Érkezik a Web 3.0! Az internet következő forradalma!

Képzelj el egy új típusú internetet, cenzúra nélkül amely nemcsak pontosan értelmezi, az emberi interakciót , hanem valójában mindent megért, amit közvetít, legyen az szöveg, hang vagy más média tartalom. A jövőben minden decentralizált módon lesz tárolva és a tartalom személyre szabott lesz. A web fejlődésének egy új szakaszának fordulópontjához értünk amit a blokklánc háttér technológia felgyorsított. Ez maga a Web 3.0, egy új korszak kezdete.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Az Internet már életünk része

Napjainkban már mindenhol internetes szolgáltatásokat használunk. Mára a globális internet forgalom meghaladta az egy zettabyte – vagyis az egy billió gigabájt – méretet. A Google-n keresztül minden egyes másodpercben több mint 60 000 keresést végeznek, 2022-re pedig 5 milliárd ember fog Internet-hozzáféréssel rendelkezni. Kétségtelen tehát, hogy az Internet teljesen átformálta mindennapjainkat, így szükségessé vált a web újragondolása. Ahogyan pedig mondani szokták: a változások már a spájzban vannak. Közeledik hozzánk a Web 3.0, amely teljesen meg fogja változtatni az egész internetről alkotott képünket.

Az internetről röviden

A kezdetek:  Web 1.0  (read only)

Hogy könnyebben megérthessük a szemantikus (Web 3.0) jelentőségét és működését, tisztáznunk kell néhány alapot az internetet illetően. A World Wide Web megalkotója Sir Tim Berners-Lee volt, aki 1989-ben készült el a másnéven Web 1.0-ként is emlegetett találmányával. Az eredeti web legfontosabb újítása a hiperhivatkozás volt. A felhasználó csak rákattintott egy ilyen hivatkozásra és rövidesen eljutott ahhoz a dokumentumhoz, amelyre az a hivatkozás mutatott. Ez többek között azért számított hatalmas újdonságnak, mert elkülönítette egymástól a fizikai tárhelyet és az információcserére használt különböző hálózati rétegeket. Ennek hatására a dokumentumok látszólag közvetlen kapcsolatban álltak egymással, hiszen elég volt csak egy kattintás, hogy elérjük azokat – még ha a kattintott hivatkozás egy másik számítógépen tárolt dokumentumra is mutatott egy másik hálózaton, akár egy másik földrészen. A probléma itt az volt, hogy ezek a hivatkozás tartalmak nem tudtak kétirányú kommunikációt folytatni, tehát a tartalom kizárólag statikus lehetőséget adott olvasásra.

 

A következő szint a Web 2.0! (read and write via programs)

A web 2.0 (vagy webkettő) kifejezés olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a kétirányú dinamikus kommunikációra és közösségre épülnek, azaz a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Ellentétben a korábbi szolgáltatásokkal, amelyeknél a tartalmat a szolgáltatást nyújtó fél biztosította (például a portáloknál), webkettes szolgáltatásoknál a szerver gazdája csak a keretrendszert biztosítja, a tartalmat maguk a felhasználók töltik fel, hozzák létre, osztják meg vagy véleményezik. A felhasználók jellemzően kommunikálnak egymással, és kapcsolatokat alakítanak ki egymás között. Az interaktivitás és a fogyasztók egymással folytatott kommunikációja miatt napjainkban alig van olyan oldal, amely köré ne szerveződne valamilyen közösség.

Most jön a Web 3.0 ?

(Read and write directly to users using programs.)

A Web 3.0 egy átláthatóbb és igazságosabb hálózatról szól, ahol mindenki részt vehet anélkül, hogy félne a magánélet és a biztonság elvesztésétől. A Web 2.0 -ról a 3.0 -ra való elmozdulás nyilvánvaló a körülöttünk lévő technológia fejlődésével. Az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a big data és mások, megkönnyítik a személyre szabottabb webes élmény nyújtását, mint valaha. Ezenkívül a webes alkalmazások intuitívabbak lesznek, és hozzáférhetőbbé teszik őket az emberek számára a mindennapi életben. 

A Web 3.0, bár nem teljesen definiált, de képes kihasználni a peer-to-peer (P2P) alapú blokklánc technológiákat, nyílt forráskódú szoftvereket, és a virtuális valóságot is. Jelenleg sok alkalmazás csak egy adott operációs rendszeren fut. A Web 3.0 lehetővé tenné az alkalmazások számára, hogy platform függetlenek legyenek, ami azt jelenti, hogy sokféle hardveren és szoftveren futhatnak további fejlesztési költségek nélkül kihasznalva a web 3.0 előnyeit. A Web 3.0 másik célja az internet nyitottabbá és decentralizáltabbá tétele. A jelenlegi keretrendszerben a felhasználóknak hálózati és mobilszolgáltatókra kell támaszkodniuk, akik felügyelik a hálózatukon áthaladó információkat. Az elosztott főkönyvi technológiák megjelenésével ez hamarosan megváltozhat, és a felhasználók visszavehetik adataik tulajdonjogát.

Az adatok tárolása központi szerverek nélkül

Ez a Interplanetary File System (IPFS) magyarul kicsit viccesen hangzik tükörfordítással (bolygóközi fájlrendszer). A rövid definicioja pedig egy peer-to-peer hypermedia protokoll, amit arra terveztek, hogy gyorsabbá, biztonságosabbá és nyitottabbá tegye az internetet együttműködni a blokklánc technológiával. Ha egy felhasználó valamilyen adatcsomagot szeretne lekérdezni az IPFS-hálózaton, akkor az adat tulajdonosának csomópontja közli az adatokat a kérvényező csomópontjával. Ha másképp akarjuk definiálni akarjuk akkor az IPFS egy peer-to-peer adattárolási rendszer ami minden felhasználó számára lehetővé teszi, hogy helyileg hostolják adataikat. Amikor először feltöltés történik az IPFS-re, akkor igazából csak beállítja a felhasználó a számítógépén az elérési utat, igy elérhetővé teszi az IPFS protokollon való megosztásra.

 

Ha valaki feltölt valamit az például az Ethereum hálózatára, akkor ez a hash a láncon kerül tárolásra, amely az IPFS-en található megváltoztathatatlan adatra mutat. Fontos tudni, hogy a blokklánc még nem képes a nagy adatok kezelésére, de az IPFS megoldást jelenthet erre, így megoldaná a blokklánc egyik legfontosabb problémáját, az adatkezelést. Azonban az IPFS adatai a feltöltő helyi rendszerén kerül tárolásra, majd a protokollon keresztül kerül megosztásra. Az IPFS jobban hasonlít a torrent protokollokra, mint a blokklánc hálózatára. Az IPFS legnagyobb előnye a Bittorrent-protokollal szemben, hogy csomópont-üzemeltetők hálózatából áll, így sokkal hatékonyabb az adatok feldolgozása.

 

Az IPFS segítségével megoldódik az adattárolás kérdése, ugyanis elég csak linkeket ágyazni a blokklánc tranzakciókba. Ez biztosítja és időbélyeggel látja el a tartalmakat, anélkül, hogy az adatok fizikailag a blokkláncra kerülnének.”. Kevesen tudják, de így működnek az Off-chain NFT-k is amiket nem a blokkláncon tárolodnak, hanem valamilyen Web 3 alapú fájl megosztón mint a peldaul a Pinata fájl megosztó szolgáltatása. Hosszú távon a centralizált rendszerekről a decentralizált rendszerekre való átállással az IPFS és a decentralizált rendszerek alternatívákat kínálhatnak a jelenlegi centralizált webes rendszerek helyett. 

 

Egy izgalmas és hosszú út kezdetén vagyunk, ahol a tulajdon és a bizalmat újra értelmezi a decentralizált Web 3.0 rendszere. Az biztos, hogy a blokklánc mellett a Web 3.0 a másik legnagyobb átalakulás a digitális térben.

 

Referencia:

https://www.youtube.com/watch?v=HUVmypx9HGI&t=2392s&ab_channel=stanfordonline

https://www.kriptoworld.hu/az-ethereum-org-felkerult-az-ipfs-re-mi-az-az-ipfs-es-miben-kulonbozik-a-blokklanctol/

https://blog.desdelinux.net/hu/ipfs-sistema-archivos-interplanetarios-tecnologia-p2p-blockchain/

Tanulj Velünk

További hírek

Helium blokklánc leállás

Helium blokklánca sem tökéletes… Igen, a hír sajnos igaz. A Hélium blokklánca sem tökéletes és a tegnapi napon (November 15-én) leállt. Már az elmúlt 2 hétben is tapasztalhatunk kisebb lassulást, mivel az

shiba mosolyog fent bitcoin vízben süllyed lent

A Bitcoin 60 000 alá szakadt a Shiba +20% ment

A Bitcoin 60 000 dollár alá süllyedt: a Shiba Inu (SHIB) napi 20%-os növekedésben A kriptovaluta piaci kapitalizációja közel 200 milliárd dollárral esett egy nap alatt, ahogy a bitcoin 58 000 dollárra

moneygram stellar circle együttműködés

MoneyGram partnerség a Stellar (XML) és Circle-lel

MoneyGram partnerség a Stellar (XML) és Circle között Szerdán (október 6-án) a MoneyGram International, Inc. (NASDAQ: MGI), a világ egyik legnagyobb pénzutalási társasága bejelentette partnerségét a Stellar Development Foundation nevű non-profit szervezettel,

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!