Nézzük hogyan működik a Bitcoin?

Olvasási idő: 4 perc

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is.
A bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, sem egyéb megbízható harmadik féltől, mivel a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on telegram
Share on twitter

 Hogy teljesen megértsük mi is az a bitcoin, meg kell értenünk a valutákat, az értéket és a technológiai hátteret, ami a blokklánc maga. A többiről később… A bitcoin egy digitális pénz, amivel vásárolhatunk termékeket, szolgáltatásokat, ahol éppen elfogadják azt. Bitcoin nem létezik a fizikai térben, csak a digitálisban.

De valóban van értéke? A pénz esetén is feltehetnénk ezt a kérdést. Végül is a pénz is csak egy darab papír, nincs értéke magában és nincs hozzákötve semmilyen másik értékhez, mint például az arany. A pénznek azért van értéke, mert értéket tulajdonítunk neki.

Mint minden kriptovalutánál, ennek is mindaddig van értéke, amíg emberek tömege értéket nyilvánít neki. A FIAT pénzrendszert a központi bankok ellenőrzik és döntik el, hogy mennyi pénzt nyomtatnak és mikor. A bitcoin ezzel szemben különbözik, mert decentralizált. Ez azt jelenti, hogy semmilyen szervezet nem irányíthatja. A bitcoinok száma korlátozott, és csak digitális bányászattal kitermelhető, ezt később elmagyarázzuk. Tehát hogyan is működik a bitcoin? Évek kellettek, hogy megoldjuk a dupla tranzakciók problémáját. Teljesen digitális. Éveken keresztül próbálták megoldani azt a problémát, hogy senki ne tudja duplikálni a saját pénzét.

A megoldás erre a blokklánc. Gondolj rá úgy, mint egy online főkönyvre, ami rögzít minden tranzakciót, de ahelyett, hogy egy központi bank írná jóvá a tranzakciókat, a blokkláncon bárki önkéntesként megteheti, így tartva naprakészen a főkönyvet. Ez egy felhasználók közti közvetlen hálózat, ahol folyamatosan frissülnek az adatok ahelyett hogy fájlmegosztásra használnánk azt.

 

Az ok, amiért ez a rendszer jól működik, mert egy időben több ember felügyeli a tranzakciók hitelességét. Így amikor egy ember próbál csalni, akkor könnyen azonosítható a többi hálózati résztvevő által. Például küldtél Bobnak 5 bitcoint, akkor te nem pénzt küldesz, hanem egy digitális bejegyzést, ami beépül a blokkba. Ez a bejegyzés tartalmazza a te és a fogadó fél fiók azonosítóját és az összeget, amennyit küldeni akarsz neki.

Ezután küldesz egy értesítést minden hálózati tagnak, hogy írják jóvá a tranzakciót a soron következő blokkban, így rögzítve azt. A bitcoin algoritmusa a korábbi tranzakciókat is ellenőrzi, hogy biztos legyen elegendő bitcoin az aktuális tranzakcióhoz.

 

Tehát ez egy ideális rendszer, hogy kizárjuk a biztonsági problémákat. Ha például valaki a te bitcoin címed akarja használni, hogy saját magának pénzt küldjön, akkor szüksége lesz, minden hálózati tag jóváhagyására. A megoldás a kriptográfia, ezért nevezzük a bitcoint kriptopénznek. A feloldásához szükséges 2 kulcs, ami hozzá van kapcsolva a bitcoin pénztárcához. Ez a privát kulcs és a nyilvános kulcs. A privát kulcs bitek sorozatát tartalmazza, ez hozza létre az  aláírást  és magát a blokk bejegyzést . 

 Ha megváltoztatjuk a bejegyzést megváltozik az aláírás. Ekkor a hitelesítést végzők megkeresik a nyilvános kulcsot és azzal próbálják meg azonosítani. Ha egyezik azt feltételezik hogy te akarod azonosítani az utalást

 

Mivel a  blokklánc mára óriási,  jelentősebb késések történhetnek a leterheltségtől függően. Ezért néha a bejegyzések nem időrendi sorrendben teljesülnek. Ahhoz, hogy egy tranzakció bekerüljön a blokkláncba, bonyolult matematikai számításokat kell elvégezni. Aki elsőnek oldja meg a feladatot az adhatja hozzá a tranzakciót a blokkhoz.

Ez a matematikai rejtvény  összetett természetű. Ahelyett, hogy egy egyenletet megoldanánk, itt az eredményből kell visszafejteni a egyenletet. Ehhez szupergyors számítógépek szükségesek, amelyek nagy villanyszámlát eredményeznek.

 

De akkor miért motiváltak még az emberek, hogy hozzájáruljanak a blokklánc működéséhez? Minden bejegyzés hozzáadása a blokklánchoz, bitcoin jutalommal jár. Ezt a folyamatot bányászatnak, akik pedig fenntartják a hálózatot bányászoknak nevezzük.

 

Ez a folyamat, ahogy a bitcoint létre hozzák. Az értéke csak nő, mert számuk véges, egészen pontosan 21 millió darab.  Másik oka, hogy  4 évente a jutalom mindig feleződik, így növelve a bitcoin értékét, hasonlóan az aranyhoz. Előre vetítve az összes bitcoin 2140-re lesz kibányászva.

Mindezek tudatában a  kérdés, hogy – bölcs dolog bitcoinba -fektetni? Mi úgy gondoljuk, hogy hosszabb távon igen, de, hogy biztos légy, járj utána magad! Mint minden befektetés előtt fontos a kutatás, mielőtt beleveted magad -.

A véleményünk, hogy a blokklánc egy nagyon ígéretes és jövőbe mutató technológia, ami átformálhatja a kölcsönös bizalom alapjait. Nem csak a valuták területén, de a szerződések, dokumentumok, adatok, és a digitális eszközök egész során  biztosítások és választások területén is.

Mit gondolsz róla? 

Vásárolj biztonságos platformokon:

Binance: A legbiztonságos kriptopénz vásárlási lehetőség, Innovatív funkciók, fejlett kereskedési platform és 10% örök kedvezmény a díjjakból, a linkre kattintva érhető el. 

Coinbase: Egyszerű letisztult felület, kényelmes kiutalás. Kriptóval jutalmazott angol nyelvű képzés. $100 érték történő vásárlás esetén 10%-ot BTC ben kapsz vissza.

Revolut tárca:  itt inkább csak tartani tudod a kriptód. Fiatot és részvényeket is vásárolhatsz. Kozvetlen  fizetésre is alkalmas bárhol a világon mivel 23 pénznemet támogat.

Tanulj Velünk

További hírek

nft gamefi griffin art

NFT és GameFi: A két legnagyobb dolog a kriptoban

NFT és GameFi: A két legnagyobb dolog a kriptoban A kriptovaluták világában a GameFi és az NFT-k tovább borzolják a kedélyeket. Kétségtelen, hogy a nem felcserélhető érmék (NFT) hosszú utat jártak be

Cardano tárterület, a fejlesztők dApp-jaiknak

Cardano dApp áruház, a fejlesztőknek Plutus dAppStore (Alkalmazás Áruház) érkezik Cardano-ra. Mivel a Cardano blokklánc mostantól támogatja az okos szerződéseket, a fejlesztők hamarosan feltölthetik decentralizált alkalmazásaikat (DApp) és elérhetővé tehetik azokat mások számára

nft tabla kornyezeti katasztrofa

NFTk menthetik meg a környezetet

NFT-k menthetik meg a környezetet Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb figyelem terelődött a fenntarthatóság fontosságára, mind helyi mind globális szinten. A technológiai fejlődés tette lehetővé hogy többet tegyünk kevesebből, ami még tovább

Matic Unbound együttműködés keresztlánc stabil érme​

Matic Unbound együttműködés keresztlánc stabil érme​ A Unbound Finance és a Polygon elindítja az első keresztlánc-stabilcoin-t az AMM-ek (automated market maker) likviditásának növelése érdekében. Az Unbound felhasználók így a már meglévő likviditási

Ha szeretnél értesítést kapni a legújabb kryptoda tartalmakról, akkor iratkozz fel!