matic és polygon logo

Mi a sokoldalú Polygon (MATIC)?

A Polygon (korábban Matic Network) az első jól felépített, könnyen használható platform az Ethereum méretezéséhez és az infrastruktúra fejlesztéséhez. Alapkomponense a Polygon SDK, egy moduláris, rugalmas keret (framework), amely többféle alkalmazás kiépítését támogatja.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

A Polygon használatával optimistic rollup láncok, ZK (Zero Knowledge = Nulla tudású) rollup láncok, önálló láncok vagy bármilyen más, a fejlesztő által megkövetelt infrák hozhatók létre.

Az optimista rollupok (ORU-k) jelentik a legígéretesebb utat az Ethereum – és általában a blokkláncok – méretezéséhez. Az optimista összeállítások apró és csodálatos technikai koncepciók a legkritikusabb hozzáértők számára is.

A Polygon hatékonyan átalakítja az Ethereumot teljes értékű több láncú rendszerré (amolyan Blokkláncok internetjévé). Ez a multi-lánc rendszer ötvözi más rendszerek, mint például a Polkadot, Cosmos, Avalanche előnyeit és az Ethereum biztonságát, élénk ökoszisztémáját és nyitottságát. Ebben a $MATIC érme továbbra is létezni fog, és egyre fontosabb szerepet fog játszani, biztosítva a rendszert és lehetővé téve az irányítást.

A Polygon (korábban Matic Network) egy 2. Rétegbeli (Layer 2) méretezési megoldás, amelyet a Binance és a Coinbase támogat. A projekt arra törekszik, hogy ösztönözze a kriptovaluták tömeges elfogadását azáltal, hogy megoldja a skálázhatóság problémáit számos blokkláncon.

ethereum plasma

Plasma

A Polygon ötvözi a Plasma keretrendszert és a letétbiztos (stake) blokklánc architektúrát. Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin által javasolt Polygon által használt plazmakeret lehetővé teszi a skálázható és autonóm intelligens szerződések egyszerű végrehajtását. Semmi sem fog változni a Plasma-POS láncra épülő meglévő ökoszisztémában. A Polygon segítségével új funkciók épülnek a már bevált technológiára, hogy kibővítsék a fejlesztői ökoszisztéma különböző igényeit. A Polygon tovább fejleszti az alaptechnológiát, hogy az nagyobb ökoszisztémává válhasson.

PoS rendszer

A Polygon ötvözi a Plasma keretrendszert és a letétbiztos (stake) blokklánc architektúrát. Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin által javasolt Polygon által használt plazmakeret lehetővé teszi a skálázható és autonóm intelligens szerződések egyszerű végrehajtását.

Semmi sem fog változni a Plasma-POS láncra épülő meglévő ökoszisztémában. A Polygon segítségével új funkciók épülnek a már bevált technológiára, hogy kibővítsék a fejlesztői ökoszisztéma különböző igényeit. A Polygon tovább fejleszti az alaptechnológiát, hogy az nagyobb ökoszisztémává válhasson.

A Polygon másodpercenként akár 65000-es tranzakcióval büszkélkedhet egyetlen oldalláncon, és a blokk-megerősítési idő kevesebb, mint két másodperc. A keretrendszer lehetővé teszi globálisan elérhető decentralizált pénzügyi alkalmazások létrehozását egyetlen alapláncon.

A Plasma keretrendszer lehetőséget nyújt a Polygonnak arra, hogy korlátlan számú decentralizált alkalmazást helyezzen el infrastruktúrájukon, anélkül, hogy tapasztalná a munkabiztos (Proof of Work) blokkláncok szokásos hátrányait. Eddig a Polygon több mint 50 DApp-ot vonzott a PoS által biztosított Ethereum oldallánchoz. dApp lista: https://matic.network/dapps

A MATIC, a Polygon natív tokenje, egy ERC-20 kriptóvaluta, amely az Ethereum blokkláncon fut. Az érmék a Polygon fizetési szolgáltatásaihoz és a Polygon ökoszisztémán belül működő felhasználók közötti elszámolási pénznemként szolgálnak. A Polygon oldalláncok tranzakciós díjait szintén MATIC-ban fizetik.

Kik a Polygon alapítói?

mteam

A Polygon (korábban Matic Network) 2017 októberében indult. A Polygon alapítója Jaynti Kanani, a Sandeep Nailwal és Anurag Arjun, két tapasztalt blokklánc-fejlesztő és üzleti tanácsadó. Mielőtt hálózattá vált volna 2019-ben, a Polygon csapata hatalmas szerepet töltöttek be az Ethereum ökoszisztémában. A csapat a Plasma MVP, a WalletConnect protokoll és az Ethereum széles körben használt Dagger eseményértesítő motorjának megvalósításán dolgozott.

A csapat tagja volt a Polygon társalapítója, Jaynti Kanani. Jaynti, egy full-stack fejlesztő és blockklánc mérnök jelenleg a Polygon vezérigazgatója. Jaynti kulcsszerepet játszott a Web3, a Plazma és a WalletConnect protokoll Ethereumon történő megvalósításában. A blockkláncban való részvétele előtt Jaynti adatkutatóként dolgozott a Housing.com-nál.

A Polygon társalapítója és operatív vezetője, Sandeep Nailwal blokklánc programozó és vállalkozó. A Polygon (korábban Matic) közös megkezdése előtt Sandeep a Scopeweaver vezérigazgatója és a Welspun Group műszaki vezérigazgatója volt.

Anurag Arjun a Polygon egyetlen nem programozó társalapítója. Termékmenedzserként az IRIS Business, az SNL Financial, a Dexter Consultancy és a Cognizant Technologies munkatársa volt.

Mitől egyedi a “Sokszög”?

A Polygon önmagát Layer 2 méretezési megoldásként írja le, ami azt jelenti, hogy a projekt nem törekszik a jelenlegi alap blokklán réteg frissítésére. A projekt a skálázhatóság és az azonnali blokklánc-tranzakciók bonyolultságának csökkentésére összpontosít.

A Polygon a Plasma keretrendszer testreszabott verzióját használja, amely az Ethereum fő láncán keresztül futó tétellenőrzési (PoS) pontokra épül. Ez az egyedülálló technológia lehetővé teszi, hogy a Polygon minden oldallánca blokkonként 65 536 tranzakciót hajtson végre.

Kereskedelemben a Polygon oldalláncai szerkezetileg úgy vannak kialakítva, hogy támogassák az Ethereum ökoszisztémában elérhető különféle decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollokat.

Míg a Polygon jelenleg csak az Ethereum alapláncot támogatja, a hálózat a közösségi javaslatok és konszenzus alapján bővíteni kívánja további alapláncok támogatását. Ez a Polygont egy átjárható (interoperábilis), decentralizált 2. rétegű blokklánc-platformmá tenné.

Hány Polygon (MATIC) token van forgalomban?

A MATIC tokenek havonta kerülnek kiadásra. A MATIC forgalomban jelenleg 4 877 830 774 MATIC tokent és max. 10 milliárd MATIC tokent tartalmaz.

A 2017-es kezdeti magánértékesítéskor a MATIC maximális készletének 3,8 százalékát bocsátották ki. A 2019 áprilisi Binance launchpad értékesítéskor a teljes készlet további 19 százaléka 0,00263 dollárért kelt el, így 5 millió dollár folyt be.

A fennmaradó MATIC tokenek az alábbiak szerint kerülnek terjesztésre:
Csapat tokenek: a teljes készlet 16 %.
Tanácsadói tokenek: a teljes kínálat 4 %.
Hálózati műveletek tokenek: a teljes ellátás 12 %.
Alapítványi tokenek: a teljes kínálat 21,86 %.
Ökoszisztéma-tokenek: a teljes kínálat 23,33 %.
A kiadási ütemterv szerint az összes érmét 2022 decemberéig szabadítják fel.

Hogyan biztosítható a “Sokszög”?

Mint 2. réteg megoldás, amely a letétbiztosítás hitelesítőinek (PoS) hálózatát használja az eszközbiztonság érdekében, a letét (stake) a Polygon ökoszisztéma szerves része. A hálózat hitelesítői MATIC érméiket fedezetként fogják elhelyezni, hogy a hálózat PoS konszenzusos működés részévé váljanak, és cserébe MATIC tokent kapnak.

A hálózat tagjai, akik nem akarnak érvényesítővé (validator) válni, átruházhatják MATIC kriptoikat egy másik validátorra, de továbbra is részt vesznek a letétfolyamatban, és megszerzik a jutalmakat.

A letét igazolásának ellenőrzése mellett a Polygon blokkgyártókat alkalmaz a nagyobb fokú decentralizáció elérése érdekében. Ezek a blokkgyártók ellenőrzési pontok és csalásbiztos működésük segítségével véglegességet adnak a fő láncoknak.

Az Ethereum ökoszisztéma fejlődéséhez hozzájáruló projektként, a MATIC népszerű a DeFi-re összpontosító online váltók között. A legjobb tőzsdék, ahol jelenleg vásárolhat, eladhat és kereskedhet a MATIC-kal:

Binance: https://www.binance.com/en/register?ref=L6H5S0LJ
10% örök kedvezmény a díjjakból.

Coinbase: https://www.coinbase.com/join/kardos_qb
$100 érték történő vásárlás esetén 10%-ot BTC ben kapsz vissza.

Crypto.COM: 10USD Cro-ban regisztrálásért referál kód: ukj4nu9ch9
https://crypto.com/exch/ukj4nu9ch9

Celsius: $30 BTC-ben, ha $200 értékben vásárolsz kriptot és 60 napig nem veszed ki: https://celsiusnetwork.app.link/1116260f35

Maiar Tárcahttps://get.maiar.com/referral/bqx6i53op9

További hírek

uniswap genie

Tágul a Uniswap Univerzum

Tágul a Uniswap Univerzuma Az Ethereumon futó népszerű DeFi kereskedési felület mögött álló vállalat NFT piactér kialakítását tervezi. Az Uniswap Labs kedden közölte, hogy megvásárolta a Genie NFT-piaci aggregátort annak érdekében, hogy

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád!

3D NFT-k! amik többet érnek, mint gondolnád! Ez a bejegyzés, kicsit más, mint az eddigiek. Egy pár napja a Kryptodás Norbi készített velem egy rövid interjút az edukációs AR NFTk-ről, hogy a

A nagy összeomlás okai

A nagy összeomlás okai A Bitcoin-t és a teljes kriptopiacot az elmúlt hónapokban erősen sújtotta a post-covid hatása és az elmúlt két hónapban kialakult háborús helyzet is. Emellett a várva várt medvepiacot

A helium tényleg gyengélkedik?

A Helium tényleg gyengélkedik? A Helium árfolyama április eleje óta mély zuhanásba kezdett. A piac mint tudjuk nem a legkedvezőbb a kriptovalutáknak most. Ez alól a Helium sem kivétel. Az teljes kibányászott

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!