akár az egész kriptobefektetés elvesztését is eredményezheti. A trend azt mutatja, hogy a hétköznapi kriptobefektetők ezért inkább egy centralizált kriptotőzsdére bízzák befektetésüket, mivel nem merik vállalni a teljes  felelősséget.

Egyetértés van abban, hogy a bejelentkezési felületnek egyszerűbbnek kell lennie a szélesebb elfogadás érdekében. A cél nem kevesebb, mint hogy egységesebbé, de emellett biztonságosabbá tegyék a web 3.0-as pénztárcák integrációját a jelenlegi webes alkalmazásokkal. A felhasználók szívesen használnának egy decentralizált alkalmazást, ha annak használata könnyebb lenne, ezért fontosak a fejlesztések ebbe az irányba.

A fejlesztők szerint szükség volt egy olyan megoldásra, ami felhasználóbarátabbá teszi a kriptovalutákkal való interakciót. Állításuk szerint a mai világban olyan nagy a zaj, hogy a felhasználóktól már nem lehet elvárni még azt a minimumot sem, hogy a 12-24 visszaállító kulcsot feljegyezzék. Az sem volt elég, hogy mindenhol felhívtuk a felhasználók figyelmét, hogy a MetaMask kriptotárcájában használhatják a 12 szavas kulcsot (seed phrase), hogy visszaállítsák a tárcát, ha elveszítik a jelszavukat, vagy biztonsági okokból meg akarják újítani azt. A (hard-core) kriptosoknak ez eddig sem jelentett problémát, de közülük is volt, aki szívesebben jelentkezett volna be egy egyszerű email címmel, mint ahogyan azt már megszokták a Web 2.0-as alkalmazások esetén.

 

A másik tény,  hogy napjainkban több a Web2.0 fejlesztő, mint a Web 3.0-as, akik igazán értik a blokkláncot és azon belül az EMV alapú tranzakciók teljes működését. Ezért is volt szükség egy  a webfejlesztőknek is egyszerűbben integrálható okosfiók megalkotására, amik okosszerződéseken keresztül végzik el a tranzakciókat. A hosszabb távú cél az, hogy az Ethereumon alapuló alkalmazások gyakorlatilag ugyanúgy működjenek, mint mondjuk a Revolut vagy a Wise – beleértve ebbe a biometrikus azonosítást, a tranzakciós díjak eltörlését, az összegtől is függően változó hitelesítést és a rugalmasabb munkameneteket is. A felhasználói élmény hiánya jelenleg az kriptós platformok legnagyobb problémája, és ez a legnagyobb gátja annak, hogy az internet átálljon a blokkláncalapú infrastruktúrára. A hétköznapi felhasználókat nem érdekli a blokklánc mint háttér technológia kizárólag a gyors és biztonságos tranzakciókat akarnak végezni banki rendszerek nélkül. Ha ez sikerül, jöhet a Web 3.0 -as pénzügyi tranzakciók valódi elterjedése.

 

A Számlaabsztrakció (röviden: AA) lényegében egy azonosítási módszer, amely megszünteti a privát és publikus kulcsok szükségességét az Ethereum alapú felhasználói fiókok (pénztárcák) hozzáférésekor. Ehelyett az új ERC-4337 szabványos okosszerződésekre támaszkodik egy fiók tulajdonjogi ellenőrzéséhez. Az adat absztrakció elrejti a technikai komplexitást, hasonlóan a Web2 webhelyekhez és alkalmazásokhoz, így mindent zökkenőmentesebbé tesz a felhasználók számára. Az “absztrakció” szó lehet idegen sokak számára, de csupán annyit jelent, hogy a felhasználókról leválasztjuk a technológiai komplexitást, és kizárólag azt jelenítjük meg nekik a kijelzőn, amire szükségük van. Kevesebb kattintással, akár egy email címmel vagy Facebook fiókkal is készíthetnek kriptovaluta pénztárcát az új felhasználók. Úgy gondolom, aki ezt a dokumentációt olvassa, valószínűleg már tapasztalt blokklánc felhasználó, vagy legalábbis rendelkezik egy MetaMask pénztárcával. Ne feledjük egy átlagos kriptós felhasználó, aki heti szinten DeFi alkalmazásokkal lép interakcióba vagy NFT-ket mintel, nem érti, miért nem jó a jelenlegi rendszer, mert számára ez természetesé vált. Azonban, amikor másokkal megpróbáljuk megismertetni a kriptó világot, könnyen előfordulhat, hogy elvesztik a fonalat, vagy egyszerűen megterhelőnek találják az első lépéseket. Az ilyen fogalmak, mint a seed phrase, privát kulcsok, gáz díjak, meleg és hideg tárcák, új accountok vagy blokkláncok hozzáadása egy MetaMask tárcához. Ezek a technikai részletek zavarba ejthetik azokat, akik még nem ismerik ezeket web 3.0 világát. Nem meglepő, hogy a Föld lakosságának többsége még csak meg sem próbált belépni a kriptó világába. 

_________

Az teljes ERC 4337 szabvány működési bemutatása hamarosan elérhető lesz letölthető PDF formátumban.

Összegzés

Mint minden új technológiai fejlesztés és innováció, ismeretlen veszélyekkel járhat a felhasználók számára. Ezért a Kryptoda Tanoda és a Web3Budapest csapata első és legfontosabb célja a technológia bemutatása és annak biztonságos mindennapi használatnak oktatása. Mint szakértő és Web3 fejlesztő, nekem külön meggyőződésem, hogy a spekulatív kereskedők sajnos nagyban hátráltatják a technológia elterjedését , és kizárólag rövid távú profitszerzés céljából fektetnek be a kriptós startuppokba. Éppen ezért, amikor kommunikáljuk a blokklánc technológiát, teljesen el kell vonatkoztatni a kriptovalutáktól, és külön entitásként kell gondolnunk a potenciális felhasználási területekre. Sajnálatos módon jelenleg a köztudatban túlnyomórészt negatív vélemények vannak, ha megemlítjük ezt a háttér technológiát. Ezen a jövőben változtatni kell! Az elmúlt két évben a kriptovaluta piacon számos változás történt, legyen szó a Terra-Luna vagy az FTX összeomlásáról, a szigorodó szabályozásokról, az Orosz-Ukrajna konfliktusról vagy az inflációs piaci tényezőről. Legutóbb pedig a legnagyobb centralizált kriptotőzsde a Binance, igazgatója is lemondott az amerikai pénzügyi felügyelet nyomására. A blokklánc vitathatatlanul kiváló megoldás lehet egy demokratizált új internet alapjainak, ahol a digitális tulajdonjog rögzítésére, pénzügyi tranzakciókra, árukövetésre vagy akár cégek DAO alapú irányítására is használhatjuk. Személyes véleményem, hogy a jogalkotóknak nem csak a befektetőket kell védeniük, hanem jobban kell segíteniük a Web 3.0 alkalmazások céges integrációit is a jövőben. Szerintem 2024-ben, a kriptovaluták, NFT-k és metaverzumok mellett a mesterséges intelligencia is fontos szerepet kaphat, de nem csak mint "buzzword", hanem mint kapcsoló technológia, így segítve a web 3.0 hamarosan beköszöntő korszakát.

További hírek

polygon id mukodes

A Polygon ID Azonosítási Megoldás

A Polygon ID Azonosítási Megoldás Június 22-én, szerdán a decentralizált Ethereum skálázóplatform, a Polygon bejelentette, hogy „elindítja a Polygon ID -t – egy privát és önszuverén identitásmegoldást, amely nulla tudásalapú (ZK) titkosítással

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

Tanulj Velünk

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!