Mi a bikapiac és medvepiac lényege?

Olvasási idő: 4 perc

Bikapiac az, amikor a piaci trend tartósan és / vagy jelentősen a növekedés irányába tér ki.

Medvepiacnak nevezzük a tartós és / vagy a jelentős csökkenést tapasztaló piaci trendet; vagyis amikor az árak és az érdeklődés esik például a kriptovaluták iránt.

Ne feledjük el, hogy mindegyik trendnek megvannak a lehetőségei és buktatói is, ezért óvatosan kereskedjünk mindkét esetben.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

Fontos tudni, hogy ezek a definíciók igazak más piaci szegmensekben is, ezért ha kriptovalutát, részvényeket, ingatlanokat, vagy bármilyen más eszközt vizsgálunk, az általában kétféleképpen írható le a piac: vagy bikapiacként vagy medvepiacként. Leegyszerűsítve: a bikapiac növekvő, míg a medvepiac hanyatló tendenciákat mutat. Mivel a piacok gyakran tapasztalják a napi volatilitást – azaz ármozgások mértékét és gyorsaságát –, akár pillanatról a pillanatra is- Mindkét kifejezést (bikapiac és medvepiac) általában a következőkre tartják fenn:

 

Ø  Hosszabb időtartamú mozgások, amelyek többnyire felfelé vagy lefelé irányulóak

Ø  Jelentős irányváltoztatású mozgások, azaz felfelé vagy lefelé irányuló ingadozás (20% az az érték, ami széles körben elfogadott.)

A volatilitás rendszeres megfigyelésével lehetőség van a kockázatbecslésére.

 

Mi tehát a bikapiac?

 

 

Azt az olyan időszaknak nevezzük bikapiacnak (bull market) vagy bikafutásnak (bull run), amikor a befektetők többsége vásárol. A kereslet meghaladja a kínálatot, a piaci bizalom magas és az árak emelkednek.

 

Ha egy adott piacon az árak gyorsan felfelé mozognak, ez annak a jele is lehet, hogy a befektetők többsége optimista vagy „bikás” lesz az ár további emelkedése kapcsán, mivel várhatóan erősödni fog piac vagy az árfolyam. Így kezdetét veszi a bikapiac.

 

„Bikáknak” nevezik azokat a befektetőket, akik úgy gondolják, hogy az árak idővel növekedni fognak. A befektetői bizalom növekedésével kialakul egy pozitív visszacsatolási hurok, amely hajlamos további befektetésekre, így az árak tovább emelkednek.

 

Mivel egy adott kriptovaluta árát jelentősen befolyásolja az, hogy milyen az adott eszköz iránti közbizalom, így egyes befektetők stratégiája az, hogy megpróbálják meghatározni a befektetők optimizmusát egy adott piacon. Ezt nevezzük a piaci hangulatnak vagy piaci érzésnek.

 

Mi jelenti a bikapiac végét?

 

A bikapiac ideje alatt is vannak ingadozások, dőlések és korrekciók. Könnyű félreértelmezni a rövid távú lefelé irányuló mozgásokat, úgy, mintha az a  bikapiac vége lenne. Ezért nagyon fontos, hogy a piacot tágabb perspektívából vegyük figyelembe. A trend megfordulásának lehetséges jeleit és az árképzést hosszabb időintervalumon keresztül kell vizsgálni.

 

A történelem már többször igazolta magát, hogy a bikapiacok nem tartanak örökké. Egy bizonyos ponton a befektetői bizalom csökkenni kezd. Ezt kiválthatják a rossz hírek, például a kedvezőtlen jogszabályok, az előre nem látható körülmények, mint például a COVID-19 járvány. A hirtelen lefelé irányuló ármozgás megindíthatja a medvepiacot, ahol egyre több befektető úgy gondolja, hogy az árak továbbra is csökkenni fognak. Ez egy lefelé irányuló spirált okoz, így a befektetők általában eladnak – a további veszteségek megakadályozása érdekében.

 

Mi az a medvepiac?

 

A medvepiacot olyan időszaknak nevezzük, amikor a kínálat meghaladja a keresletet, a bizalom alacsony és az árak tartósan vagy jelentősen csökkennek. A pesszimista befektetőket, akik úgy vélik, hogy az árak továbbra is csökkennek, „medvéknek” nevezik. A medvepiacokon nehéz lehet kereskedni – különösen a tapasztalatlan kereskedők számára.

 

Közismerten nehéz megjósolni, hogy mikor érhet véget a medvepiac és mikor érte el az alsó árat, mivel a fellendülés általában lassú és kiszámíthatatlan folyamat, amelyet számos külső tényező befolyásolhat, mint például gazdasági növekedés, befektetői pszichológia, világhírek vagy nem várt (világ)események.

 

De ez a jelenség is kínálhat lehetőségeket egyeseknek. Végül is, ha befektetési stratégiája hosszabb távú, akkor a medvepiac idején történő vásárlás megtérülhet akkor, amikor a ciklus megfordul.

 

A rövidebb távú stratégiával rendelkező befektetők átmeneti áremelkedéseket vagy korrekciókat is kereshetnek. A fejlettebb befektetők számára pedig léteznek olyan stratégiák, mint a short ügyletek, amely arra számít, hogy idővel egy eszköz árának csökkenése következik be.

 

Egy másik stratégia, amelyet sok kriptográfiai befektető alkalmaz, az a dollárköltség-átlagolás. Ez azt jelenti, hogy a befektető minden egyes héten (vagy hónapban) meghatározott összeget fektetne be (például 50 dollárt), függetlenül attól, hogy emelkedik-e avagy csökken-e az árfolyam. Így ez elosztja a kockázatot és lehetővé teszi, hogy a befektető folyamatosan jelen legyen a piacon és befektethessen mind a bikapiacokon és mind a medvepiacokon egyaránt.

 

Hová eredeztethető vissza a „bika” és „medve” kifejezések?

 

Mint oly sok pénzügyi kifejezés, a származás itt sem egyértelmű. A legtöbb ember úgy véli, hogy ezek a kifejezések is az egyes állatok támadási szokásaiból származhatnak. Köztudottan a bikák támadáskor a szarvukat felfelé tolják; míg a medvék karmaikkal lefelé söpörnek. Ezen kifejezések eredete természetesen hosszú elméleti teóriákat vet fel és nehezen bizonyítékhatóak.

Köszönjük, hogy elolvastad ezt a cikket. Ha érdekesnek találtad, akkor kövess minket Facebook-on és YouTube-on is. 😊

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!